Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Ioana şi Alin Satmari confecţionează fotolii suspendate în judeţul Mureş, după o idee adusă de pandemie şi după o investiţie iniţială de 10.000 de euro

26.05.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Fotoliul Hang Around se poate transforma în hamac şi este potrivit atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.

Hang Around este numele pe care Ioana şi Alin Satmari l-au ales pentru a face cunoscut în piaţă un concept pe care l-au gândit în vreme de pandemie. Se aflau în căutarea unui fotoliu suspendat care să le facă lockdownul mai uşor de suportat, însă cum nimic disponibil în magazine nu i-a mulţumit, Ioana a ales să-şi confecţioneze singură unul. I-a plăcut atât de mult încât l-a transformat în prototip şi apoi în afacere.

„A fost o schiţă pe care am făcut-o dintr-o draperie şi am lucrat vreo două zile la ea. Mai departe, am făcut o investiţie de 10.000 de euro, fără să ştim dacă ideea noastră de afacere va funcţiona”, a povestit Ioana Satmari la emisiunea online ZF Afaceri de la zero. Fotoliul Hang Around se poate transforma în hamac şi este potrivit atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Ioana a personalizat până acum produsele în funcţie de cerinţele de culoare ale clienţilor, însă materialele şi dimensiunile sunt standard. „Lucrez câteva zile pentru un singur fotoliu, însă lucrez la mai multe deodată, nu fac unul de la cap la coadă. Clientul trebuie să se asigure că locul unde va monta fotoliul este stabil, fiind un produs destul de voluminos şi de greu. Preţul unui fotoliu porneşte de la 1.485 de lei şi ajunge la 1.785 de lei pentru modelele confecţionate dintr-o catifea mai fină.”

Absolventă de Drept, Ioana Satmari a abandonat acest domeniu şi s-a orientat către hairstyling. A ajuns, prin intermediul acestei îndeletniciri, să lucreze pe un vas de croazieră care i-a permis să călătorească prin toată lumea. Când a revenit în România, şi-a întemeiat o familie, iar astăzi Hang Around este singura ei activitate, cu sediul şi atelierul în judeţul Mureş. Îi este sprijin şi Alin, soţul ei, de profesie electrician.

„Deocamdată avem un atelier destul de mare, dar dorim să ne extindem într-un alt atelier de îndată ce vom intra în magazinele fizice, pentru că acum vindem exclusiv online. Am realizat însă că este foarte important pentru noi să fim prezenţi în magazinele fizice.”

După un an întreg de activitate, Hang Around a generat o cifră de afaceri de 15.000 de euro, spune Ioana Satmari, care vede conceptul de fotoliu pe care l-a creat găsindu-şi locul în şi mai multe spaţii, fie ele publice sau private.

„Am avut clienţi care şi-au pus fotoliul în birou, pentru relaxare. Sunt şi pensiuni din România care au fotoliul nostru suspendat. Alţi clienţi l-au cumpărat pentru a-l pune în camerele pentru copii. Cred că şi-ar găsi locul şi în spaţii publice, în cafenele, recepţii de hotel, pe terasele acoperite de pe litoral.”

Următorul pas pe care vrea să-l facă este să se extindă internaţional, cu precădere în Europa, acesta fiind, de altfel, şi motivul pentru care ea şi soţul ei au ales încă de la început să dea un nume în limba engleză afacerii lor.

Preţul unui fotoliu porneşte de la 1.485 de lei şi ajunge la 1.785 de lei pentru modelele confecţionate dintr-o catifea mai fină.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

 Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

 În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania