Ziarul de Duminică

Viata de Caine

16.02.2007, 16:19 16


Un thriller crud la limita suportabilului, detonant, scris cu cerneala de culoarea sangelui, de catre un paramedic, mare si indemontabil admirator al lui Stephen King, pe numele lui literar Patrick Bauwen, a facut recent furori pe piata franceza de carte.
Editorii volumului L'oeil de Cain, cei de la Albin Michel (detinatorii drepturilor pentru King, de altfel), oameni seriosi si cu fler, au dispus executarea unui prim tiraj de 40.000 de exemplare - epuizat deja integral -, suma cu totul excentrica (centrul, in general, intr-o atare conjunctura, se afla undeva pe la 2.000), daca e sa ne gandim ca e vorba de un debut literar.
Adaugand la aceasta faptul ca niste emisari de la Hollywood au inceput sa-i dea tarcoale talentatului medic pentru obtinerea drepturilor de ecranizare, tabloul, cu legenda "bestseller", e cum nu se poate mai ademenitor.
Ca si in destul de infioratorul Acid sulfuric al lui AmŽlie Nothomb, subiectul este un reality-show post-uman, dar, asa cum vrea sa acrediteze autorul, cat se poate de banal din punctul de vedere al telespectatorilor americani. Hazel Caine, starul media hollywoodian, a inventat, dupa deja tocitul model Big Brother al celor de la Endemol, emisiunea Ochiul lui Caine, intemeiata pe descoperirea secretelor si spaimelor intime ale concurentilor. Iata programul concret: zece candidati (negri mititei?) sunt suiti intr-un autobuz si dusi spre o destinatie confidentiala, in desertul Nevada, pe langa Las Vegas. Pe drum si in locatia-tinta, spectatorii sunt invitati sa descopere zece secrete tenebros-fascinante, disimulate aprig indaratul unor existente cat se poate de plate. Mecanismul de gust indoielnic, alimentat de curiozitatea nerusinata a publicului, de dorinta de inavutire a concurentilor, dar si de pornirea lor de a-si lua poveri de pe constiinta, este, pana in acest punct, cel cunoscut. Atat doar ca unul dintre candidati nu a fost invitat sa participe la tot circul, nu are nimic de pierdut, ci doar de castigat, si, insinuandu-se printre ceilalti, schimba din mers regulile jocului, incepand prin a deturna autobuzul cu amarati. Psihopat de o violenta greu de inchipuit si de indurat, ucigas de placere si tiran prin vocatie, acesta preschimba ceremonia televizuala in propriul joc criminal. Imaginatia lui fara frontiere si cruzimea lui subumana tes oribile povesti sangeroase, pe care cititorii-telespectatori le urmaresc cu sufletul la gura, nestiind cine va fi urmatoarea victima si nici caile prin care va fi exterminata. La sfarsit, de-abia, aflam ca spaimele noastre si ale concurentilor nu au fost decat o diabolica si labirintica ratacire intr-un desert de iluzii.
O carte savuroasa pentru amatorii de thriller-uri, o carte-antidot pentru cei depedenti de reality-show-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO