Afaceri de la zero

Achizitii de 34 mld. euro in Europa, in primul trimestru

04.05.2006, 00:00
Europa continua sa reprezinte terenul cel mai profitabil pentru firmele care doresc sa faca achizitii, statisticile aratand ca totalul tranzactiilor efectuate in primul trimestru din 2006 ajung la cifra record de 34,2 mld. euro (43,2 mld. dolari), informeaza Financial Times.

Pe piata investitiilor private s-au incheiat tranzactii in valoare de 136 mld.euro in anul fiscal care s-a incheiat in martie, incluzand aici recordul de 35,2 mld. euro din al treilea trimestru al anului trecut, conform cercetarilor Incisiv Media, grupul de informatii financiare.

Marek Gumienny, directorul de management al firmei de investitii cu capital privat Candover, crede ca in 2006 se va stabili un nou record al valorii tranzactiilor.

"Pe piata de astazi orice valoreaza pana in 25-30 de miliarde de dolari reprezinta o tinta perfecta. Cu siguranta exista capital disponibil acolo", spune el.

Gumienny a avertizat cu privire la conditiile favorabile de piata, precum nivelul mare de lichiditati de pe pietele la termen, ca ar putea semnala apogeul achizitiilor de companii. "Companiile dornice sa faca preluari au inceput sa fie refuzate de catre consiliile de administrare ale firmelor tinta", adauga el.

Primele trei preluari evaluate dupa valoarea lor au reprezentat 44% din preluarile de pe piata privata de capital, in timp ce piata intermediara a scazut de la 20,6 mld. euro in ultimul trimestru al anului trecut la 13,6 mld. euro in prezent. alexandru.anghel@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania