Afaceri de la zero

Buffett a incheiat pariul vietii

06.04.2006, 00:00
Previziunile mogulului financiar Warren Buffett privind evolutia pietelor de capital ghideaza cursul investitiilor pe Wall Street.

Warrren Buffett, mogulul american care prin investitiile sale ingenioase a devenit omul cu a doua avere de pe planeta, a facut un pronostic pe termen lung in privinta evolutiei pietelor bursiere, ceea ce l-ar putea costa in cazul in care va pierde 14 miliarde de dolari (11 miliarde de euro), relateaza Financial Times.

Berkshire Hathaway, firma de asigurari si investitii condusa de catre Buffett, a vandut unui numar mare de clienti polite de asigurare impotriva evolutiei negative a patru indici bursieri.

Daca acesti indici, dintre care trei sunt din afara Statelor Unite, scad cu mai mult de 30% pe intreaga durata de viata a contractului, care este de aproximativ 15-20 de ani, atunci Berkshire va suporta o pierdere de aproximativ 900 mil. dolari.

Continutul contractelor, dezvaluit intr-o conferinta de presa, este neobisnuit nu doar pentru volumul lor, ci si pentru maturitatea acestora. Buffett, care are peste 70 de ani, este cunoscut pentru previziunile sale de lunga durata si pentru faptul ca foloseste activele Berkshire Hathaway pentru a oferi polite de asigurare contra unor riscuri foarte neobisnuite si putin probabile.

Berkshire Hathaway este unul dintre principalii furnizori mondiali de polite de asigurare impotriva catastrofelor precum cutremure de pamant si uragane. De asemenea, s-a specializat si in acoperirea unor riscuri foarte neobisnuite.

Analistii sunt de parere ca principalii cumparatori ai asigurarilor impotriva scaderii indicilor bursieri sunt fondurile de pensii care au vrut sa isi mareasca profitul pe termen lung prin achizitionarea de actiuni, dar care vor de asemenea sa isi protejeze investitiile impotriva unor evolutii nefavorabile ale pietelor financiare. Pentru o astfel de asigurare pe termen lung, aceste fonduri puteau apela doar la Berkshire Hathaway, spun analistii.

La conferinta de presa, Berkshire Hathaway nu a dezvaluit valoarea primelor de asigurare, dar nici valoarea sub care trebuie sa scada indicii pentru ca aceste contracte sa fie onorate. Buffett si Charlie Munger, asociatul sau, sunt cunoscuti pentru previziunile facute asupra evolutiei pietelor de capital. Buffett a mizat in ultimii ani pe o depreciere continua a dolarului american, ceea ce a adus companiei Berkshire profituri insemnate. Aceste previziuni au fost facute pe seama evaluarii politicii fiscale desfasurate de catre guvernul american, politica ce aduce zilnic un deficit de miliarde de dolari la balanta de plati externe. Se pare insa ca anul trecut Berkshire a inregistrat pierderi in valoare de 955 milioane de dolari din cauza aprecierii dolarului.

Buffett a facut de asemenea si previziuni pe termen scurt asupra pietei. A achizitionat actiuni la termen pe baza evolutiei indicelui Standard&Poor 500, ceea ce a adus companiei sale un profit de 60 milioane de dolari intr-o perioada de scadere a pietei. Totusi, cele mai multe dintre previziuni sunt facute in continuare pe termen lung.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania