Ziarul de Duminică

Un roman cacofonic

29.06.2007, 17:34 48

Poetul Adrian Alui Gheorghe si criticul literar Cristian Livescu se mobilizeaza sa acrediteze in constiinta publicului aceasta constructie epico-lirica prolixa si greoaie.

In replica la arhaicii psalmi, Bica N. Caciuleanu a inventat plasmii. Ca si psalmii, plasmii sunt numerotati. Spre deosebire insa de psalmi, care impresioneaza, si azi, prin simplitatea lor solemna, plasmii sunt complicati inutil si enerveaza. Cine ii citeste se impiedica la tot pasul in filosofari amatoristice si calambururi sibilinice.
Colac peste pupaza, autorul a asamblat plasmii intr-un... roman, pe care il defineste, cu emfaza, "deasupra - realist" (prin analogie cu "suprarealist"). Romanul, intitulat excentric Asadar, omul pneumatic, a aparut nu demult la Editura Crigarux din Piatra Neamt. Doi scriitori relativ cunoscuti, poetul Adrian Alui Gheorghe si criticul literar Cristian Livescu, se mobilizeaza sa acrediteze in constiinta publicului aceasta constructie epico-lirica prolixa si greoaie, cu pretentii de originalitate.
Adrian Alui Gheorghe pretinde ca "Bica N. Caciuleanu prinde, cu gratie, fluturi". Poate ca prinde fluturi, la propriu, in week-end-uri, cand iese la iarba verde, dar in literatura nu prinde nimic, nici macar musculite. Cat priveste gratia, de unde gratie, intr-o carte plina de obscuritati si stridente, de jocuri de cuvinte chinuite, de enunturi apodictice lipsite de acoperire in idei? Sa citim impreuna:
"Fiecare-si extrage energia cinetica din Oriunde, dar daca l-ai schimbat din nestiinta pe Oriunde, atunci fiecare isi va fi incetat existenta! Asa-deci, care pe vremea aceea lucra la dezmembrarea numerelor, urmarindu-i miscarea buzelor, a ramas perplex, o vreme, in starea existentiala, depresurizat... piele si os."; "o stabilitate relativa a sistemelor si, de asemenea, o unitate relativa a toate, unde mimetismul se conjuga ca manifestare a atractiei spre un altceva pana la identificare, pana la uniunea cu acesta, fiind atractia catre unicitate!".
La randul lui, Cristian Livescu pretinde ca romanul "delecteaza prin marea lui gratuitate, indemnand la reflexie pe seama resurselor onirice ale genului". Dar gratuitatea nu poate fi mare sau mica. Poate, doar, sa fie sau sa nu fie. Pe de alta parte, la ce ne ajuta sa reflectam pe seama resurselor onirice ale genului? Romanul lui Bica N. Caciuleanu tot neatragator ar ramane, oricat am reflecta.
Inventatorul plasmilor a avut grija sa desparta printr-un N prenumele sau, Bica, de numele de familie, Caciuleanu, pentru a evita o cacofonie. Este o dovada de delicatete din partea sa, de atentie fata de semeni. Putem presupune deci ca Bica N. Caciuleanu este, in viata de fiecare zi, un om agreabil, care merita privit cu simpatie. Ca autor insa, nu convinge. "Romanul" sau este in intregime, la figurat vorbind, cacofonic. Nici 1.000 de N nu l-ar putea salva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO