Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Familia Torgie a renunţat la domeniul medical pentru cultivarea fructelor şi a ajuns la 20.000 de metri pătraţi de cultură. „Vrem să deschidem şi o băcănie“

15.09.2023, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Produsele TSA Fruct se găsesc în aprozare şi mici magazine din Cluj, dar se comercializează prin intermediul ROA – Roade Online din Ardeal.

Simona şi Andrei Torgie au intrat în domeniul cultivării fructelor în urmă cu zece ani, când au sesizat pe piaţă o cerere mare pentru căpşune, zmeură sau coacăze. Nu aveau experienţă în agrobusiness, ci în domeniul medical, dar cu toate acestea au avut curaj să pornească de la zero TSA Fruct într-un domeniu necunoscut.

„Am profesat în domeniul medical şi ne-am gândit să producem ceva sănătos. Am început cu o suprafaţă destul de mică, undeva la 2.500 mp de sere de căpşuni şi apoi ne-am extins până am ajuns la o suprafaţă de peste 20.000 mp cu coacăz roşu, zmeură, căpşuni şi mure şi avem fructe inclusiv în luna noiembrie sau decembrie”, a povestit Andrei Torgie, cofondator al TSA Fruct din judeţul Sălaj.

Produsele TSA Fruct se găsesc în aprozare şi mici magazine din Cluj, dar se comercializează prin intermediul ROA -Roade Online din Ardeal. ROA est o iniţiativă lansată de un grup de producători din Cluj şi împrejurimi prin intermediul căreia producătorii locali vând direct către consumatori produsele alimentare, dar nu numai.

„În ROA suntem undeva în jur de 30 de producători cu produse diferite. E o comunitate foarte frumoasă şi acolo am încercat să adaptăm un nou stil de comercializare, adică tot îi pe comandă pentru a nu se face risipă, pentru a fi tot calculat. Noi am intrat în ROA aproape de doi ani şi ne-a ajutat foarte mult să ne dezvoltăm, să ne cunoască oamenii”, a mai povestit antreprenorul. El adaugă că prin intermediul grupului de producători interacţionează mult cu consumatorii şi discută cu ei inclusiv despre reducerea consumului de plastic. Familia Torcea mai produce şi nectaruri din fructe pe care le valorifică tot prin intermediul aprozarurilor şi grupului ROA.

„Noi am început cu o investiţie iniţială de circa 18.000 de euro, dar pe parcurs am depăşit suma de 50.000 de euro investită în achiziţia de terenuri pentru culturi, în înfiinţarea de noi culturi, şpalier, sistem antigrindină etc”. Pentru viitor, cei doi antreprenori se gândesc la dezvoltare şi au în plan o investiţie într-o linie de procesare mai mare astfel încât să extindă gama de produse cu gemuri, siropuri etc.

„Ne gândim să deschidem şi o băcănie pentru că am văzut că sunt căutate.Momentan este doar un plan, în băcănie  ne gândeam să avem şi mezeluri şi brânzeturi, iar clienţii cu care am vorbit ne-au sugerat să avem mai multe produse nu doar nectaruri”.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania