Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cum au crescut. Cătălin Meşter a creat I Love Failure, un şir de evenimente în care oamenii vorbesc liber despre eşec. „Până nu voi vedea Love Failure în toată lumea, nu mă voi opri“

17.05.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

La evenimentele lunare I Love Failure participă circa 120 de oameni, iar acestea au loc la Teatrul Apollo 111 din Bucureşti Proiectul are şase licenţe care permit organizarea acestor evenimente şi în afara Bucureştiului, dar şi în străinătate.

Cătălin Meşter, un antreprenor român cunoscut pentru implicarea sa în businessuri precum Bookups (despre care ZF a scris în august 2019 în cadrul Afaceri de la Zero - n. red.), o aplicaţie care îi adună în acelaşi loc pe pasionaţii de cărţi, sau Voxa, platformă cu cărţi în format e-book sau audiobook, dezvoltă acum un nou proiect, prin care aduce pe aceeaşi scenă oameni care aleg să vorbească deschis despre eşec.

I Love Failure este o idee care se afla în mintea lui încă de acum patru ani, pe care astăzi a materializat-o prin evenimente la care participă antreprenori, sportivi, actori şi diverşi alţi oameni din varii domenii, care vin să-şi spună poves­tea, exact aşa cum este ea, în faţa a sute sau chiar mii de tineri. „Mi-a venit această idee atunci când am fost la un eveniment de business unde m-am plictisit enorm. La sesiunea de networking am stat de vorbă cu un prieten care mi-a povestit despre startup-ul lui care tocmai eşuase. Era o poveste atât de interesantă încât am fost conectat la ce îmi spunea timp de 15 minute. În seara aceea, s-a născut I Love Failure, acum aproximativ patru ani. Aduc în prim-plan lucrurile mai puţin plăcute, din business şi nu numai, despre care oamenii nu vorbesc în general“, a povestit Cătălin Meşter.

Prin conceptul I Love Failure, el a adus primii oameni pe scenă cu puţin timp înainte de a porni businessul Bookups, însă atunci evenimentele nu aveau un branding puternic.

Astăzi, el a dus aceste evenimente la alt nivel, iar targetul său este să ajungă la nivelul conferinţelor TED.

Evenimentele se ţin, în prezent, la Teatrul Apollo 111, o locaţie care, crede el, se potriveşte perfect conceptului, întrucât atrage un mix interesant de oameni - studenţi, oameni din domeniul tehnologiei, artişti. La un eveniment I Love Failure participă, în general, 120 de oameni.

„Înainte de pandemie ne jucam, învăţam, dar acum, când am intrat în contact cu speakeri profesionişti, totul s-a schimbat. Avem oameni foarte cunoscuţi, dar şi oameni mai puţin cunoscuţi, însă cu poveşti interesante care merită ascultate. Avem un mix de speakeri - atleţi, antreprenori, actori.“

Evenimentele s-au nişat, astfel că în acest moment există sesiuni pe mai multe domenii, cum ar fi I Love Failure Business Edition sau I Love Failure Tech Edition.

Evenimentele I Love Failure sunt organizate lunar în Bucureşti, iar în octombrie anul acesta, anunţă antreprenorul, urmează şi prima conferinţă anuală. Aceasta va dura două zile şi va avea loc la Opera Română.

„Sunt în total 40 de sepakeri, printre care Ana Maria Brânză, Andreea Raicu sau Adrian Dragomir. Va fi un eveniment cu 1.000 de oameni“, a mai spus Cătălin Meşter.

Proiectul I Love Failure are, în prezent, şase licenţe, astfel că evenimentele pot fi organizate şi în afara Bucureştiului. La Curtea de Argeş au avut loc deja conferinţe I Love Failure şi vor urma şi la Târgu Mureş.

O primă licenţă a proiectului a fost obţinută şi pentru Franţa, în Marsilia, iar targetul pentru următorul an este extinderea şi în America.

„Ne dorim mai multe licenţe în lume. Este un proiect foarte important pentru mine şi până nu îl văd în toată lumea nu mă voi opri. Mai multă valoare în lumea asta nu pot aduce printr-un alt proiect decât prin I Love Failure“, afirmă fondatorul.

Organizarea evenimentelor mici costă câteva mii euro, mai spune el, iar cei mai mulţi bani vin din vânzarea de bilete şi de la sponsori şi parteneri.

La evenimentele lunare, preţul unui bilet este 150 de lei, în timp ce la conferinţele anuale acesta ajunge la 150 de euro, respectiv 450 de euro la VIP. Studenţii au reducere la ambele evenimente, astfel că pentru accesul la un eveniment lunar plătesc 45 de lei, respectv 45 de euro pentru conferinţa anuală.

„La evenimente vin foarte mulţi tineri cu tendinţe antreprenoriale. Frica lor de eşec e foarte mică şi sunt entuziaşti. Evenimentul în sine are un vibe tânăr.“

Proiectul I Love Failure are şi o însemnătate personală, teama de eşec şi frica de a vorbi în public fiind prezente şi în cazul fondatorului.

El este de părere că oamenii au nevoie de astfel de evenimente. Mai mult, antreprenorii, care trebuie să păstreze echilibrul între optimism şi realism, dar care în acelaşi timp au şi o nesiguranţă constantă, pot găsi sprijinul moral necesar în aceste evenimente.

„I Love Failure e terapie naţională. Toţi cei care vin la evenimentele noastre simt că vin la terapie, dar consider că este şi o formă de educaţie“, a mai spus Cătălin Meşter.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania