Ziarul de Duminică

Verde! (I)

Verde! (I)
25.01.2008, 19:51 18

V-am explicat data trecuta de ce mi-am intitulat rubrica "Idei din viitor". Exista un decalaj intre lansarea curentelor "dincolo" si receptarea si/sau implementarea lor aici. Daca apare ceva acum "dincolo" (Occident, Vest etc.), la noi "prinde" abia peste un an. Mai ales daca e vorba de ceva serios, de continut si substanta. Dar se intampla fapte si mai grave: lucruri lansate dincolo in trecut par si azi chestii imposibile la noi. Si am sa va demonstrez asta printr-un exercitiu simplu.

Worldwatch este o organizatie de studiu si cercetare independenta care lupta pentru o societate mai justa si mai ales mai ecologica - o societate in care nevoile oamenilor sa poata fi satisfacute fara sa afecteze negativ alti oameni si, mai ales, fara sa polueze mediul. Worldwatch face asta printr-un mix de studiu si cercetare interdisciplinar, menit sa identifice corect cauzele problemelor, pentru a gasi solutiile adecvate.
Pentru anul 2006 - in care, pe 22 martie, s-a sarbatorit de catre UNESCO World Water Day -, Worldwatch a propus o lista de 10 solutii pentru viata de zi cu zi, idei prin aplicarea carora oamenii sa poata duce o viata mai putin poluanta, pentru ei si pentru ceilalti.
Hai sa vedem cum suna aceste propuneri. Si apoi, dupa ce ne vom da seama ca nu este o gluma, sa ne gandim cat de departe suntem de o anumita mentalitate. Si, mai ales, intrebati-va onest daca ati avea curajul, puterea, timpul, interesul si determinarea sa aplicati in viata voastra de zi cu zi macar una dintre aceste solutii. Nu stiu ce o sa va raspundeti. Eu am s-o fac din punctul de vedere al "romanului din noua clasa de mijloc", pentru care societatea de consum este singura rasplata (si despagubire) pentru "anii grei ai comunismului". Worldwatch afirma ca aplicarea celor 10 solutii va va ajuta sa economisiti bani si sa aveti o viata mai sanatoasa si mai fericita. Dupa cum urmeaza:
1. Renuntati la masina! Mergeti pe jos sau cu bicicleta. Daca locuiti prea departe, schimbati-va locuinta! Si chiar daca o sa va coste initial mai mult, veti economisi pe termen mediu si lung. Daca orasul in care locuiti nu are piste pentru biciclisti, faceti lobby la primarie sa se amenajeze!
Raspuns (varianta civilizat-iritata): "Va bateti joc de mine? Sa ajung murdar si transpirat la birou? Sa ma inghesui in metrou? Sa-mi schimb casa cand tocmai mi-am luat masina in leasing? Si ce, io am timp sa fac lobby la primarie? Pe ce lume traiti?".
2. Cumparati lucruri second-hand - mobila, corpuri de iluminat, vesela, haine si ce "acarete" va mai trebuie, in loc sa achizitionati lucruri noi. Nu mai cumparati cadouri, ci produceti-le in casa, din obiecte refolosibile. Sau, si mai bine, dati cadourile pe care le-ati primit anul trecut si care nu va prea plac. Si, in general, orientati-va catre cadouri "verzi", ecologice, biodegradabile. Cand trebuie neaparat sa cumparati ceva, cautati numai lucrurile de foarte buna calitate, fiabile si care, desi costa de cateva ori mai mult, o sa va "tina o viata".
"Da, o sa iau la anu' mobila vecinului si o sa i-o dau lui pe a mea, desigur... Si, chiar, de ce nu ne imbracam de la second-hand? Uite, lampa aia pe care am gasit-o la gunoi o iau, o repar si o montez in sufragerie. Si cadoul ala de la finu' Costica, balerina aia de portelan, i-o dau sefului cadou de ziua lui... Sictir?"
3. Cumparati mancare produsa pe plan local, ecologica 100% - chiar daca e mai scumpa, are o calitate superioara. Deci nu mai mergeti la supermarket, ci la aprozar si alimentara! Nu mai cumparati alimente si bunuri produse in alt oras sau alta tara. Acestea "consuma" combustibili la transport si astfel polueaza. In felul acesta, banii vor ramane pe plan local. Convingeti-va vecinii si pe alti membri ai comunitatii sa procedeze la fel, ca sa sprijiniti productia si comertul locale.
La propunerea asta, dati ce raspuns vreti, dar numai dupa ce v-ati calmat. Daca nu gasiti nici un raspuns, asta e. Nu sunteti "in target".
Acum, hai sa facem o pauza. Nu-i asa ca simtiti ca v-ati dat viata peste cap numai gandindu-va la ce ati citit? Nu v-a apucat ameteala? Nu va fuge pamantul de sub picioare? Nu v-ati iesit din minti? Daca nu, n-aveti decat o sansa: sa radeti copios. Si asta inseamna ca aveti simtul umorului. Dar, daca va ganditi mai bine si in mod onest, o sa vedeti ca va lasa un gust amar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO