Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Familia Niculescu a pornit cu o rulotă de paste în 2017, apoi s-a extins cu un restaurant la parterul birourilor de la Timpuri Noi şi a ajuns la afaceri de 200.000 de euro

14.05.2021, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Atât Cristina, cât şi Cristian Niculescu sunt bucătari de profesie, aşa că au pus în slujba Gattini Pasta întreaga lor experienţă în gătit.

Cristian Niculescu şi soţia sa Cristina se gândeau în 2017 să plece în străinătate pentru a-şi îndeplini visul de a avea o afacere. Au luat în cele din urmă decizia de a rămâne în România şi au dat viaţă businessului Gattini Pasta, început cu o rulotă cu paste şi extins, între timp, cu un restaurant în zona Timpuri Noi din Bucureşti.

„Nu aveam bani să ne deschidem un restaurant. Am mers la un târg unde am stat trei luni, în 2017. Acolo ne-am făcut cunoscuţi, uşor-uşor. Am investit 15.000 de euro iniţial în rulotă, dar am făcut noi mare parte din lucruri – am vopsit-o, i-am făcut designul, am montat hota şi celelalte utilaje şi astfel am reuşit să economisim bani făcând noi aceste lucruri“, a povestit Cristian Niculescu la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

În ianuarie 2019, numele Gattini Pasta a fost pus şi pe un restaurant în incinta Carnivale Food Market, un concept amplasat la parterul ansamblului de birouri din zona Timpuri Noi. Investiţia a fost similară cu cea în rulotă, iar lucrurile au mers bine până la venirea pandemiei, care a dus la diminuarea businessului. În 2019, afacerile ajunseseră la 200.000 de euro, însă în 2020 au coborât la circa 150.000 de euro (705.000 de lei).

„Pentru a ne dezvolta, am apelat şi la credite, Banca Transilvania a fost un ajutor pentru noi, dar am avut şi sursele proprii de finanţare.“

Echipa Gattini Pasta numără astăzi opt persoane, după ce, la început, în 2017, doar trei oameni erau angajaţi în business – cei doi antreprenori fondatori împreună cu un prieten al lor. Gattini Pasta este listat pe toate platformele de livrare de mâncare, precum Bolt, Glovo, Foodpanda sau Takeaway, pentru a reuşi să ajungă în continuare la clienţii care, în mod normal, mergeau zi de zi la birou şi luau masa la Gattini Pasta. „O porţie de paste costă de la 23 la 46 de lei, în funcţie de complexitatea sosului cu care sunt asociate pastele. Sunt persoane care vin la noi şi cumpără pastele negătite, le vindem în pungi de 500 de grame. Ne gândim să facem cumva ca oamenii să le poată găsi şi în câteva magazine.“

În prezent, rulota familiei Niculescu este amplasată la o terasă din apropierea Căii Victoriei, la Food Hood.

„Nu am stabilit să mergem la niciun eveniment de streetfood încă pentru anul acesta, pentru că nu ştim ce va urma.“

Înainte de venirea pandemiei, rulota era prezentă la festivaluri precum Summer Well, Fall in Love, târguri, dar şi alte evenimente private.

Atât Cristina, cât şi Cristian Niculescu sunt bucătari de profesie, aşa că au pus în slujba Gattini Pasta întreaga lor experienţă în gătit. Ei împart în mod egal acţiunile în business.

„Planurile pentru 2021 includ dorinţa de a îmbunătăţi condiţiile de lucru, investind într-o rulotă mai mare“, mai spune Cristian Niculescu.

O porţie de paste costă de la 23 la 46 de lei, în funcţie de complexitatea sosului cu care sunt asociate pastele.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania