Afaceri de la zero

Calendarul apelurilor pentru programele de finantare ale UE

05.05.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Care sunt programele de finantare ale instiutiilor europene sau mondiale, care sunt oportunitatile pentru firmele romanesti pentru a obtine fonduri prin intermediul acestor programe, care sunt conditiile de eligibilitate si termenele limita de depunere a solicitarilor sunt cateva din informatiile care pot fi obtinute mult mai usor de organizatiile romanesti prin intermediul Internetului.

Programul Cadru 5 (PC5: de cercetare, dezvoltare tehnologica si demonstratii) este unul din cele mediatizate, la adresa femirc.imm.ro sau www.cordis.lu putand fi obtinute cateva din raspunsurile la intrebarile de mai sus.

De asemenea, de pe aceste site-uri poate fi accesat calendarul apelurilor pentru subprogramele din cadrul PC5, volumul maxim al fondurilor care sunt alocate, precum si formularele care trebuie completate pentru a putea beneficia de finantare.

Pe langa finantare al carei volum maxim variaza de la un program la altul, se mai acorda burse de pregatire sau premii pentru proiecte inovatoare. Astfel, in cadrul IST Prize (din cadrul PC5) sunt acordate trei mari premii de 200.000 de euro fiecare, precum si alte 25 de premii de 5.000 de euro fiecare. Competitia se adreseaza oricaror organizatii din Statele Membre ale Uniunii Europene (UE) sau Asociate la UE, din cele 25 de nominalizari cinci fiind rezervate pentru propunerile din Europa. Calendarul apelurilor pentru anul 2000, care poate fi accesat de pe site-ul femirc.imm.ro mai ofera informatii despre programe de protejare a mediului inconjurator (Life), de sprijinire a dezvoltarii economice (Growth) sau de sprijinire a firmelor mici si mijlocii (IMM).

PC5 urmareste identificarea zonelor cu potential de dezvoltare, sprijinirea dezvoltarii zonelor in care mediul de afaceri este competitiv, sustinerea zonelor de progres stiintific si tehnologic care ofera o diseminare a informatiilor precum si actiuni de conservare a mediului.

PC5 se adreseaza universitatilor, organizatiilor de cercetare, companiilor si persoanelor fizice cu activitati de cercetare-inovare. Acestea pot participa in cadrul PC5 in cadrul unor consortii de proiect formate din minim doua entitati legale din doua state mebre diferite sau minim o entitate din UE si una dintr-o tara asociata.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania