Afaceri de la zero

Capitala mondiala a fotbalului s-a mutat la Roma

07.08.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Sumele imense vehiculate in campania estivala de transferari din Il Calcio sfideaza orice concurenta. An de an, fotbalul italian incearca sa se primeneasca odata cu sosirea celor mai reprezentative figuri ale fotbalului mondial. Nimeni nu s-a indoit ca polul fotbalului peninsular s-a aflat multa vreme in Nordul superindustrializat si superpotent.

Ascensiunea din ultima vreme a lui Lazio, campioana en titre si a celeilalte reprezentante a capitalei, AS Roma, a facut ca centrul de gravitatie sa se mute in Cetatea Eterna.

Ambele poseda astazi o forta financiara impresionanta, fiind singurele cluburi italiene care au riscat lansarea de actiuni pe piata bursiera la pretul de 5,62 $/actiune pentru Lazio si de 5,52 $/actiune pentru Roma. Despre potenta celor doua cluburi vorbesc cel mai elecvent bancile de rezerve, intesate cu jucatori de top, antrenorii Eriksason si Capello putand schimba oricand schema de joc.

Dupa castigarea celui de-al doilea Scudetto din istoria clubului, Sregio Cragnotti, ambitiosul patron al lui Lazio a pornit in aceasta vara o campanie de achizitii fara precedent cheltuind 57 de milioane de eoru numai pentru aducerea argentinianului Hernan Crespo de la Parma. Claudio Lopez si Boudewijn Zenden sunt si ele doua nume care vor onora din sezonul viitor blazonul alb-albastrilor.

Cragnotti a fost de altfel unul dintre presedintii care au acordat cea mai mare atentie valorii pietelor de jucatori din fotbalul modern, comsiderandu-le niste "intreprinderi uriase". "Nici macar Coca Cola nu are trei miliarde de consumatori, atatia cati numara fotbalul. Eu cheltuiesc enorm, deoarece am fost primul presedinte care a adus fotbalul pe piata", a declarat patronul lui Lazio.

De cealalta parte, Franco Sensi, presedintele lui AS Roma, se poate felicita pentru aducerea argentinianului Batistuta, chiar daca pretul platit Fiorentinei s-a ridicat la pentru 35 de milioane de dolari, al treilea transfer din fotbal si al cincilea din toate timpurile . "Nu puteam sa ne permitem sa pierdem duelul cu vecinii si vesnicii nostri inamici de la Lazio. Acum avem o trupa cu care vrem sa atacam titlul", s-a aratat plin de optimism Sensi.

Gratie transferurilor efectuate, cele doua echipe romane vor sa puna capat dominatiei Nordului, care s-a materializat intr-un secol prin 25 de titluri castigate de Juve, 16 de AC Milan, 13 de Inter, 9 de Genoa si 7 de AC Torino.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania