Ziarul de Duminică

Universul nebuniei

Universul nebuniei
07.07.2006, 13:55 25

"Dincolo de dimensiunea pur clinico-psihiatrica, arta psihopatologica ne reveleaza cealalta 'latura a umanului': nebunia, ca traire, sensibilitate, imaginar, framantare, expansiune sau prabusire, refugiu sau compensare, implinire sau esec. Formele plastice, cromatica, tratarea compozitionala, limbajul simbolic sunt numai cateva dintre aspectele care 'transfera' obiectul cercetarii din sfera Psihiatriei in cea a Esteticii".

Aceste idei sunt punctul de plecare al unei lucrari a profesorului Constantin Enachescu, sinteza a unei activitati de cercetare inceputa in 1961 si continuata pana astazi.*
Nebunia uimeste, nelinisteste, dar, cu toate acestea - spune profesorul -, starneste curiozitatea, atrage prin contrastele ei. E o forma de a fi. Universul de neinteles al Nebuniei ni se dezvaluie in creatiile artistice ale bolnavilor psihic, o forma de expresie, dar si un act terapeutic. Impresia pe care o produce arta psihopatologica justifica incercarea de abordare estetica.
Doctor in psihologie, doctor in medicina, medic primar psihiatru si profesor universitar, Constantin Enachescu considera ca se poate vorbi despre o estetica in cazul artei psihopatologice, categoriile ei fiind direct legate de structura sufleteasca a persoanei bolnavului respectiv. Primul lucru care impresioneaza este tematica, de o mare diversitate, care trateaza cu predilectie trairile delirante, halucinatorii, visele, conflictele nevrotice, complexele, frustrarile etc.
Profesorul mai subliniaza ca desenele si picturile bolnavilor nevrotici sunt foarte apropiate, ca maniera de tratare compozitionala, de stilul de lucru al artistilor normali. Zecile de reproduceri, unele uimitoare, justifica asertiunea autorului: "Nebunia este mai mult decat ne spune despre ea Medicina. Nebunia este o forma de a fi, o modalitate ontologica particulara a umanului, existenta negativitatii sinelui, raportat la valorile vietii".

*) Constantin Enachescu, Arta si nebunie. Universul plastic al irationalului. Editura NOI Media Print

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO