Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Beatrice Voinea personalizează obiecte pentru companii şi clienţi individuali prin businessul Print A Porter şi aşteaptă vânzări de 30.000 de euro în 2019

19.08.2019, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

„Cele mai căutate produse sunt cele pe care le folosesc cel mai mult companiile – pixuri, agende, brichete, accesorii utile prin care ei îşi fac şi marketing. Avem câteva companii mari cu care lucrăm constant, lucrăm şi cu clienţi mai mici, alte firme ca noi care îşi doresc un număr mai mic de produse personalizate.“

Brandul Print A Porter, specia­lizat în personalizarea obiecte­lor, de la pixuri la agende, pahare sau tricouri, a apărut în 2018 după ce Beatrice Voinea, o tânără antreprenoare, a deschis la Ploieşti un atelier şi a investit 40.000 de euro în echipamente şi materie primă.

O parte din sumă a venit din fonduri de stat, iar fondatoarea companiei vrea să colaboreze pentru obiectele de personalizat cu producători români şi să susţină astfel alte businessuri locale.

Ideea de afacere a venit după ce antreprenoarea avea un business de gravare şi personaliza amprentele ştampilelor. De aici, ea a căutat noi metode de personalizare şi a decis în 2018 să includă şi alte obiecte pentru personalizat.

„Ne-am dorit ca numele brandului să reflecte atât activitatea pe care o desfăşurăm, cât şi ideea de artă şi creativitate. Noi ne propunem să îmbinăm tehnologia hardware şi software cu partea artistică“, a spus Beatrice Voinea.

Ea a povestit că atelierul de creaţie este în Ploieşti, însă produsele ajung în toată ţara, prin intermediul site-ului printaporter.ro şi al reţelelor sociale. Una dintre cele mai mari comenzi a fost de circa 60.000 de pixuri personalizate, iar timpul de realizare a fost de o săptămână. 

„Cele mai căutate produse sunt cele pe care le folosesc cel mai mult companiile – pixuri, agende, brichete, accesorii utile prin care ei îşi fac şi marketing. Avem câteva companii mari cu care lucrăm constant, lucrăm şi cu clienţi mai mici, alte firme ca noi care îşi doresc un număr mai mic de produse personalizate“, a mai spus Beatrice Voinea.

În medie, capacitatea de personalizare a Print A Porter este de 10.000-12.000 de pixuri pe zi, de exemplu, însă în funcţie de complexitatea personalizării, timpul poate creşte.

Obiectele pentru personalizat vin de la producătorii români de papetărie, în funcţie de cererea pe care o primesc de la clienţi.

„Colaborarea cu producătorii români cred că este benefică, vreau să achiziţionăm de câte ori putem produse de la aceştia. Consider că astfel putem ajuta şi alţi antreprenori să se dezvolte, dar în acelaşi timp susţinem economia ţării“, a explicat Beatrice Voinea.

Ea a mai precizat că un aspect important în business este promovarea, atât în mediul online, cât şi prin intermediul produselor.

Perioada în care reprezentanţii Print A Porter primesc cele mai multe comenzi este cea de la final de an, din octombrie până în decembrie.

Planurile antreprenoarei pentru anul acesta urmăresc tehnologizarea şi achiziţia de echipamente pentru tehnici noi de personalizare, aceste investiţii aducând totodată şi mai mulţi clienţi. În 2018, an care nu a fost complet de la începerea activităţii, businessul Print A Porter a ajuns la vânzări de 100.000 de lei, iar targetul pentru acest an este de creştere cu 50%.

Concurenţa din domeniul companiilor care se ocupă de personalizarea obiectelor vine din zona de magazine amplasate în malluri. Cheia pentru diferenţiere este intrarea pe o zonă de nişă, crede fondatoarea Print A Porter, care a mizat pe îmbinarea dintre tehnologie şi artă grafică sau manuală.

„Este o continuă provocare lumea de business şi cred că toţi antreprenorii sunt familiarizaţi cu cât de greu este să atragi clienţi noi, să menţii clienţii, să fii mereu vizibil şi în trend“, a spus Beatrice Voinea.

georgiana.mihalache@zf.ro


Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania