Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Alexandra Matran a creat brandul Buburuza cu Ghetuţe şi trimite ilustraţii în toate colţurile ţării. „Cele mai cerute produse sunt portretele ilustrate.“

30.11.2023, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Alexandra Matran este un om creativ de când se ştie, dar în urmă cu mai bine de zece ani a învăţat să facă manual tot felul de obiecte. A lucrat cu lutul, cu fetrul sau cu alte materiale şi a descoperit tehnici noi, iar faptul că a cochetat cu meşteşugăritul a condus-o până la drumul pe care merge astăzi şi anume realizarea de ilustraţii digitale sau în acuarelă.

Aşa a pornit Buburuza cu Ghetuţe, brandul pe care astăzi Alexandra îl dezvoltă şi care a a ajuns chiar şi în case din afara ţării. „Îmi imaginam că dacă nu ai studii în domeniul acesta, nu o să poţi face nimic. Şi cumva ideea a rămas mereu agăţată în mintea mea până în 2019, când am zis: eu trebuie să pot, eu vreau să fac lucrul ăsta şi aşa am ajuns să fac ilustraţie. Cumva mi-am impus să fac lucrurile să funcţioneze şi să-mi depăşesc teama”, a povestit Alexandra în cadrul emisiunii Afaceri de la Zero, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

A învăţat treptat să facă ilustraţii, cumpărându-şi chiar câteva cărţi din afara ţării ca să afle mai multe secrete. Investiţia cu care a pornit a fost una mică, Alexandra menţionând că a avut nevoie de o tabletă grafică pentru ilustraţiile digitale, un calculator pe care să proceseze aceste ilustraţii şi opţional de o imprimantă. Ea nu are o imprimantă, dar foloseşte centrele de printare.

„Cele mai cerute sunt portretele ilustrate, pentru că fac şi aşa ceva. Practic mă folosesc de una, două-trei fotografii cu oamenii pe care ei mi le dau şi îi transpun în stilul meu drăgălaş, însoţiţi de animăluţele lor, dacă îşi doresc asta, sau poate de o pasiune pe care o au, de tot felul de alte elemente pe care şi le doresc”, povesteşte Alexandra, care se inspiră atunci când creează ilustraţiile chiar din poveştile oamenilor sau din natură. Ea lucrează singură pentru a realiza ilustraţiile, iar soţul ei se ocupă de partea tehnică, de întreţinerea site-ului şi de organizarea lui. Pentru a realiza o ilustraţie are nevoie de trei-patru ore, asta dacă are şi inspiraţia şi starea de spirit necesare. Mădălina Dediu Panaete

Însă, dacă este vorba de o ilustraţie mai complicată şi are nevoie să facă mai întâi cercetare, atunci realizarea ilustraţiei poate să dureze şi câteva zile. 

Îşi împarte timpul între job şi antreprenoriat şi spune că lipsa timpului este cea mai mare provocare cu care se confruntă. Dar spune că partea frumoasă la a fi antreprenor este că poţi face ceea ce îţi place.

„Ilustraţiile făcute de mine au ajuns în foarte multe colţuri din ţară, începând cu Bucureştiul, de unde sunt eu, şi continuând cu Iaşi, Cluj, Braşov, Tulcea, Constanţa, foarte multe locuri. Îmi place să cred că au ajuns şi undeva în străinătate, undeva prin Statele Unite, câteva duse de mine în ţările nordice. Deci am ajuns chiar şi în afara ţării”. Perioada Crăciunului este una dintre cele mai aglomerate pentru Buburuza cu Ghetuţe, dar asta nu o descurajează ba din contră. De altfel, Alexandra vrea să aducă tot mai multe produse pe piaţa din România, însă spune că este greu să găsească furnizori aici care să aibă un preţ bun de producţie.

 „Îmi doresc cel mai mult ca pe viitor să pot face doar asta, să mă pot ocupa doar de Buburuza cu Ghetuţe. Şi imi doresc foarte mult să ilustrez măcar o carte pentru copii. Simt că acolo mi-aş pune tot sufletul şi toată pasiunea şi mi-ar plăcea foarte tare să o văd în mănuţele lor”.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania