Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Oana Toma a decis după 18 ani în care a lucrat în domeniul bancar să-şi urmeze pasiunea şi a deschis florăria Ivy Garden

13.12.2022, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

♦ Florăria IVY Garden a luat naştere după o investiţie de circa 12.000 de euro.

Oana Toma a lucrat 18 ani în sectorul bancar şi a decis la finalul anului 2019 să-şi urmeze pasiunea pentru flori şi a deschis propriul business în domeniu - IvyGarden, o florărie aflată în apropiere de Piaţa Victoriei din Capitală.

„Am crescut şi trăit printre flori. Făcea vizite dese în Olanda şi îşi aducea tot felul de bulbi şi îi place foarte mult partea asta de floristică. Îi cumpăra mamei des flori, chiar şi acum. La început nu înţelegeam, dar treptat am văzut cât de multe poate să schimbe o floare în casă, te face să zâmbeşti“, a povestit Oana Toma. A început cu o investiţie iniţială de 12.000 de euro, dar investiţiile au continuat şi pentru că IVY Garden a luat naştere cu câteva luni înainte de pandemie.

„Am mers pe principiul că un business la început de drum trebuie să fie pregătit şi pentru perioadele mai grele care vor urma. Noi depindem de piaţă şi de toate fenomenele care vor apărea“.

Pasiunea, determinarea, dar şi munca sunt cheile succesului în domeniul floristic, dar şi interacţiunea cu clientul, după cum consideră Oana Toma. De altfel, ea povesteşte că în perioadele foarte aglomerate, aşa cum este luna martie, ajunge puţin acasă.

„Dacă nu te dedici trup şi suflet pentru ceea ce vrei să construieşti, rezultate vor veni mai greu sau nu vor veni. Eu sunt tot timpul la florărie. Îmi place interacţiunea cu omul care intră în magazin, e foarte important pentru mine să ştiu unde ajung florile, cine va primi florile, ce personalitate are“.

În proporţie de 70% florile vin din Olanda, însă Oana Toma colaborează şi cu producători români precum Sere Călugăreni.

Preţul aranjamentelor diferă în funcţie de perioada anului, astfel că în perioada 1-8 martie bugetul mediu este de 200-250 de lei, iar în rest de 100-120 de lei. Oana Toma pregăteşte minim două aranjamente noi pentru fiecare sezon, iar în plus faţă de activitatea florăriei, antreprenoarea lucrează şi pe partea de evenimente private şi corporate.

„Nu spun nu niciunei provocări, de la evenimente mici de familie- botezuri, nunţi, până la decoruri de scenă sau de magazine, atât în Bucureşti şi în ţară prin colaboratori“.

Antreprenoarea spune că nu are angajaţi, însă pe proiectele mari lucrează cu colaboratori. De asemenea, Oana Toma colaborează şi cu o firmă de design.

Iar această perioadă este una încărcată pentru Ivy Garden având în vedere că de la începutul lunii noiembrie încep comenzile corporate pentru aranjamente de iarnă, iar ulterior vin comenzile de la persoane fizice, începând cu 5 decembrie.

„Cea mai mare comandă pe care am avut-o a fost de 730 de buchete pentru un client corporate. Ulterior, am avut un lanţ de magazine din mall care a cerut peste 300 de aranjamente. La acest proiect, care a inclus flori criogenate, am lucrat circa zece zile. De asemenea, am avut clienţi corporate pentru care am livrat 20-30 de buchete“.

 


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania