Ziarul de Duminică

Vara indiana... fara Diana

07.09.2007, 16:33 60

Cu jumatate de secol inaintea Dianei si a lui Charles, au fost Edwina si Lord Mountbatten, ultimul vicerege al Indiei. Mariajul lor de convenienta a contribuit la dezmembrarea Imperiului Britanic.

Marile cupluri "fake" par sa fi dominat istoria Marii Britanii in secolul XX. Desigur, Charles &/vs Diana vor domina de-a pururi topul (dovada si cele peste 8.000 de articole care-i sunt dedicate anual "Printesei Inimilor" numai in ziarele englezesti), insa mai exista o poveste similara care a influentat considerabil destinul Regatului Unit, fost Imperiu.
Jonathan Kirsch recenzeaza pe www.latimes.com cartea lui Alex von Tunzelmann intitulata Indian Summer: The Secret History of the End of an Empire, in care este narata epopeea conjugala a Edwinei (cu ascendenta in lumea financiarilor germani evrei, dar si a printeselor Algonquin tip Pocahontas) si a lui "Dickie", lord Mountbatten, ultimul si falimentarul vicerege al Indiei. Acesta detinea cel mai jalnic record al unui comandant de vas din cea mai puternica flota a lumii, navele comandate de el sfarsind, de obicei, prin a se scufunda dupa ce intrau in coliziuni stupide cu alte vase britanice. (A fost trimis in administratie de catre Churchill anume pentru a salva forta navala a tarii sale de o decimare inutila.)
In schimb, senzuala sa sotie suferea de crize prelungite de nimfomanie, in urma carora se scufunda in paturi diverse, de la cel al basului de culoare Paul Robeson, la cel al viitorului si celui dintai premier al Indiei, Jawaharlal Nehru. Mai cu seama aceasta torida aventura erotica a ei va avea consecinte politice semnificative, radicalizand atitudinea antibritanica a lui Gandhi (personaj intolerant, al carui fiu s-a convertit la islamism in semn de protest fata de comportamentul dictatorial al tatalui sau; in plus, urand occidentalii si inventiile lor "stupide", Parintele Indiei a refuzat tratarea sotiei sale cu penicilina, ceea ce a condus, in numai doua zile, la decesul acesteia).
Nehru, intors in India dupa anii de Oxford, era mult mai fluent in engleza decat in hindi, insa, atent la traditii, nu ezita sa-si primeasca oaspetii stand in cap in timp ce practica yoga. Componenta tantrica a yogai i-a fost de folos in relatia cu Lady Edwina, relatie incurajata chiar de "Dickie" (care, ulterior, avea sa fructifice legatura astfel creata, reusind sa-l convinga pe Nehru, in 1950, ca India sa intre in Commonwealth). Edwina, mult mai bogata decat sotul ei, nu l-a parasit niciodata pe acesta, intrucat el ii facilita accesul in high life-ul politicii imperiale. Dependenta de celebritate in stil Victoria Beckham, ea s-ar fi putut considera implinita doar daca ar fi trait azi, in epoca tabloidelor. Iar povestea ei cu Nehru ar fi tinut, desigur, prima pagina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO