Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Anca Dumitrescu a fondat o platformă prin care oferă cursuri de terapie concentrată pentru copiii cu tulburări de dezvoltare şi aşteaptă dublarea numărului de cursanţi

21.04.2021, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Platforma are în prezent cinci tipuri de cursuri focusate pe analiza comportamentală aplicată în special pentru copiii cu autism şi se adresează atât părinţilor, cât şi terapeuţilor care doresc să obţină o astfel de specializare.

Anca Dumitrescu a fondat în 2020 ABA Masters, o platformă prin care oferă cursuri de terapie concentrată pe copiii cu tulburări de dezvoltare. Anul trecut, cursurile ABA Maters au fost frecventate de circa 360 de persoane, iar pentru anul acesta antreprenoarea aşteaptă ca numărul acestora să se dubleze.

„Alături de colegele mele cu care ţin aceste traininguri am vrut să facem mai mult, să venim cu un program complex de traininguri pe diferite subiecte, cursurile sunt pe mai multe direcţii din zona aceasta a analizei comportamentale aplicate, am dezvoltat o platformă astfel încât cursanţii să beneficieze pe lângă prezentările în sine şi de multe aplicaţii practice, instrumente de lucru, evaluarea abilităţilor predate astfel încât să ne asigurăm că la finalul cursurilor nu rămâne doar o parte de teorie, ci foarte multe instrumente practice“, spune Anca Dumitrescu.

Antreprenoarea a obţinut o acreditare internaţională în tipul acesta de terapie şi anume de analiză comportamentală aplicată în 2010. Înainte de lansarea paltformei de cursuri, Anca Dumitrescu a fondat în 2008 o asociaţie numită Autism Voice, care a venit în sprijinul copiilor cu autism, iar anual se ocupă de circa 400 de copii cu astfel de probleme prin programele de intervenţie.

ABA Maters a luat naştere din dorinţa antreprenoarei de a oferi cursuri atât părinţilor, care îşi permit să plătească un astfel de curs, cât şi terapeuţilor care doresc să se specializeze în această zonă, dar şi profesiilor asociate precum asistenţii sociali. Părinţii care au copii cu tulburări de dezvoltare şi nu pot plăti costul unui astfel de curs, pot urma gratuit modulele oferite prin intermediul asociaţiei Autism Voice. Pe lângă aceste categorii, au existat cursanţi care au vrut să înţeleagă mai mult aceste tulburări de dezvoltare ale copiilor.

Investiţia în ABA Masters a ajuns la 4.000 euro, ceea ce reprezintă suma pentru dezvoltarea platformei. 

„Cursurile sunt focusate pe analiza comportamentală aplicată, avem cinci cursuri şi ele sunt focusate pe diverse subiecte, avem un curs de bază pentru terapeuţi, unul care se focusează pe supervizarea şi managementul unui centru de terapie, mai avem un curs pentru dezvoltarea limbajului pentru copiii cu autism, pe evaluarea abilităţilor. În decursula cestui an urmează să dezvoltăm cursuri noi şi instrumente de lucru noi pentru un specialist“, adaugă Anca Dumitrescu.

Cursurile sunt structurate pe mai multe module, iar fiecare curs este construit pe mai multe module, iar preţul pentru un astfel modul este de 500 lei. Cursul de bază oferit terapeuţilor este construit pe trei module, iar durata acestuia este de circa două zile.

„Am avut emoţii la început pentru că am pornit ABA Masters şi apoi a venit pandemia, am avut emoţii de cum vor funcţiona lucrurile însă s-a întâmplat exact opusul tocmai că am dezvoltat acea platformă şi ţinem cursurile online, oamenii pot intra la curs de oriunde din ţară. Nu am fost afectaţi de pandemie, cred că am ajuns la mai mulţi oameni decât am fi ajuns dacă am fi ţinut cursurile doar fizic“, explică antreprenoarea.

În 2020, numărul celor care au urmat cursurile ABA Masters a fost de 360 de oameni, iar de la începutul acestui an numărul cursanţilor se ridică la 170, ceea ce o face pe antreprenoare să speră ca numărul acestora să se dubleze.

Totodată, anul trecut veniturile obţinute din vânzarea cursurilor au fost de 300.000 lei, iar pentru anul acesta Anca Dumitrescu se aşteaptă la încasări duble. Pe lângă cele cinci cursuri pe care le are în prezent plaforma, antreprenoarea spune că anul acesta va introduce trei cursuri noi şi un pachet de intrumente de lucru pentru terapeuţi.

„În momentul acesta numărul de specialişti la nivel naţional este cu mult mai mic faţă de nevoia de terapie ceea ce înseamnă că vor fi  absolvenţi de psihologie care vor dori să se formeze în direcţia aceasta şi atunci cu siguranţă vom putea dezvolta mai mult pentru ei şi scopul nostru este să impunem un standard de lucru prin intermediul acestor cursuri astfel încât să ne aliniem cu toţii la standardele de lucru în terapia copiilor cu autism conform celor impuse la nivel internaţional“, adaugă Anca Dumitrescu.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania