Ziarul de Duminică

Zoologia de forum

Zoologia de forum
22.02.2008, 22:46 13

Hiena e la fel de inocenta ca orice alt mamifer. Insa fiind urata (prin comparatie cu felinele nobile) si hranindu-se cu hoituri, bietul animal a suferit cea mai hidoasa dintre ipostazierile fabulistice.

In sens moral, asadar, hiena este o faptura infama si lasa, care nu se lupta cu adversari vii, ci prefera sa roada ce ramane de la ospatul stapanilor. Din pacate, libertatea rastalmacita si slabirea continua a institutiilor publice din Romania postcomunista au generat o aparenta invazie de hiene. Categoria prospera mai ales pe forumurile electronice, unde nu mai ai loc de mercenari psihopati, de pirotehnisti agramati si de monstri fara chip. Caci adapostul unei porecle ingaduie orice oroare, orice abuz, orice scranteala.
Oamenii normali (slava Domnului, majoritari, insa din pacate neauziti) pot inca parcurge un articol de ziar fie pentru a se informa, fie pentru a-si (re)forma opinia. Cititorul competent prefera justificat o semnatura sau alta, un cotidian sau altul, un punct de vedere sau altul. Interactioneaza cu autorul unui articol fara sa iasa din cadrele convietuirii civilizate. Preselectia opereaza in favoarea confortului personal: nu-ti place mahalaua, nu cumperi tabloide. Nu crezi in onestitatea de fond a cutarui editorialist, nu-i mai citesti productia. Ai alta parere decat semnatarul pe care il girezi intelectual, OK: ti-o spui tie fara sa faci din asta un scandal sau i te adresezi pe forum, cautand sa formulezi contraargumente cat mai solide. Nimic mai fructuos decat ciocnirea ideilor. Aceasta este, in definitiv, esenta vietii democratice, dar si conditia unui minimum de progres social. La noi, insa, comunismul a lasat urme prea adanci pentru ca o asemenea conduita fireasca sa prevaleze. Au existat, pe de o parte, sutele de mii de turnatori la Securitate. Ticalosi dezumanizati, iude oculte, bestii salarizate pentru vanzarea propriilor semeni. Am traversat, pe de alta parte, lungi decenii de iresponsabilizare a individului topit in masa: dai vina pe altul si ai scapat. Aceste doua matrici toxice s-au refacut sub coviltirul anonimatului oferit de internet si improasca zilnic, pe toate canalele, tot ce mai poate fi improscat.
Hiena de forum pare sa actioneze in haite largi, numai ca impresia de asalt concertat e data mai mult de accesul neingradit si de "turul" sistematic prin subsolul publicatiilor, decat de o veritabila forta statistica. 50 de invidizi din specia semnalata pot crea, diversionist, un fals efect de "opinie publica" infuriata si distructiva. Cum redactiile, cu rare exceptii, accepta postarea pe forum a oricarui continut, situatia a capatat aspecte patologice. Vestea buna e ca, prin exces, fenomenul s-a banalizat.
Din fericire pentru igiena comunitatii noastre, hienele au vocatia de a se sufoca in propria voma. Noroiul insultei, apucaturile primitive, agresivitatea suburbana, gandirea confuza si refrenele maniacale au, laolalta, capacitatea de a discredita iremediabil aceste comportamente, cum spuneam, animalice. E doar o chestiune de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO