Ziarul de Duminică

Wilbur Smith (I), Saga familiei Courtney/ de Stelian Ţurlea

Wilbur Smith  (I), Saga familiei Courtney/ de Stelian Ţurlea

Wilbur Smith (I), Saga familiei Courtney

Autor: Stelian Turlea

23.09.2011, 00:43 1774

Wilbur Addison Smith este un scriitor născut în Rhodezia de Nord (Zambia) în 1933. A făcut studii strălucite în Africa de Sud, a devenit om de afaceri şi apoi un scriitor de succes. Este considerat un maestru incontestabil al romanelor de aventuri. Toate cărţile sale, traduse în 27 de limbi, sunt best-seller-uri internaţionale. Toate sunt poveşti ale căror acţiuni se petrec în secolele trecute sau în Antichitate. Aproape toate cărţile sale sunt împărţite în trei serii. Cui îi plac cărţile de aventuri, cu acţiuni stufoase, care se continuă pe sute de pagini şi nenumărate volume, scrisul lui Wilbur Smith este idealul. Wilbur Smith şi-a petrecut copilăria la ranch-ul tatălui său, în păduri şi savane, în compania animalelor sălbatice. Toate s-au regăsit în scrierile de mai târziu, cu deosebire în "Saga familiei Courtney".

Editura RAO a tradus şapte din cele douăsprezece romane ale seriei. "Festinul leilor" (When the Lion Feeds), apărut în 1964 în original, tradus acum de Radu Pintea; "Sunetul tunetului" (The Sound of Thunder), 1966, tradus de Elena-Diana Wright; "Sanctuarul" (A Sparrow Falls), 1977, tradus de Raluca Matiş; "Ţărmul in flăcări" (The Burning Shore), 1985, tradus de Raluca Matiş; "Puterea sabiei" (Power of the Sword), 1986, tradus de Raluca Matiş; "Furia" (Rage), 1987, tradus de Patricia Niculae şi Florentina Rahira Tinte; "Vulpea aurie" (Golden Fox), 1990, tradus de Ramona Lupu. Urmează "Vremea morţii" (A Time to Die), 1989; "Păsări de pradă" (Birds of Prey) - 1997; "Musonul" (Monsoon) - 1999; "Orizontul albastru" (Blue Horizon) - 2003; "Triumful Soarelui" (The Triumph Of The Sun) - 2005.

Primul dintre aceste volume a apărut, scriam, în 1964. A fost un succes imediat. Acţiunea începe spre sfârşitul secolului XIX, în perioada goanei după aur din Africa, pe când coloniştii englezi încă încercau să îmblânzească sălbăticia noii lumi. Povestea îi are în centru pe cei doi fii gemeni ai familiei Courtney, cu destine total diferite. Ca orice saga, romanele sunt pline de războaie, intrigi, femei geloase, aventurieri, iubire, violenţă tribală, pasiuni, trădări, toate desfăşurate pe fundalul istoric şi cultural din Africa de Sud. Nu vom intra în detalii prinvind ce se întâmplă în cele şapte romane. Acţiunea intră treptat în secolul trecut, trece prin primul război mondial, ajunge în Europa interbelică, personaje iniţiale mor, dar apar altele cărora li s-au transmis urile şi iubirile predecesorilor. Acţiunea are din ce se hrăni, cu aventuri care îţi taie respiraţia şi pe care nu are rost să le dezvăluim.

Admirabile fresce!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO