Afaceri de la zero

Bursa din Londra a facut un profit de 68 mil. euro

26.05.2006, 00:00
Bursa din Londra (LSE), asupra careia se exercita presiuni pentru a fi de acord cu preluarea de catre operatorul american NASDAQ, a raportat o crestere sub asteptari a profitului pe semestrul al doilea, in contextul cresterii volumului de tranzactionare si a numarului de oferte de actiuni, relateaza Bloomberg.

Astfel, profitul net a avansat cu 61%, pana la 46,3 milioane de lire sterline (67,7 milioane de euro) in a doua jumatate a anului fiscal incheiat pe 31 martie, de la 28,7 milioane de lire sterline, valoare inregistrata in perioada similara a anului anterior.

Bursa londoneza a mai raportat si o crestere cu 42% a profitului operational corespunzator anului fiscal 2005, pana la 120,1 milioane de lire sterline, peste estimarile analistilor.

NASDAQ, a doua mare piata de capital din Statele Unite, si-a majorat la inceputul acestei luni participatia in cadrul bursei londoneze pana la 25,1 procente, intensificand presiunile asupra operatorului britanic in sensul acceptarii unei preluari.

Directorul executiv Clara Furse, in varsta de 48 de ani, a declarat in cadrul unei conferinte ca oficialii LSE se vor intalni cu cei ai NASDAQ in curand, desi nu este nevoie ca bursa sa incheie vreun acord.

In urma incheierii unui acord intre LSE si NASDAQ, viitoarea companie va avea sediul la New York si va fi condusa de directorul executiv Robert Greifeld, in varsta de 48 de ani.

De asemenea, ar rezulta prima bursa de actiuni transatlantica, pe care ar fi listate peste 6.000 de companii, evaluate la o suma totala de aproximativ 7.300 de miliarde de dolari.

Pe LSE se realizeaza lunar tranzactionari in valoare de 600 de miliarde de dolari, un volum mai mare decat cel inregistrat de orice bursa din afara Statelor Unite, conform datelor World Federation of Exchanges. Piata, cu o vechime de 308 ani, gazduieste unele dintre cele mai mari companii din Europa, printre care BP, GlaxoSmithKline si Vodafone.

Bursele se grabesc sa fuzioneze in contextul in care investitorii cer costuri mai mici de tranzactionare si doresc sa dispuna de capacitatea de a cumpara si vinde titluri pe diferite zone de timp. NYSE se afla in discutii cu Euronext, care opereaza bursele de la Paris si Amsterdam, cu privire la incheierea unei fuziuni, ca si Deutsche B?rse cu sediul la Frankfurt. Ambele burse europene au avut initial in vizor bursa londoneza.

"Intrebarea este: conteaza oare aceste rezultate sau se vainvarti totul in jurul NASDAQ?", arata Johannes Thormann, analist in cadrul WestLB din D?sseldorf.

Veniturile obtinute de divizia de servicii pentru emitenti, unde companiile platesc LSE pentru listarea pe piata sau pentru a vinde actiuni, au crescut cu 31% in anul incheiat pe 31 martie, pana la 56,9 milioane de lire sterline de la 43,3 milioane de lire sterline cu un an in urma. Sumele stranse pe pietele LSE in anul incheiat pe 31 martie au fost cu 81% mai mari, pana la 34,1 miliarde de lire sterline, comparativ cu cele 18,8 miliarde de lire sterline obtinute in anul fiscal anterior.

Veniturile diviziei de servicii de brokeraj au avansat cu 25% pana la 125,5 milioane de lire sterline, de la 100,6 milioane de lire sterline cu un an in urma, impulsionate de tranzactionarea pe platforma electronica a bursei, SETS.

catalina.aspotoiu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania