Afaceri de la zero

Autoritatile de la Berlin acuza Viena de "dumping fiscal"

11.04.2006, 00:00
Austria a redus de la 34% la 25% rata impozitului pe profit pentru a putea ramane in competitia de atragere a investitorilor cu statele din Centrul si Estul Europei.

Germania a acuzat Austria de o incercare "agresiva" de atragere a investitiilor si a fortei de munca prin masurile de reducere a nivelurilor impozitelor impuse companiilor, intr-un context in care un val de reduceri de taxe ce a venit din Europa de Est tinde sa cuprinda Europa Occidentala, relateaza Financial Times.

Peer Steinbruck, ministrul de finante german, s-a plans ca decizia autoritatilor vieneze de a reduce ratele impozitelor impuse companiilor de la 34 de procente la 25 de procente determina un numar din ce in ce mai mare de companii germane sa investeasca peste hotare, in Austria.

Plangerea formulata de Steinbruck a fost primita cu satisfactie de catre Karl-Heinz Grasser, ministrul de finante al Austriei, care a declarat ca plangerea indica faptul ca strategiile sale dau roade.

Conflictul reflecta o tendinta clara catre o reducere a taxelor si impozitelor impuse companiilor in Uniunea Europeana, ca urmare a integrarii unui numar de opt tari foste comuniste din Europa estica in 2004.

Ministrul austriac de finante a explicat ca a decis reducerea ratelor in Austria ca reactie la masura prin care Slovacia a stabilit o taxa unica de impozitare de 19%, in Estonia nivelul ratelor fiind zero.

"Ne-am intrebat daca vrem ca firmele noastre sa treaca granita in Slovacia si am decis ca trebuie sa actionam", a declarat Grasser.

Ministrul german de finante dispune de un spatiu limitat de manevra in domeniul fiscal din cauza nivelului ridicat al deficitului bugetar al Germaniei.

"In cazul Austriei avem de-a face nu cu o pozitie moderata, ci mai degraba cu o incercare agresiva de a determina companiile sa se indrepte catre aceasta tara", a declarat ministrul german de finante pentru ziarul Der Standard.

Conform lui Grasser, care a gazduit o intrunire neoficiala a ministrilor de finante ai tarilor membre ale UE la Viena, competitia in domeniul fiscal este sanatoasa. El a adaugat ca ratele similare din Germania au un nivel de 38-39%.

"Am primit o plangere din partea lui Peer Steinbruck ce dovedeste pur si simplu faptul ca strategia noastra este una corecta si ca ar trebui sa o ducem mai departe", a declarat Grasser.

Franta si Germania au mai formulat plangeri in trecut in legatura cu unele masuri de "dumping fiscal" luate de unii membri ai Uniunii Europene, temandu-se ca o cursa catre partea inferioara a nivelului de taxare le va depriva de banii de care au nevoie pentru a-si finanta modelele sociale.

Ministrii de finante au cazut de acord ca trebuie sa continue sa lucreze la dezvoltarea unei baze europene comune de impunere in sectorul corporatist, armonizand metoda de calculare a taxei, insa orice incercare de armonizare a fost respinsa.

Ministrul austriac de finante a sustinut propunerile de creare a unei baze comune de impunere in UE in scopul sustinerii intreprinderilor mici si mijlocii care desfasoara operatiuni in mai mult de un stat membru. "Cat priveste taxele impuse companiilor, sunt convins ca o baza comuna consolidata ar reprezenta o metoda eficienta de abordare a problemelor de ordin fiscal pe care le intampina companiile ce opereaza in mai mult de un stat", a declarat Grasser, conform Forbes.

"Sunt sigur ca o astfel de baza ar fi in primul rand importanta pentru companiile mici si mijlocii care se confrunta cu costuri ridicate legate de administrare, fiind nevoite sa se adapteze la 25 de regimuri fiscale", a adaugat Grasser.

Grasser a confirmat faptul ca acest aspect a fost discutat in cadrul intrunirii, exprimandu-si in acelasi timp speranta ca se vor inregistra progrese in acest domeniu la intrunirea din luna iunie a consiliului Ecofin. Comentariile lui Grasser survin declaratiilor facute de catre comisarul european pe probleme fiscale Laszlo Kovacs, conform carora Comisia Europeana a primit sprijinul a 12 state membre privind propunerea sa legislativa de creare a unei taxe comune, ce va fi prezentata in 2008.

Totusi, Kovacs a declarat ca 10 state membre au avut unele rezerve in legatura cu planul, inclusiv Marea Britanie si Irlanda, remarcand in acelasi timp existenta unor opinii divergente in randul celor 25 de comisari europeni. Intrunirea ministrilor a avut in general un ton optimist, Joaquin Almunia, comisarul european pe probleme de ordin monetar, anuntand ca "perspectivele sunt pozitive in ceea ce priveste Europa".

Gerrit Zalm, ministrul olandez de finante, a estimat ca rata de crestere a zonei euro ar putea depasi nivelul de 2% in acest an.

Totusi, Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a avertizat asupra posibilitatii ca protectionismul din Europa si de pe plan global sa afecteze cresterea.

Intre timp, consiliul Ecofin a cazut de acord sa incerce sa faca intrunirile mai interesante prin organizarea de dezbateri provocatoare si reducerea timpului alocat punctelor procedurale. Ministrii au fost in acelasi timp de acord asupra necesitatii de a intari cooperarea dintre institutiile nationale de reglementare in domeniul financiar. catalina.apostoiu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania