Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Trei antreprenoare au ajuns la afaceri de 1 milion de euro cu un business împărţit în două direcţii: catering pentru evenimente şi un bistrou în Bucureşti sub numele de FROG

13.07.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Încurajate de evoluţia bună, cele trei partenere de afaceri se gândesc acum la un nou spaţiu, undeva mai departe de oraş.

FROG este numele unuia dintre localurile din Bucureşti care au apărut înaintea valului de deschideri pe piaţa cafenelelor de specialitate, în 2018 mai exact, şi care încă există pe piaţă. Totul a început însă, de fapt, de la un atelier de catering prin care cele trei antreprenoare au ajuns să fie furnizor pentru evenimente variate şi de amploare. Ideea iniţială a venit într-o clipă, la o ceainărie, savurând nişte deserturi, când Cătălina şi prietena ei, Roxana, au realizat că pot face ceva mult mai bun.

„Am început cu activitatea de catering şi organizarea de evenimente. Am închiriat un spaţiu în Cotroceni şi am cumpărat treptat tot ce ne-a trebuit. Iniţial, am livrat tarte, prăjituri şi quiche-uri către baruri şi cafenele, apoi am început să ne adresăm clienţilor în mod direct şi mai departe am ajuns să fim furnizor pentru evenimente mici, până când am ajuns la nunţi”, a povestit Cătălina Tăbăcaru, una dintre fondatoarele FROG, la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero.

În urmă cu cinci ani, ea şi asociatele ei Roxana Platagea şi Beatrice Ghiţoiu s-au gândit că era cazul să aibă un loc al lor, unde oamenii să poată veni şi să stea în tihnă, şi aşa a apărut bistroul FROG, care este totodată şi cafenea. Atelierul de catering se află în Cotroceni, iar bistroul este pe strada Vasile Lascăr.

„Avem o echipă de colegi cu care lucrăm. A durat mult să-i găsim. Financiar, dacă aş începe aceeaşi afacere din nou şi aş şti că am nevoie să dotez o bucătărie pentru catering, cred că nu aş începe fără o investiţie de cel puţin 50.000-60.000 de euro. Cam tot atât am investit în bistroul FROG.”

În business, fondatoarele au pornit cu un singur mixer şi o masă în spaţiul închiriat din Cotroceni. Fiecare obiect a fost cumpărat pe parcurs, din micile comenzi de catering pe care le aveau. Primii cinci ani au însemnat o reinvestire constantă a tuturor profiturilor, oricât de mari sau mici au fost. Apoi s-au apucat de bistro, unde de asemenea au amenajat totul prin forţe proprii, fără împrumuturi, bănci sau investitori.

„Pentru amenajare, ne-au ajutat însă Ioana şi Dan Cioclu, arhitecţi de la Prodid, biroul de arhitectură al lui Şerban Sturdza, care ne-a lăsat şi scaunele fantastice cu trei picioare, expuse la Bienala din Veneţia. La bistro am încercat să creăm un spaţiu vibrant, dar intim. Am plantat zeci de plante, am adus mobilier de peste tot, din pieţe de vechituri, de acasă, de la arhitecţi celebri, am comandat piese de mobilier şi ceramică special făcute pentru noi, am creat de la zero tot meniul, de la deserturi, la combinaţiile pentru salate, quiche şi focaccia, şi mai ales am inventat toate cocktailurile, la fel de gurmande ca meniul.”

Vara aceasta, cele trei antreprenoare au deja programat câte un eveniment în fiecare weekend. Şi totuşi, nu este o vară la fel de aglomerată ca cele din anii trecuţi, efectele inflaţiei făcându-se simţite.

„De acum şi până la sfârşitul anului avem programate peste 20 de evenimente, dar în realitate vor fi mai multe.”

Businessul FROG, cu cele două direcţii ale sale, a generat venituri de peste un milion de euro anul trecut şi, încurajate de evoluţia bună, cele trei partenere de afaceri se gândesc acum la un nou spaţiu, undeva mai departe de oraş.

„Ne gândim la un loc mare, un spaţiu unde oamenii să poată să petreacă jumătate de zi, să mănânce, să se plimbe şi să fie totodată spaţiu de evenimente. E nevoie de o investiţie foarte mare pentru ce ne dorim.”


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Vara aceasta, cele trei antreprenoare au deja programat câte un eveniment în fiecare weekend.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania