Afaceri de la zero

Bill Gates castiga din cresterea pretului la argint

29.03.2006, 00:00
Pretul argintului a atins un nivel record dupa ce a castigat 55% in ultimele 12 luni, pe baza unor speculatii din piata legate de cererea in crestere a acestui metal, fapt ce a determinat cresteri in piata si la alte metale pretioase, potrivit CNN Money.

Contractele futures pentru luna mai pe argint la bursa din New York au castigat 1,8%, la o valoare de 9,06 euro (10,93 $) uncia. Pretul ridicat la argint a determinat cresteri si la alte metale, cum ar fi paladiumul, al carui pret a atins cea mai ridicata valoare din ultimii doi ani si aurul, care a atins un nivel record pentru ultimele trei saptamani.

Preturile ridicate la cupru si un dolar destul de apatic au sustinut de asemenea aceasta crestere, investitorii situandu-se in expectativa cu privire la politica Fed, de la care se astepta o noua crestere a ratei dobanzii care nu a mai avut loc insa. "Va reprezenta pretul de 11 dolari uncia un prag? Cel mai probabil, iar urmatorul prag se va situa undeva peste 12 dolari", considera Greg Weldon, analist independent si editor la Metal Monitor. Pretul argintului a continuat sa creasca in ultimele cinci sesiuni de tranzactionare pe baza asteptarilor din piata privind crearea unei burse care permite tranzactionarea acestor metale fara cumpararea efectiva a metalului sau a contractelor futures, astfel ca investitiile pe metalele pretioase vor creste spectaculos.

Organismul care reglementeaza piata de capital din SUA (The Securities and Exchange Commission) si-a dat acordul saptamana trecuta cu privire la infiintarea acestei burse sub numele de exchange-traded fund (ETF) care va urmari pretul metalelor.

"Piata argintului este asemanatoare cu un tren de marfa. La inceput se misca foarte incet, insa pe masura ce se pune in miscare, nimic nu-i mai sta in cale", considera Frank McGhee, broker-sef pe piata metalelor la Integrated Brokerage Services din Chicago, care se asteapta ca pretul argintului sa depaseasca in scurt timp 10,78 euro (13 $) uncia.

Deprecierea dolarului sustine de asemenea cresterea metalelor pretioase.

Printre cei favorizati de valoarea in crestere a argintului se afla si cel mai bogat om din lume Bill Gates - Microsoft, care detine un portofoliu important la compania miniera din Vancouver, Pan American Silver. Actiunile acestuia evaluate la 70,67 mil. euro s-au triplat incepand cu 1999.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania