Afaceri de la zero

Austriecii de la Grawe castiga pe tacute din piata asigurarilor de viata

09.10.2002, 00:00 Autor: Razvan Voican

Compania de asigurari de viata Grawe Romania estimeaza pentru anul acesta un nivel al primelor incasate de peste 38 miliarde de lei, ceea ce inseamna o crestere nominala a vanzarilor de circa 118%.
Prezenta pe piata romaneasca de la sfarsitul anului 2000, filiala din Romania a grupului austriac Grawe a avut pana in prezent o evolutie discreta. Aceasta nu inseamna ca Grawe nu si-a extins constant cota de piata, situandu-se la sfarsitul lui 2001, dupa numai un an de operatiuni, pe locul 10 in topul societatilor de asigurari de viata.
In prima jumatate a acestui an, Grawe a inregistrat prime brute incasate din asigurari de viata in valoare de 17,3 miliarde de lei, adica aproape cat a vandut la nivelul anului trecut, cand a avut incasari de circa 17,6 miliarde de lei.
Dinamica vanzarilor ar putea propulsa Grawe cateva locuri mai sus in clasamentul primelor zece societati de asigurari de viata.
Liderul pietei asigurarilor de viata - societatea de asigurari ING Nederlanden a inregistrat, in primul semestru al acestui an, prime brute subscrise in suma de 967,4 miliarde lei (aproximativ 29,5 milioane de dolari), in crestere cu 118,8% fata de perioada similara din 2001.
Daca Nederlanden si-a dublat incasarile, veniturile din prime ale mai nou-intratei pe piata AVIVA au crescut de patru ori, performanta explicabila prin faptul ca anul trecut britanicii erau de-abia la inceput pe piata romaneasca.
Grawe este unul din cele mai vechi si mai mari grupuri financiare din Austria, detinand, pe langa compania-mama de asigurari, doua banci, o societate de valori mobiliare si trei companii de credit ipotecar.
La sfarsitul lunii iunie valoarea activelor societatii Grawe Romania se ridica la 39,2 miliarde de lei, din care 22,3 miliarde reprezentau active financiare.
Cea mai mare parte a banilor este plasata de compania de asigurari in tilturi de stat (peste 15 miliarde de lei).  De asemenea, peste 4,5 miliarde din primele de asigurare sunt investite in depozite bancare.
Grawe nu ia inca in calcul investirea unui anumit procent din primele incasate pe Bursa de Valori Bucuresti. Numarul politelor emise de societate a crescut de la 6.025 la sfarsitul anului trectu, la aproape 9.000 la sfarsitul primului semestru al acestui an.
Grawe avea la 30 iunie rezerve tehnice de peste 4,9 miliarde delei, in timp ce valoarea despagubirilor platite in primele sase luni ale lui 2002 au insumat 145,5 milioane de lei. De asemenea, societatea a inregistrat in prima jumatate a acestui an o pierdere de 922 milioane de lei.
Grawe ocupa o pozitie importanta acopera mai multe piete din Europa Centrala si de Est, fiind prezenta in Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Iugoslavia, Ungaria, Bulgaria, Ukraina si Romania.
 Pe langa asigurarile de viata, Grawe este autorizata sa vanda pe piata romaneasca si asigurari de persoane altele decat de viata, precum si asigurari de bunuri.
Societatea are un capital social subscris si varsat de 17 miliarde de lei, din care compania mama din Austria - Grazer Wechselseitige Versicherung AG (Austria) detine 99,75%. In prezent, Grawe Romania lucreaza cu opt angajati si un colaborator.
Potrivit estimarilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, piata romaneasca totala a asigurarilor - totalul incasarilor din prime brute- a fost de 9.931 miliarde lei (circa 300 mil. $) pe primele sapte luni ale acestui an, adica 87% din cat a fost anul trecut - 345 milioane $. 
Primele zece companii de pe piata au realizat 82% din din totalul vanzarilor, cu incasari din prime brute de peste 8.000 miliarde lei pe primele sapte luni ale anului.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania