Afaceri de la zero

Arbitrii americani se asigura contra agresiunilor

27.07.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


National Association of Sports Officials, NASO, asociatia arbitrilor amatori din Statele Unite, ofera celor 19.000 de membri o noua polita de asigurare denumita "Pachetul de agresiune". Ideea s-a nascut in urma faptului ca "tot mai multi sportivi sau spectatori incearca, atunci cand nu sunt de acord cu deciziile arbitrilor, sa rezolve prin metode proprii orice gen de diferend".

In Statele Unite numarul arbitrilor si antrenorilor agresati este in continua crestere. Autorii politei de asigurare impotriva agresiunilor spera ca prin acest act sa-i forteze pe adulti sa-si schimbe atitudinea violenta si sa ofere un bun exemplu celor mai tineri, pentru ca, lucruri de genul celor care urmeaza sa nu se mai repete.

In luna mai tatal unui jucator de hochei de la liceul din Plano (Texas), nemultumit de deciziile unuia dintre arbitrii, s-a napustit asupra lui snopindu-l in bataie. In aceeasi perioada, un alt parinte, al carui fiu in varsta de zece ani nu era introdus pe gheata de catre antrenor, a rupt crosa acestuia pe figura acestuia, riscand o pedeapsa de sapte ani de inchisoare.

Fapta cea grava inregistrata in aceasta vara s-a produs in vecinatatea orasului Boston si i-a avut in prim plan pe Thomas Junta, 42 de ani, tatal unui baiat de 12 ani, in postura de asasin, si pe Michael Costin, 40 de ani, antrenor de hochei, in aceea de victima. Totul a inceput in momentul in care fiul lui Junta a fost lovit puternic peste fata de un coleg de antrenament in urma unei intrari criminale. Protestelor vehemente adresate de Thomas, Costin le-a raspuns cu un potop de injuraturi si cu un sec "asta nu este joc de domnisoare", fapt care l-a infuriat peste poate pe camionagiul Junta, cunoscut cu antecetente pentru agresarea unui politist. Orbit de furie, acesta a sarit mantinela potopindu-l cu o ploaie de pumni si suturi pe antrenorul cazut mort pe gheata intr-o balta de sange.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania