Ziarul de Duminică

Urban, prea urban

Urban, prea urban
10.11.2006, 18:19 17

Luna octombrie a adunat in galeriile bucurestene o serie de expozitii de fotografie care redau serii de cadre sensibil diferite: locuri din Bucuresti prezentate la UNAgaleria, oameni din toata lumea la Galeria Posibila si fotomontaje la Anaid Art Gallery.
Galeria Posibila gazduieste concomitent doua expozitii de fotografie ale artistilor Klaus-Dieter Hartl si Max Aufischer. Cel din urma a grupat 130 de imagini sub titlul Hello Graz, acestea constituindu-se intr-un proiect ce confrunta privitorul cu tot atatea portrete ale unor oameni de nationalitati, limbaje si culori diferite. Fotografiile au fost realizate pe strazi din Graz, in timp ce personajele dadeau "buna ziua", fiecare pe limba sa. Conceptul exprima convingerea lui Aufischer ca "doar atunci cand saluti pe cineva accepti intr-adevar persoana respectiva ca fiind un individ in sine". Hello Graz ilustraza potentialul lingvistic al acestui oras si face vizibila varietatea culturala, esentiala pentru dezvoltarea oricarui tip de comunicare.
Celalalt artist, Klaus Dieter Hartl, prezinta o expozitie realizata prin tehnica "image stamp", in care reduce o serie de sase fotografii la diferinte nuante de gri, eliminand astfel detaliile, rationalizand imaginea la o structura simpla, incipienta. Fotografiile rezultate au fost grupate sub denumirea Titani.
Expozitia Places (Bucharest), a artistei Veronika Zapletalova din Cehia, prezentata la UNAgaleria, creeaza trasee imaginare pe strazile si ulitele Bucurestiului, pe unde artista s-a plimbat cu harta si aparatul de fotografiat in mana. A fost arsita, au urmarit-o cainii sau proprietarii caselor si gradinilor pe care voia sa le fotografieze, iar ea a inregistrat cate ceva din peisajul urban al capitalei pe care a vizitat-o. Astfel, pe parcursul a trei saptamani, a luat nastere o poveste formata din inregistrarile sale fotografice zilnice. Intentia initiala a artistei de a se consacra indeosebi arhitecturii bucurestene s-a transformat intr-o documentare sensibila a convietuirii dintre case si alte piese de mobilier urban. Zapletalova prezinta la UNAgaleria lucruri si locuri obisnuite: case, curti, spatii publice, terenuri de joaca pentru copii sau statui care exprima personalitatea creatorilor sau proprietarilor lor.
In galeria Anaid Art, expozitia Imago Mundi, semnata Harem6 (adica artistele Flavia Marele si Ildik- Muresan), propune vizitatorilor o serie de 18 fotografii realizate prin manipularea sistematica a imaginii, care amintesc de colajele si fotomontajele suprarealiste si constructiviste. Imago Mundi reprezinta o insiruire de scene dintr-o poveste personala atemporala si infinita, e de parere Diana Dochia, curatorul expozitiei. Aceasta infatiseaza o lume bizara, plina de simboluri uitate in care pestele, marul, iconostasul sunt alaturate corpului omenesc pentru a intregi si reinterpreta diferite mituri. Interventiile grafice, juxtapunerea de imagini si simboluri reflecta atractia autoarelor pentru detaliile alegorice. Imaginile propuse de cele doua artiste, Flavia Marele si Ildik- Muresan, care semneaza sub denumirea de Harem6, sunt create cu scopul de a deschide o dezbatere pe tema vietii de zi cu zi si a societatii. Lucrarile acestora fac trimitere la lucrarile lui Mathew Barney sau Paul McCarthy, Vanessa Beecroft sau Mariko Mori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO