Afaceri de la zero

Ar mai lipsi sa le ceara si Bram Stoker drepturi de autor

23.12.2003, 00:00 Autor: Florin Budea


Dracula Park pare sa fie un proiect blestemat. La a doua sa lansare oficiala, afacerea inca bajbaie. Aceasta in vreme un proiect de parc tematic cu sanse destul de bune de a deveni rentabil zace prin sertare, autorii fiind in cautare de sustinatori. Mai nou, autorii, membri ai unui ONG din Bihor, acuza ministerul condus de Miron Mitrea ca le-a furat ideea.



Initiativa cu pricina consta in realizarea unui parc - numit "Romania in miniatura" - care sa cuprinda, la scara redusa, cele mai reprezentative edificii din tara, ba chiar si cateva peisaje de referinta. Proiectul a fost trimis la Ministerul Turismului, insa acesta nu s-a aratat interesat de finantarea lui.



Mare le-a fost insa mirarea initiatorilor sa afle, o luna mai tarziu, ca in proiectul Dracula Park aprobat de Guvern pentru o locatie de langa Snagov se regasea si ideea lor, intr-o sectiune numita tocmai "Romania in miniatura".





Scrisoare catre Presedinte



In urma cu un an, in presa aparea un articol despre un proiect unic in tara, ideea apartinand arhitectului Maria Precup. Proiectul "Romania in miniatura" insemna, de fapt, un parc intins pe cateva hectare, care sa aiba exact conturul tarii si care sa cuprinda cele mai reprezentative cladiri si monumente, realizate la scara mult redusa, precum si imitatii ale celor mai importante forme de relief.



"M-am gandit ca Oradea, orasul de la poarta de vest a Romaniei, ar fi locul ideal pentru a gazdui un astfel de parc", spunea atunci arhitecta Maria Precup, presedintele Asociatiei "Arborele intelepciunii" din Oradea.



Cand si-a dezvaluit proiectul, femeia a sperat ca autoritatile locale si nationale isi vor da concursul la indeplinirea visului ei. Timpul a trecut, insa nimeni nu s-a aratat interesat sa sustina material ideea. Asociatia a incercat intai sa gaseasca sprijin la Consiliul Judetean Bihor, dar autoritatile n-au gasit initiativa suficient de tentanta economic.



Ulterior, fiindca nu voia sa renunte, Maria Precup a depus proiectul "Romania in miniatura" la Presedintia Romaniei. Administratia Prezidentiala l-a transmis Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), unde s-a lasat tacerea. Abia dupa doua luni, secretarul de stat din Directia Generala de Promovare Turistica, Nicu Radulescu, i-a comunicat Mariei Precup ca "din pacate, proiectul nu poate fi finantat". Reprezentantul MTCT a sugerat asociatiei sa apeleze la autoritatile locale. Adica acolo unde ideea fusese deja refuzata.





Dracula se intoarce



La nici o luna dupa acest schimb de scrisori, Guvernul a aprobat constructia noului Dracula Park, pe un amplasament situat langa Snagov. Maria Precup si colegii ei au aflat cu stupoare ca proiectul cuprinde si o sectiune intitulata chiar "Romania in miniatura".



Constatand asemanarea izbitoare intre initiativa lor si proiectul noului Dracula Park, membrii Comitetului director al Asociatiei "Arborele intelepciunii" spun ca le-a fost furata ideea.



"Mai multi colegi au fost de parere ca nu trebuie sa lasam sa se intample asta. Am investit aici munca si spirit creativ", spune Maria Precup.



Culmea e ca nici macar promotorilor proiectului "renascut" nu le e clar ce se vrea a fi "Romania in miniatura". Sorin Marica, reprezentantul SC Dracula Park SA, firma care a preluat programul lansat de fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon, spune doar ca noul parc "nu va fi doar unul horror", ci un parc tematic si de distractii.



Directorul a recunoscut ca nu stie exact daca, in "varianta Dracula", Romania miniaturala este o colectie de machete sau o ulita cu case traditionale, asemenea Muzeului Satului. Marica sustine insa ca n-a auzit de ideea Mariei Precup.





"Ideea nu-i originala"



Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului si principalul promotor al proiectului Dracula, ii contrazice pe oradenii care au avut ideea "Romaniei in miniatura": "Daca au probleme, sa se adreseze firmei PriceWaterhouse Coopers, firma care a oferit consultanta pentru acest proiect si care are deja la activ zeci de parcuri de distractie din toata lumea, incepand cu Disneyland-ul de la Paris".



Fostul ministru sustine ca nu se poate vorbi despre un furt intelectual, deoarece in lume exista, de decenii, parcuri de acest gen. "E o simpla coincidenta de idei, care nu dovedeste decat ca initiativa oradenilor era foarte buna, dar a intarziat cu vreo 15 ani", a declarat Dan Matei Agathon.



Istoria parcului Dracula este pe cat de scurta, pe atat de complicata. Proiectul constructiei unui parc de distractii care sa exploateze mitul contelui bautor de sange a fost lansat in urma cu doi ani sub girul Ministerului Turismului si al Fondului de Dezvoltare Turistica Sighisoara. Amplasamentul initial s-a dovedit nefericit, proiectul fiind respins deoarece ar fi pus in pericol existenta unei paduri declarate rezervatie naturala. Dupa ce s-au cautat alte posibile amplasamente, Dracula Park s-a stabilit la Snagov. Regia Administrativa a Patrimoniului si Protocolului de Stat s-a asociat cu SC Dracula Park SA, aducand in afacere cele 486 hectare pe care va fi amplasat obiectivul. SC Dracula Park SA s-a ales cu administrarea banilor depusi de cei peste 15.000 de investitori, dornici sa contribuie si ei la constructia parcului.



Parcurile tematice culturale sunt numeroase in Europa si America de Nord - muzee in aer liber, dar si afaceri foarte profitabile. Madurodam sau "Olanda in miniatura" a fost deschis in 2 iulie 1952 langa Haga. Totul a inceput cu construirea unui oras olandez redus la scara 1:25. In timp, parcul a crescut, initiativa devenind atragatoare pentru cele mai puternice companii autohtone. Dupa o renovare de proportii, Madurodam a fost redeschis, in aprilie 1996, pe o suprafata totala de 62.600 mp. Familia regala a Olandei este un sustinator traditional al proiectului, printesa Beatrix fiind proclamata primar al orasului miniatural. Parcul atrage anual circa un milion de vizitatori, din care jumatate sunt turisti straini. In fiecare an, comitetul de avizare a proiectelor primeste de la firme si de la autoritati locale propuneri de includere in parc a unor noi modele la scara ale unor cladiri sau produse considerate tipic olandeze. Pentru proiectele aprobate, finantarea constructiei este asigurata in proportie de 80% din fondurile proprii ale parcului, iar restul de 20% din sponsorizari. Anul trecut, pe lista sponsorilor au figurat zeci de companii, de la Bursa din Amsterdam, ING Groep, Interbrew, Unilever si ExxonMobil pana la companiile aeriene El Al, Malev, LOT si China Airlines. In 2002, la aniversarea a 50 de ani de la infiintare, compania Shell a furnizat 300 mp de panouri solare pentru alimentarea in intregime a parcului tematic cu energie solara. Crenguta Nicolae





Nu toata lumea viseaza la o Romanie mare



In urma cu trei decenii, arhitecta oradeanca Maria Precup (foto) a vazut in Olanda parcul de distractii Madurodam, unde, printre machetele cladirilor si ale porturilor, vizitatorii - copii sau oameni mari - pareau Gulliveri intr-o tara a piticilor. "Nici turnurile bisericilor nu treceau de inaltimea unui om mare. M-am gandit ca Oradea, orasul de la poarta de vest a Romaniei, ar fi locul ideal pentru a gazdui un parc care sa prezinte tara in miniatura".



Precup este convinsa ca planul realizarii unui parc de distractii care sa cuprinda machetele celor mai importante edificii din Romania ar fi atractiv pentru investitori. "Nu se poate sa te fi nascut roman si sa nu visezi la asa ceva! Toate judetele vor dori sa fie reprezentate aici. Pentru strainii care vin in tara, acest parc va fi ca un ghid turistic, iar pentru romani, o carte de geografie mereu deschisa. Avem enorm de daruit lumii din punct de vedere cultural".



Promotoarea ideii n-are deocamdata nici terenul pe care sa-si puna intentiile in practica, nici machete si nici bani. Nadajduieste insa ca se vor gasi oameni carora le va placea proiectul si vor sprijini realizarea lui. Daca se vor strange destui bani, oradeanca vrea ca pe Dunarea si pe Marea Neagra miniaturizate in parc sa se poata naviga cu barci de agrement. In caz contrar, va lasa pe ape doar navomodele. Oradeanca planuieste ca, in functie de cerere, "Romania in miniatura" sa se intinda pe o suprafata de la 3 la 30 de hectare. In afara de cele mai importante cladiri, aici urmeaza sa fie reproduse, la scara, si principalele forme de relief: muntii, campiile, marea. "Daca participantii vor fi generosi, e posibil ca Dunarea si marea sa fie navigabile cu barci de agrement; daca nu, pe ape vor pluti doar navomodele. O prioritate este reproducerea monumentelor UNESCO: Delta Dunarii, manastirile din Bucovina. Fireste, si orasele istorice ale Transilvaniei, si Predealul, Alba-Iulia, Suceava".



Maria Precup se asteapta ca autoritatile locale sa puna la dispozitie un teren pentru parc si e convinsa ca judetele isi vor trimite machetele. "Vom face ca la nunta: cum ne ajuta cineva, cum vin machete noi, lansam o strigare! Voi avea grija ca toate cladirile sa fie realizate la aceeasi scara si din materiale clasice, in special lemn. Pentru fiecare cladire importanta din tara exista relevee. Pe baza acestora e usor sa realizezi o replica miniaturala a edificiului".



Parcul va avea si o retea de mici restaurante, chioscuri, instalatii de joaca. Visul Mariei este ca un trenulet sa strabata "tara" in lung si-n lat, traversand zece poduri si patrunzand prin cinci tunele. "In apropiere de Biserica Neagra din Brasov se va auzi muzica de orga, iar langa Biserica Trei Ierarhi din Iasi va putea fi ascultat un cor bizantin". Fiindca e vorba de un proiect ambitios, Maria Precup spera ca la el sa adere autoritati locale din cat mai multe judete. Ea spune ca aici n-ar mai fi vorba de concurenta intre judete, ca in cazul Dracula Park, ci de colaborare intre autoritati locale. In plus, dupa parerea ei, "in loc de 'parcul care face parul maciuca' o sa avem 'parcul care educa'".

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania