Afaceri de la zero

Casele astea sunt pentru tine, nu pentru stranepotii tai

21.06.2005, 19:10 Autor: Lavinia Marin
Casele din lemn sau ecologice au aparut pe piata romaneasca imediat dupa anii ''90, insa abia acum, cand piata imobiliara a intrat in fierbere din cauza cresterii preturilor, constructorii incep sa simta ca le cresc cu adevarat vanzarile. Avantajele unei case din lemn sunt pretul scazut si timpul de executie rapid, iar printre dezavantaje se numara durabilitatea mai scazuta decat a caselor traditionale. O casa ecologica de 150 de metri patrati este mai ieftina decat o garsoniera de 40 de metri patrati intr-o zona centrala a Bucurestiului, iar lucrarile pot fi terminate in doua luni.

"Valea Prahovei este principala regiune in care romanii prefera sa-si construiasca case de vacanta din lemn, iar Bucurestiul si Brasovul sunt preferate pentru achizitia unor case ecologice de locuit", a afirmat Bege Karoly, director de marketing al Apicom Construct, o companie din Harghita care produce si comercializeaza case ecologice de vacanta si de locuit.

Casele ecologice sunt case din lemn tratate cu diverse solutii chimice, care le ofera o rezistenta mai mare atat in timp, cat si la actiunea unor factori daunatori. Potrivit reprezentantilor, compania si-a dublat cifra de afaceri in 2004, ajungand la 350 de miliarde de lei (9,6 de milioane de euro). "Suntem multumiti de castigurile obtinute, dar nu ne oprim aici. Continuam sa investim. Datorita noilor utilaje achizitionate din Germania, productia noastra s-a dublat", a spus el.

"O casa ecologica este moderna, economica, respectuoasa cu mediul, fara emanatii de poluanti chimici", afirma Liliana Popa, consilier juridic la Eco Log Homes, o societate din Piatra Neamt care produce case din lemn.

Cele mai solicitate case produse de companiile romanesti variaza intre 120-150 de mp, iar preturile practicate de acestea variaza intre 65 si 250 de euro pe metru patrat, in functie de structura de rezistenta, de grosimea peretilor sau de finisajele pe care le realizeaza compania. Astfel, pretul unei case ecologice de calitate superioara variaza intre 15.000 si 50.000 de euro.

Compania Holzindustrie Schweighofer, care are o fabrica de cherestea in Sebes, judetul Alba, a decis sa investeasca intr-un depozit de materiale pentru constructia caselor din lemn in Bucuresti. In prezent, firma exporta 95% din productie in principal in SUA si Japonia, deruland afaceri de circa aproape 100 mil. euro pe an. "De anul acesta ne pregatim sa deschidem un depozit in Bucuresti unde o sa vindem grinzi si materiale pentru constructia caselor din lemn", a spus Cosmin Capra, director general al companiei.

"Credem ca integrarea Romaniei in UE va reprezenta o rampa de lansare a produselor noastre si pe alte piete, altele decat cele existente la ora actuala", a mai spus Karoly de la Apicom Construct.



E prea mult pentru zece generatii

Casele ecologice sunt considerate mai avantajoase din doua puncte de vedere: al timpului de executie si al pretului. "Clientul vine la noi, ii proiectam casa si in maxim doua luni se muta in casa noua. In general casele comandate de clientii nostri au intre 100 si 150 de metri patrati", a adaugat Karoly.

Unul din dezavantajele caselor din lemn sau ecologice este faptul ca au o durabilitate in timp mai mica decat a caselor construite din materiale traditionale. "In Statele Unite, casele se fac de regula pentru o generatie sau doua, oamenii nu vor o casa pentru o perioada foarte mare de timp", spune Cosmin Capra, de la Holzindustrie Schweighofer.

"De anul trecut am observat o tendinta a romanilor catre casele ecologice. Si cred ca principalul motiv pentru aceasta reorientare il reprezinta iesirile mai dese in Europa de Vest" a afirmat Oul Ieronim, sef de proiect la Ama House, o companie din Arad care produce case ecologice. Potrivit reprezentantilor companiei Eco Log Homes din Piatra Neamt, principalele categorii de materiale utilizate pentru construirea de case de lemn si de vacanta sunt reprezentate de lemnul din esenta de rasinoase, tratat cu Resistol 6213, o solutie ecologica agreata de UE, care asigura tratamentul impotriva fungilor si al insectelor.



Vestul locuieste in case romanesti

Desi casele din lemn incep sa prinda si pe piata locala, cea mai mare parte a veniturilor firmelor constructoare de case de lemn vin tot de la export. Peste 50% din productia constructorilor de case din lemn din Romania este exportata in principal in tarile membre ale UE. Companiile romanesti produc case de lemn pentru Ungaria, Franta, Spania, Italia, Germania, Anglia si Austria. Relatia cu firmele si clientii europeni a contribuit la experienta firmelor in prelucrarea lemnului, prin utilaje si instrumente performante, in conformitate cu standardele europene.

Apicom Construct este o companie din Harghita care produce si comercializeaza case ecologice de vacanta si de locuit. "Mai mult de 90% din productie merge la export, cele mai importante locatii fiind: Ungaria, Italia, Franta si Spania", a declarat Bege Karoly.

"Productia noastra este destinata in proportie de 95% pietei externe", a declarat Liliana Popa, consilier juridic la Eco Log Homes. Popa a spus ca o mare parte a angajatilor companiei au facut specializari in Canada, Franta si Elvetia. Compania a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de 500.000 de euro, "Asteptam o crestere considerabila anul acesta, in principal datorita numarului mare de contracte si solicitari pentru 2005", a adaugat Popa.

Ca majoritatea producatorilor romani de case din lemn, si casele produse la Arad sunt exportate in proportie de 80%. "Destinatiile principale ale caselor ecologice produse de noi sunt: Germania, Spania si Austria", a mai spus Oul Ieronim de la Ama House.



Lemn cat cuprinde

Potrivit informatiilor de la Institutul National al Lemnului, Romania dispune de cantitati importante de lemn, iar cresterea anuala este de 30 de milioane de metri cubi pe an. Executia usoara cu posibilitati de prefabricare sau industrializare, montajul rapid si costurile relativ reduse de 150-200 de euro mp, fata de 400 de euro mp pentru casele construite cu materiale traditionale, a determinat o orientare a intreprinzatorilor din zonele montane catre constructia de case ecologice.

Alte companii au inceput ca firme comerciale de intermedieri si vanzari de case din lemn, extinzandu-si apoi activitatea si in productie. Una dintre companiile de acest gen este Bianca International, care-si desfasoara activitatea de productie in localitatea Petricani, judetul Neamt. Compania si-a infiintat in 1997 propria unitate de productie de case pe structura din lemn din cauza reclamatiilor primite din partea clientilor nemultumiti de calitatea serviciilor producatorilor de case din lemn. Compania realizeaza atat locuinte permanente, cat si de vacanta pe structura din lemn.

"Jumatate din productia noastra merge la extern, pe pietele din Spania, Franta si Grecia, restul fiind pentru piata din Romania. Si datorita unor costuri auxiliare, practicam preturi diferite pe diferitele piete pe care activam", a declarat Claudia Isachi, de la Bianca International, care detine o unitate de productie in localitatea Petricani, Judetul Neamt. Preturile companiei sunt diferentiate in functie de pietele pe care activeaza, astfel 130-150 de euro pentru piata interna si 200 de euro pentru cea externa.



O piata cu traditie

Pe piata mondiala, casele prefabricate din lemn realizate in sistem industrializat au aparut in anii ''60. Aceste tipuri de locuinte au o mare traditie in tarile nordice, America si Japonia, unde aproximativ 60% din constructii sunt in acest fel. In Statele Unite se construiesc in jur de 2 milioane de case de lemn anual, in timp ce in Japonia, circa 1,2 milioane de case. In Europa Occidentala, cererea pentru casele din lemn a luat amploare mai tarziu, iar in ultimii zece ani, piata acestora a crescut de la 1-2% din total constructii la 10%.

In Romania, productia caselor de lemn a inceput sa se dezvolte de abia din anii ''90. Companiile romanesti au o istorie diferita. Unele s-au desprins din inteprinderi mai mari, cum este cazul companiei Ama House din Arad. Aceasta s-a desprins in 1994 din combinatul Decimar Arad, producand initial casute de lemn, specializandu-se apoi pe case de lemn. Altele au fost infiintate de investitori straini sau romani in anii de dupa revolutie.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania