Ziarul de Duminică

Un roman poliţist în buna tradiţie englezească/ de Stelian Ţurlea

Un roman poliţist în buna tradiţie englezească/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

29.07.2011, 00:04 109

Încă un roman poliţist apărut la Editura RAO şi, din păcate,nefericit promovat. Observaţiile făcute săptămâna trecută înaceastă rubrică rămân în totalitate valabile. În urmă cu câtevasăptămâni prezentam la rubrica numită "Colecţii" o parte dintreultimele cărţi de buzunar ale Editurii RAO. Între ele şi "O meserienepotrivită pentru o femeie", de P.D.James. Reproşam atunciediturii - şi reînnoiesc reproşul - că nu spune nicăieri, pentruniciuna dintre cărţile acestei colecţii, nimic despre autori saudespre cărţile traduse. Sunt convins că numărul cititorilor arspori dacă le-ar fi oferite şi asemenea informaţii. În plus, e ocolecţie în care se amestecă, nu ştiu potrivit cărui criteriu,romane de dragoste, romane istorice, romane psihologice şithrillere, deşi editura are colecţii specializate pentru cel puţino parte dintre aceste genuri. Este situaţia admirabilului romandespre care vom vorbi în acest număr, un thriller care nu apare încolecţia specială a editurii, despre care nu se spune nicăieri căeste thriller, aşa cum nu se vorbeşte nicăieri nici despre succesulsău.

Să luăm lucrurile metodic.

Cine este P.D.James? Phyllis Dorothy James, baronesă de HollandPark, s-a născut în Anglia în 1920, este membră pe viaţă a CamereiLorzilor şi a scris foarte multe romane poliţiste în cea mai bunătradiţie englezească, solicitând cititorul captivat de logică.Acţiunea multora dintre romanele sale are ca fundal domeniulcriminalistic şi al serviciilor de sănătate, în care James aactivat. Începând cu anii 1940, a lucrat în domeniul medical pentrua-şi îngriji soţul aflat în suferinţă şi cei doi copii. Dupămoartea soţului, scriitoarea s-a angajat în administraţie, încadrul unei secţii de criminalistică din Ministerul de Interne.Multe dintre romanele scriitoarei sunt plasate într-o comunitateînchisă - o insulă, o clinică privată, un colegiu teologic. DarP.D. James e urmaşa unei tradiţii literare de altă factură -Laurence Sterne, Henry Fielding, Oliver Goldsmith, Tobias Smollett.A primit numeroase distincţii: Premiul pentru Cel mai bun roman dinpartea Mystery Writers of America (1971, 1973, 1986); GrandMasterAward din partea Asociaţiei Mystery Writers of America (1999);Macallan Silver Dagger pentru ficţiune din partea Crime Writers'Association (1971, 1975, 1986); Diamond Dagger din partea CrimeWriters' Association (1986, pentru întreaga activitate); Deo GloriaAward (1999); EdgarAward pentru Cea mai bună lucrarecritică/biografică (2009). Alături de Sir ArthurConan Doyle şi Agatha Christie, P.D. James a intrat în 2008 înInternational Crime Writing Hall of Fame, a primit titlul debaronesă de Holland Park în 1991 şi a fost decorată cu OrdinulImperiului Britanic în 1983. Majoritatea dintre cele 20 de titluriale autoarei au fost ecranizate.

În româneşte a i-au apărut romanele "Farul","Gustul morţii", "Moarte în Sfântul Ordin", "Moartea unui expert",Păcatul originar" "Fiul omului", "O meserie nepotrivită pentru ofemeie". În cele mai multe dintre ele eroul este un poliţist penume Adam Dagliesh. În altele - tânăra Cordelia Gray.

În thrillerul "O meserie nepotrivită pentru ofemeie"*)aflăm că Mark, fiul lui Sir RonaldCallender, s-a spânzurat în condiţii misterioase. Cordelia Gray,devenită unic proprietar al Agenţiei de Detectivi Pryde, esteangajată de Sir Ronald ca să afle motivele din spatele aparenteisinucideri a lui Mark. Pe măsură ce Cordelia pune cap la capfaptele şi sapă tot mai adânc în secretele bine ascunse alefamiliei Callender, ea descoperă că Mark avea mulţi prieteni, darşi un duşman de moarte, care era propriul tată, convins că fiul nuera al lui. Este suficient cât am dezvăluit din mister. Nu acestaeste însă esenţial în roman, ci felul în care Cordelia, deşi tânărăşi cu foarte puţină experienţă, ajunge la adevăr prin deducţiilogice care sunt urmărite cu sufletul lagură.

*) P.D. James - O meserie nepotrivită pentru ofemeie,Editura RAO. Traducere de IrinaStoica

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO