Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Laur Neagu, absolvent de Automatică, a strâns în trei ani peste 500 de cursanţi la Academia Te Fac Programator. „10% dintre ei se angajează după un curs de un an în companii de IT“

15.09.2022, 00:06 Autor: Alexandra Matei

♦ Cursurile Academiei Te Fac Programator se derulează în Bucureşti şi Piteşti, dar şi online, iar din octombrie urmează o clasă în Braşov ♦ În cei trei ani de funcţionare, academia a avut peste 1.000 de candidaţi preînscrişi pe site, dintre care 500 au devenit cursanţi, iar acum circa 50 sunt angajaţi în firme de IT ♦ Programul de studiu al academiei este împărţit în patru module a câte trei luni fiecare, iar costul per modul este 1.500 de lei în format fizic, respectiv 1.200 de lei în format online.

Laur Neagu, absolvent de Automatică, cu un doctorat în inteligenţă artificială, a pus bazele proiectului Academiei Te Fac Programator în Piteşti, unde pregăteşte, alături de echipa sa, viitori programatori, după care s-a extins în Bucureşti şi, pentru o perioadă, şi în Ploieşti, iar acum are pe harta de dezvoltare a businessului şi oraşul Braşov. În următoarele 12 luni, el îşi propune ca Academia să aibă prezenţă fizică în cinci oraşe, iar pe planul său pe termen lung este să ducă mai departe cursurile în toate oraşele medii şi mari ale ţării.

„Am pornit acest proiect în 2019, la Piteşti, alături de alţi trei colegi, iar pe atunci aveam 27 de ani şi eram deja asistent universitar în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti. În paralel ţinusem de-a lungul timpului cursuri de formare profesională. Am observat ce greşeli au făcut alţii şi mi-am propus să o fac eu mai bine. Cursurile cu prezenţă fizică ale academiei se ţin în Bucureşti şi Piteşti, şi urmează şi în Braşov. Am funcţionat şi în Ploieşti până în pandemie şi cred că vom reveni. Planul nostru în următoarele 12 luni este să fim prezenţi fizic în cinci oraşe. Avem multă treabă de făcut aici, în România. Vrem să mergem şi în centrul ţării şi în zona Moldovei. Îmi doresc să pot ajunge în toate oraşele mari şi medii din ţară”, a spus Laur Neagu.  Prima generaţie a academiei a avut 28 de cursanţi, dintre care cinci sunt astăzi angajaţi în domeniu şi doi sunt şi traineri în academie.

 În cei trei ani de funcţionare, academia a avut peste 1.000 de candidaţi preînscrişi pe site, dintre care 500 au devenit cursanţi, iar acum circa 50 sunt angajaţi în firme de IT. „E o valoare bună pentru că la nivel mondial, doar 1% dintre cei care intră în cursuri de reconversie profesională ajung să profeseze”.

Printre cursanţii academiei au fost atât elevi de liceu, care au intrat între timp la Politehnică sau la ASE, angajaţi din bănci, dar şi oameni fără studii superioare, care au terminat doar liceul şi care nu aveau niciun job sau chiar pensionari. Un profil atipic întâlnit în Academia Te Fac Programator, adaugă el, a fost un preot.  Pentru a învăţa programare, susţine antreprenorul, un cursant are nevoie de un an de studiu la academie, dar şi de o implicare importantă în procesul de învăţare.

Programul de studiu al academiei este împărţit în patru module a câte trei luni fiecare, iar costul per modul este 1.500 de lei în format fizic, respectiv 1.200 de lei în format online. Un modul presupune patru ore de studiu pe săptămână timp de 12 săptămâni.

„Cred că toată lumea poate face programare cu un efort susţinut într-un an de zile. Trebuie să fii implicat constant. Apoi, nu începi cu un salariu de câteva mii de euro, însă la finalul acestui an de pregătire, vei avea o paletă largă de direcţii şi vei şti ce este pentru tine.”

Laur Neagu menţionează că academia are circa 18 firme partenere din domeniul IT, care au prezenţă în Piteşti, Timişoara şi Bucureşti şi către care trimit constant absolvenţo, dar şi un partener care are sediul un Texas, SUA. Academia nu are încă certificări recunoscute academic, însă toţi cei care au finalizat cursurile au fost rapid absorbiţi de piaţa muncii.

Un programator bun, spune Laur Neagu, nu este neapărat un trainer bun - un trainer bun trebuie să aibă şi calităţi în zona de predare, să fie deschis şi să aibă răbdare. Atunci când sunt aleşi mentorii pentru academie, ei au ore de testare, iar toţi sunt fie asistenţi universitari la Facultatea de Informatică sau Automatică din Bucureşti, fie lucrează în domeniu.

Academia Te Fac Programator, susţine antreprenorul, a generat anul trecut o cifră de afaceri de 100.000 de euro şi o marjă de profit de 20%.

În perioada pandemiei a fost dificil pentru business şi s-a pierdut atunci un număr de oameni pentru că predarea online a fost la nivel de experiment. Însă, online-ul s-a dovedit a fi în cele din urmă un ajutor întrucât au putut participa la cursurile academiei şi studenţi din zone unde aceasta nu avea prezenţă fizică, precum Suceava sau Baia-Mare. „Au rămas în continuare clasele online, pe care le facem în paralel cu cele fizice. Avem circa 15-20 de oameni într-o clasă”.

Laur Neagu a fost corporatist timp de doi ani şi jumătate, apoi a continuat o perioadă în paralel cu job-ul şi academia, după care şi-a dat demisia şi s-a concentrat strict pe business.

El deţine Academia alături de trei colegi care au, de asemenea, un background în zona de IT şi alături de care a şi pornit proiectul în urmă cu trei ani.  Antreprenorul urmează să termine un doctorat în zona de inteligenţă artificială, pe care îl face în cotutelă la Paris şi îşi propune să rămână în domeniul educaţiei şi să aplice cunoştinţele dobândite prin intermediul acestuia.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

► Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania