Ziarul de Duminică

Verde! (II)

08.02.2008, 21:31 25

Si da, intr-o lume ideala, o vointa la scara planetara si o actiune imediata unanima ar genera o revolutie - poate cea mai justa revolutie din istoria umanitatii...
4. Transformati resturile alimentare (organice) in ingrasaminte pentru sol, prin construirea unor instalatii simple (vezi www.mastercomposter.com). Asta va reduce cantitatea de gunoaie menajere si, pe de alta parte, va imbunatati calitatea solului. Daca nu locuiti la casa, puteti sa va construiti in apartamentul de bloc (pe balcon, de exemplu) o instalatie de vermicultura. Anumite specii de viermi transforma resturile organice intr-un fertilizant excelent pentru sol. Ingrasamant pe care-l puteti folosi la plante, in parcela din spatele blocului, la casa de la tara sau il puteti vinde.
5. Faceti economii la energia electrica. Nu este nevoie sa stati iarna in casa chiar in pielea goala - asa ca dati caldura mai incet si mai puneti o haina -, iar vara, in loc sa tineti pornite nonstop instalatiile de aer conditionat, mai bine asudati goi si racoriti-va cu dusuri dese, obligatoriu reci. Instalati-va dusuri cu "low-flow" (debit scazut) sau, si mai bine, pastrati centrala doar pentru iarna. Montati-va pentru vara instalatie solara pentru produs energie. Sau instalatie eoliana, macar sa trageti un folos de la vanturile si furtunile dese datorate schimbarii climei. Daca stati goi vara, nu se murdaresc hainele, deci spalati rufele mult mai rar. Si, oricum, obisnuiti-va sa spalati la masina numai pe programul cu apa rece - in fond, noii detergenti fac minuni si cu apa rece. Mai departe, inlocuiti becurile clasice cu becuri fluorescente "energy saving", care au o durata de viata de cateva ori mai lunga.
6. Filtrati apa de baut, nu mai cumparati apa in pet-uri de plastic. Ambalajele din plastic sunt a doua mare sursa de deseuri poluante din lume. Producerea pet-urilor este o alta mare sursa de poluare a aerului. Statisticile arata ca, desi pet-urile sunt perfect reciclabile, 90% din cantitatea produsa global ajunge la gunoi, nu la reciclare. Filtrati apa de la robinet prin instalatii cu osmoza inversa, prin cani filtrante, prin expunere la Soare in recipiente transparente (lumina solara ucide bacteriile si microbii) sau, la limita, prin fierbere.
7. Folosind ingrediente simple - otet, apa, sapun de casa (sau ecologic) si bicarbonat de sodiu -, puteti fabrica singuri solutii eficiente, ieftine si netoxice, pentru curatenie. Solutiile chimice de la supermarket sunt periculoase pentru sanatate, poluante si sunt ambalate la randul lor in recipiente de plastic care ajung la gunoi.
8. Deseurile electronice sunt o sursa de poluare in crestere exponentiala. In multe gropi de gunoi din lume, s-au inaltat munti de televizoare, computere, DVD playere, boxe, tastaturi, aparate de radio, casetofoane s.a.m.d. Prelungiti cat mai mult viata acestor aparate prin solutii inteligente. Cand chiar s-au stricat iremediabil, duce-ti-le la centrele de colectare speciale. Cumparati altele noi de foarte buna calitate, chiar daca sunt mult mai scumpe, pentru ca or sa va tina mai mult.
9. Stabiliti-va o zi - sau mai multe, cate puteti - pe saptamana fara carne. Productia industriala de carne are uriase costuri energetice si genereaza deseuri pe masura. Proliferarea abatoarelor si a fabricilor de carne afecteaza grav mediul natural.
10. Nu mai cumparati carti si reviste! O fac oricum bibliotecile publice. Asa ca inchiriati carti, publicatii, CD-uri si DVD-uri de la biblioteca, nu mai dati banii pe ele. Abonati-va la biblioteca locala. Banii economisiti ii puteti dona la biblioteca sau la alt institut cultural.
In fine, imaginati-va ca in orasul vostru toata lumea ar merge pe biciclete. Ce aer curat! Cat spatiu de miscare! Cat timp economisit! Cate griji lipsa! Am elimina accidentele grave si mortale definitiv. Si cat de sanatosi am fi...
Si acum, faceti un "portret-robot" al vietii voastre schimbate prin aplicarea acestor masuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO