Ziarul de Duminică

Visuri estivale

Visuri estivale
11.08.2006, 14:32 25

Cu siguranta, aceste saptamani de la intalnirea lui iulie cu august sunt cele mai aride in intamplari culturale si muzicale petrecute pe scenele conventionale ale salilor noastre de spectacol. Daca se intampla totusi ceva, atunci este obligatoriu "lejer", se desfasoara de preferinta in estul extrem al tarii si foarte probabil in aer liber.

In consecinta, cei care nu pot petrece aceasta perioada fara a trai viata muzicala a surprinzatoarei noastre tari in sensul cel mai intens al cuvantului au posibilitatea de a calatori zilele acestea prin tara, la vanatoare de astfel de evenimente sau pot sa viseze la stagiunea ce se apropie.
Doua sugestii pentru zilele ce urmeaza sunt festivalul Cetatea Muzicala a Brasovului si microfestivalul "Enescu" de la Sinaia, care se petrec saptamana viitoare, directorii muzicali ai acestora fiind doi prestigiosi muzicieni romani, violonistul Sherban Lupu si violoncelistul Marin Cazacu. Desi voi reveni cu amanunte, va spun de acum ca manifestarile Festivalului international "Cetatea Muzicala a Brasovului" - editia a IV-a vor incepe in seara de 12 august 2006 si se vor incheia pe 19 august, editia fiind dedicata lui Mozart si Bela Bartok. Concertele programate la sala Reduta de la ora 19,00 vor fi majoritatea de muzica clasica, dar nu trebuie ignorat faptul ca marti, 15 august, este asteptat un concert extraordinar de jazz sustinut de Anca Parghel si invitatii sai, iar joi, 17 august, este programata o neasteptata, pentru multi, seara folclorica, cu Sherban Lupu si taranii virtuozi romani Ioan Pop - zongora, Grigore Chira - bas si Gheorghe Stan - tambal. La aceasta editie, Sherban Lupu i-a invitat printre altii si pe pianistul Ian Hobson - Anglia, violistul Csaba Erdely - Ungaria - SUA si violoncelistul Mirel Iancovici - Olanda.
Dar sa parasim prezentul si sa va impartasim deja ce am aflat despre stagiunile care incep in aceasta toamna la Bucuresti. Deocamdata, despre Formatiile Muzicale Radio, al caror director artistic, Nicolae Costin, s-a grabit sa ne anunte ce se va intampla mai tentant in Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii si ce am putea alege dintre cele 40 de concerte programate din octombrie si pana la sfarsitul anului.
In mod evident, cel mai tentant concert este cel care deschide stagiunea Orchestrei Nationale Radio (6 octombrie), cu Simfonia a IX-a de Mahler, concert dirijat de Christian Badea, sef de orchestra roman pe care publicul contemporan nu a avut ocazia sa-l vada pe scenele romanesti, activitatea sa dirijorala fiind legata de majoritatea salilor de concert si opera din Europa, America de Nord si Asia. Impartindu-si timpul intre repertoriul simfonic si cel de opera, Christian Badea a fost constant invitat de Metropolitan Opera de la debutul lui, din 1987, dirijand aici peste 170 de spectacole acoperind un repertoriu divers. Incepand cu cele mai cunoscute lucrari orchestrale de Bach, Mozart sau Beethoven si ajungand la integralele simfoniilor de Bruckner si Mahler si, de asemenea, la numeroase lucrari ale secolului XX, Christian Badea a abordat si in domeniul simfonic zone dintre cele mai variate. In acest context, pare evident ca versiunea lui la Simfonia a IX-a de Mahler nu trebuie ratata.
In 4 octombrie, tot la Radio va avea loc deschiderea stagiunii Orchestrei de Camera Radio cu un concert Mozart, avandu-i in prim-plan pe dirijorul Horia Andreescu si pe pianistul Dan Grigore. De altfel, in aceasta toamna Mozart nu va lipsi din programe, sub genericul Festivalul Mozart 250 urmand sa mai fie prezentate in Studioul de concerte al Radiodifuziunii simfoniile nr. 29, 35, 39, concerte pentru vioara, flaut, pian, lucrari vocal-simfonice precum motetul Exultate, Jubilate, Misa Incoronarii si Recviemul. Si inca un amanunt, marcand 150 de ani de la moartea lui Robert Schumann, la Sala Radio sunt programate un concert de concerte si un recital, sustinute de trei tineri muzicieni cu reprezentative cariere nationale si internationale - Alexandru Tomescu, Horia Mihail si Razvan Suma, ei oferindu-ne ocazia de a asculta cele trei concerte de Schumann - pentru vioara, pentru pian si pentru violoncel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO