Ziarul de Duminică

Un renascentist transilvanean

25.08.2004, 00:00 138



In urma cu mai bine de 360 de ani, se nastea pe Tarnava Mica, in castelul de la Topa, una din cele mai interesante figuri renascentiste ale Transilvaniei secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea: Nicolae Bethlen.



Politician, diplomat, economist, fizician, matematician, arhitect, cunoscator a sase limbi straine, cu studii la Universitatile din Heidelberg si Leyda, Nicolae a fost considerat cel mai instruit si cult nobil transilvanean al vremii.



Facea parte dintr-o familie vestita, care a dat de-a lungul istoriei numeroase personalitati. Bunicul sau, Wolfgang Bethlen, a fost comandant suprem al Transilvaniei, consilier, prim arendator, comite al comitatului Tarnavei, prim-capitan de Gherla, iar tatal sau, Ioan Bethlen, cancelar al Transilvaniei, consilier, comite al comitatului Alba, capitan suprem al scaunului Odorhei.



Nicolae Bethlen a calcat pe urmele ilustrilor sai inaintasi si a ajuns consilier in Consiliul principelui Apafi, deputat in Dieta nobiliara a Transilvaniei si, in cele din urma, primul cancelar al Transilvaniei ajunse sub dominatia Imperiului Romano-German. Cu o surprinzatoare clarviziune, a intuit rolul vietii economice, al negotului si al manufacturilor in propasirea societatii, pledand pentru implicarea nobilimii in afaceri. A dat el insusi exemplu si, impreuna cu englezul Sadgewitz, genevezul Leyard si italianul Vecelli, a conceput o legatura comerciala intre Transilvania si Levant.



A avut relatii de prietenie cu domnul Tarii Romanesti, Matei Basarab. Vasile Lupu, domnul Moldovei, l-a invitat la nunta fiicei sale cu printul lituanian Radzivill.



Implicarea lui Nicolae Bethlen in politica nu a ramas fara urmari. A fost arestat de doua ori si intemnitat, intre 1676-1677, la Fagaras, apoi, intre 1704-1708, la Sibiu, de unde a fost transferat la Viena, cu arest la domiciliu.



Castelul de la Boiu, din imaginea alaturata, ca si cele de la Sanmiclaus si Topa, din zona Tarnavenilor, au fost martorele acestei existente tumultuoase, care avea sa se stinga la Viena, in 1716. Autobiografia sa, din care publicam un fragment in pagina 8, sta marturie despre unul dintre acei rari oameni ai istoriei care si-au devansat timpul, asteptand cu rabdare ca posteritatea sa le valideze intuitiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO