Ziarul de Duminică

Zece erezii verzi

Zece erezii verzi
18.07.2008, 16:58 24

In numarul sau din 12 iunie 2008, revista WIRED titreaza cu litere mari, pe o coperta portocaliu-electric: "Atentie, ecologisti! Pastrati-va SUV-urile! Uitati de materiile organice! Optati pentru energia nucleara! Daca va pasa cu adevarat de incalzirea globala, atunci un singur lucru conteaza: reducerea emisiilor de carbon. Dar asta inseamna sa facem fata unor adevaruri incomode. Pregatiti-va sa reganditi ce inseamna sa fii verde!".

Dosarul principal, amplu, riguros documentat si exceptional scris, ne arata ca, in privinta poluarii si a incalzirii globale, s-a ajuns deja in extrema unui "fanatism eco". Ca de obicei, adevarul se afla undeva la mijloc.

Sub titlul 10 erezii verzi, Wired demonteaza cateva mituri ale ecologiei moderne care, analizate la rece, detasat si relaxat, se dovedesc niste utopii alarmiste.
Prima dintre ele este "autopia". Pe scurt, doar aparent o masina hibrida sau electrica este mai putin poluanta decat una pe combustibil traditional. Asta pentru ca tehnologia care construieste acumulatoarele electrice polueaza ca la balamuc. Acumulatorul electric a poluat la fabricare atmosfera atat de mult, incat abia dupa 75 de mii de kilometri acea masina isi va fi spalat "pacatele ecologice".
Ca sa construiesti o masina hibrida, consumi 113 milioane BTU de energie. Un litru de benzina produce doar 30.500 de BTU. Deci, in momentul in care "hibrida" a iesit din fabrica, a poluat deja cu echivalentul a 3.700 de litri de benzina consumati.
Si se pare ca, de fapt, anumite clase de masini vechi polueaza cu mult mai putin, desi utilizeaza combustibil traditional. Intr-un articol din mai 2008, USA Today scria ca acest calcul simplu a dus la o explozie a vanzarilor de marci auto din anii '90 precum Ford Festiva sau Aspire, Hyundai Excel, Toyota Tercel, Dodge Colt, Mazda Protege, Honda CRX HF, Chevrolet Chevette sau Sprint ori Geo Metro XFi - asa-numitele masini "econobox".
Chiar si marci mai noi, gen Toyota Echo, Honda Civic, Chevrolet Prizm, Mini Cooper sau Wolkswagen diesel, stau mult mai bine la capitolul poluare decat o masina hibrida.
In fine, iata si restul de "erezii verzi":

2. Traiti in orase! De fapt, lifestyle-ul urban este mult mai putin poluant decat cel suburban.
3. Aerul conditionat este OK. Emite mult mai putin CO2 decat sistemele de incalzire.
4. Produsele "organice" nu sunt raspunsul. Surpriza! Agricultura conventionala poate fi mai putin nociva pentru Terra.
5. Transformati padurile in ferme! Padurile vechi, neintretinute, pline de arbori foarte batrani si de vegetatie moarta (care putrezeste si emite CO2) CONTRIBUIE la incalzirea globala. Solutia: taierea copacilor batrani, plantarea continua de arbori si curatarea padurilor de vegetatia moarta care, in plus, poate provoca incendii devastatoare. Iar lemnul taiat nu trebuie folosit pe post de combustibil, ci pentru construirea unor bunuri de folosinta indelungata (mobila, case etc.).
6. Solutia chineza. Invatati de la China - liderul mondial al tehnologiilor de energie alternativa nepoluanta!
7. Acceptati ingineria genetica. Producerea de hrana pentru cele peste sase miliarde de locuitori ai planetei genereaza mai multa poluare decat toate tipurile de transport la un loc!
8. "Comertul" cu carbon nu functioneaza. Ceea ce parea initial o idee "cool" - "decat sa reducem noi emisiile de carbon, mai bine ii platim pe ceilalti sa le reduca pe ale lor" - se dovedeste a fi o iluzie.
9. Adoptati energia nucleara. Este cea mai sigura, nepoluanta si eficienta forma de energie. Punct.

Concluzia? Incalzirea globala si schimbarea climei sunt inevitabile. Impacati-va cu asta! Dar sta in puterea mintii umane sa anihileze consecintele acestui fenomen. Pentru analiza fiecarei "erezii" in parte, accesati: http://www.wired.com/science/planetearth/magazine/16-06/ff_heresies_intro.
Lectura placuta!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO