Afaceri de la zero

Aici o sa pun un maslin de o suta de ani

20.02.2004, 00:00 Autor: Sorin Pâslaru


"Un spital evadat de la buget". Acesta era titlul unui articol din 2001, in care Ziarul Financiar publica in premiera intentia grupului financiar pan-european Eureko, care controleaza compania de asigurari Interamerican, de a dezvolta un sistem privat de asigurari de sanatate in Romania care sa includa mai multe spitale proprii.



Februarie 2004: la un an si trei luni de la excavarea fundatiei, primul spital a "evadat" si din plansetele arhitectilor. In iunie anul acesta va fi operational.



"Aici o sa pun un maslin de 100 de ani". Ilan Gonen paseste ferm printre sapele de beton, tevi si saci de ciment, desenand in aer viziunile sale: maslinul va sta undeva deasupra strazii, de la etajul patru pana la etajul cinci al viitorului spital, in spatele unor geamuri de sticla.



Gonen, directorul furnizorului de servicii medicale Medisystem Romania, subsidiara Eureko, urmareste pas cu pas constructia spitalului privat de aproape 100 de paturi pe care compania il face la Bucuresti, langa Spitalul de Urgenta Floreasca.



El a participat la constructia a peste 40 de spitale din 1993 incoace, in Oman, Israel, Grecia sau Africa de Sud.



Spitalul, in care se vor fi investite circa 12 milioane de euro, va ocupa rolul central in arhitectura viitorului sistem de asigurari de sanatate privat dezvoltat aici de Eureko.



Acesta va fi primul spital privat construit de un investitor strain in Romania. Lipsa unui asemenea spital a impiedicat pana acum infiintarea unui sistem de asigurari medicale private pe scara larga, ca alternativa la sistemul public



In ultimii ani, investitiile straine, dar si cele autohtone, in cladiri de birouri, in hoteluri sau imobile rezidentiale s-au inmultit: sute de milioane euro anual. Nu insa si in spitale private. Explicatia: este un business complicat, care necesita multa expertiza.



Ca un urias organism, cladirea este strabatuta de tevi in sus si-n jos, care acum sunt la vedere: in fiecare rezerva ajung gazele medicale - oxigen, dioxid de carbon, aer medical (folosit pentru a administra pacientilor un medicament) sau nitrogen. Din salile de operatii si de nasteri vor pleca de asemenea conducte cu functii speciale.



Din cele opt nivele, doua vor fi aproape total dedicate administrarii cladirii. La subsol se va afla sistemul de management computerizat - BMS (building management system), cu care mai este dotat, potrivit afirmatiilor lui Gonen, doar Turnul BRD din Piata Victoriei. BMS integreaza toate "functiile" cladirii: paza, supraveghere, energie, gaze, aer conditionat, gaze medicale.



La ultimul etaj, centrale de tratare a aerului. Pentru salile de operatie si de nastere, aer conditionat de alt tip, si mai bine filtrat: flux laminar. Varul lavabil de pe peretii din sectiile medicale si salile de operatii este tratat special sa nu absoarba microbii.



"Cladirea este construita pe principiul: totul se intampla in jurul pacientului. Si mai mult decat atat: cladirea este construita hi-tech in jurul pacientului", sustine Gonen.



Astfel, managementul traseului pacientului va fi esential. "Va fi un sistem de acces control - pacientii vor primi cartele de acces pentru o arie prestabilita, vor avea lifturi diferite decat cele ale personalului medical. Totul va fi monitorizat pe camere video, mai putin in rezerve", explica Gonen.



Asa de important este pe unde se plimba pacientii intr-un spital? "Du-te la orice spital public si o sa vezi cati oameni sunt pe coridor care nu trebuie sa fie acolo", spune Gonen.



Spital hi-tech? Da, insista el. "Spitalul viitorului este spitalul fara hartii: 'paper-less hospital'. Noi vom deschide calea asta in Romania".



Spre exemplu, la externare, medicul va dicta observatiile in timpul consultatiei, printr-un microfon, unei dactilografe dintr-o alta camera, care va trimite apoi fisa sub forma electronica, la semnat. Toata "istoria" medicala a pacientului va fi pe un CD.



Noua tehnologie va fi folosita si in administrarea spitalului.



"Costurile vor fi tinute sub control printr-o buna administrare. Totul va fi folosit la capacitate maxima: pacientul va fi chemat la o anumita ora, intr-o anumita zi, vom avea tot la dispozitie sa-l operam. Eficienta este un dar al sectorului privat", explica Gonen.



Dar ca sa fii eficient trebuie prevedere. La etajul unu, doua rezerve sunt aproape terminate. Tunurile aerotermelor usuca peretii proaspeti vopsiti si usile noi, care contrasteaza cu santierul dimprejur.



"Am pus sa vopseasca doua camere pentru incercare, sa vad cum vor arata. Insa nu-mi place culoarea. O vom schimba".



Un spatiu special construit la etajul unu va fi pentru internarile "de zi"- day hospital.



"Vom avea aici 12 laisy-boy (fotolii intinse, cu sprijin pentru picioare-n.red) unde vor sta pentru 3-4 ore bolnavii care au nevoie de tratament. Alaturi, va fi si un day-hospital pentru copii, cu un loc de joaca". Ideea de a nu interna bolnavii care neaparata nevoie de internare a aparut de multa vreme in Occident, incepand sa fie aplicata si in spitalele publice de la noi, incet-incet.



Coboram la parter. Strategia controlului costurilor se va vedea si in administrarea spitalului. "Va fi spatiu exact pentru 12 pozitii de lucru computerizate. Orice masa neocupata invita un nou angajat, de care nu e nevoie", spune Gonen.



Spitalul a fost conceput sa faca parte dintr-o retea pan-europeana de servicii medicale. "Noi gandim pe urmatorii 10-20 de ani, cand extinderea Uniunea Europene va fi un fapt. Eu cred ca hotarele vor disparea in domeniul medical. Romania face parte din conceptul-pilot al grupului Eureko pentru a crea o retea pan-europeana de servicii medicale. Compania noastra are acum 1100 de pacienti pe lista de asteptare pentru operatii in Olanda, care vor putea foarte bine sa fie tratati in Romania", explica Gonen.



Olandezi poate ca vor veni sau nu, dar greci sigur. Pentru ce altceva ar fi maslinul?





Alternativa sistemului privat de asigurari de sanatate



Cresterea duratei de viata a oamenilor va face din pensiile private si asigurarile private de sanatate business-ul urmatoarelor decenii.



Iar marile companii din lume "au mirosit" aceasta oportunitate.



Deocamdata insa, pe piata romaneasca oferta alternativa la sistemul public de sanatate s-a dezvoltat mai mult la nivelul I si II, adica al cabinetelor medicale si clinicilor private. Circa 20-30.000 de oameni sunt abonati numai acum, in Bucuresti, la clinici private de sanatate cum sunt Medicover, Medsana sau Unirea Medical Center.



Asigurari private de sanatate de tipul "compensatiilor", adica sume de bani platite in caz de spitalizare sau pentru operatii, vand companiile de asigurari ING Nederlanden si Sara Merkur.



Singura companie care ofera acum o asigurare de sanatate de tip clasic, adica cea prin care companiile de asigurari deconteaza servicii oferite asiguratilor de furnizorul de servicii medicale, este Omniasig Addenda, care face parte din grupul Omniasig. Compania, care a vandut deja cateva mii de polite, are contracte cu clinici private si sectiile administrate privat din spitalele publice.



In Bucuresti exista deja un spital privat, Munposan'94, cu 12 saloane cu 2-4 paturi fiecare, fondat de un grup de medici acum 10 ani. Si Unirea Medical Center ti-a anuntat intentia de a investi 10 milioane $ intr-un spital privat in Bucuresti.





Cum va functiona sistemul si ce rol va avea spitalul



Sistemul de servicii medicale dezvoltat de Medysistem impreuna cu Interamerican Romania este gandit pe module, fiecare cu trei nivele: cabinete medicale, sase clinici si un spital privat. Modulul de la Bucuresti, care va avea in centru spitalul din Calea Floreasca, este prima faza a programului. In functie de conditiile de pe piata, compania va dezvolta alte module in Bucuresti, apoi la Timisoara, Constanta, Iasi si Brasov.



Asigurarile vandute de Interamerican vor fi de trei categorii: clasic (care va costa circa 17 euro pe luna), gold (circa 30 euro) si platin (60 de euro). Fiecare din aceste asigurari acopera progresiv mai multe servicii furnizate, operatii din ce in ce mai complexe. Asigurarea de 17 euro pe luna va acoperi servicii medicale de pana la circa 70.000 euro pe an, iar cea de 60 euro pe luna va acoperi servicii de pana la 300.000 de euro pe an. Tinta Interamerican pentru primul an de activitate sunt 20.000 de asigurati persoane fizice si 10.000 de asigurati din cadrul companiilor.



Spitalul va lucra in primul rand in cadrul retelei de asigurare pe care o va dezvolta Interamerican, dar va incheia contracte si cu alte companii de asigurare.



Mai mult, spitalul va oferi servicii si pacientilor care platesc pe loc. Spitalizarea va costa 70 de $ pe zi, la care se vor adauga costurile tratamentului si operatiei.



In spital vor lucra 40 de medici full-time si pana la 400 de medici in regim de colaborare. Orice pacient, asigurat sau platitor direct, care va dori sa fie operat de un anumit doctor o va putea face, spitalul asistand cele doua parti in incheierea unui contract. "Din aducerea la lumina a veniturilor medicilor toata lumea are de castigat: si medicul, pentru ca sta linistit, si pacientul, pentru ca stie cat il costa, si statul, pentru ca va lua impozit. Medicii care vor lucra la noi sau cu care vom colabora vor avea destui bani ca sa nu apeleze la plati informale", sustine Gonen.



In spital va lucra si o parte din personalul medical din Floreasca, care va avea, dealtfel, si posibilitatea sa cumpere pana la 20% din actiunile spitalului. "Vrem sa-i cointeresam. Oamenii sunt cheia. O masina fara motor nu merge", a explicat Gonen strategia. Spitalul construit de Eureko va fi legat prin doua pasarele de Spitalul Floreasca. Helioportul de pe acoperisul noului spital va fi utilizat si de Spitalul Floreasca. De fapt, spitalul este dandit ca o aripa privata a Spitalului folreasca, fiind unul din proiectele pilot prevazute in Strategia privind participarea sectorului privat la imbunatatirea performantei sistemului sanitar din Romania, aprobata prin hotarare de guvern in 2001.





Cine este Gonen



Ilan Gonen, 52 de ani, este nascut in Romania, la Galati. A urmat cursurile Facultatilor de Medicina din Italia si Israel. A fost director medical al Casei de Asigurari de Sanatate Publice din Israel, visiting-professor in Africa de Sud, iar in 1993 a devenit consultant pentru General Electric Medical System. Din 1997 lucreaza pentru Interamerican. Acum se ocupa in cadrul grupului Eureko de crearea retelei pan-europene de servicii medicale. Reteaua va avea operatiuni in Suedia, Franta, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Grecia si Romania.





Cine este Eureko



Eureko este unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari si servicii financiare din Euriopa, cu operatiuni in 15 tari. Grupul a avut prime subscrise de 5,7 miliarde euro in 2003, din care 1,6 miliarde euro din asigurari de sanatate, 2,6 miliarde euro din asigurari de viata si 1,5 miliarde euro din asigurari de viata. Grupul Eureko include compania Achmea (cu operatiuni in Olanda, Belgia si Luxemburg, fiind una din cele mai mari companii de asigurari medicale si de viata din aceasta zona), fondul de investitii Foreign&Colonial (F&C), Interamerican (Grecia, Romania, Bulgaria, Cipru), companiile de asigurari Friends First (Irlanda), Union (Slovacia) si Imperio France (Franta).



Grupul Eureko are sub administrare active de peste 100 miliarde euro.



Interamerican Romania, la capitalul careia BERD detine 20% din actiuni, a avut prime brute subscrise de 11,7 milioane euro anul trecut.
sorin.pislaru@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania