Afaceri de la zero

Cate 100.000 euro pentru angajatorii de someri

23.06.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Societatile comerciale, organizatiile nonguvernamentale si institutiile de invatamant si formare profesionala pot beneficia incepand din anul 2001 de granturi ale Uniunii Europene (UE) de pana la 100.000 de euro, pentru proiecte care vor sprijini crearea de locuri de munca si instruire profesionala si asigurarea de sprijin social pentru someri, in cadrul programului RICOP, a declarat ieri Fokion Fotiadis, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.

Termeneul limita pentru depunerea cererilor este 1 septembrie 2000, evaluarea acestor proiecte va fi efectuata in perioada 2 septembrie - 20 octombrie, urmand ca procesul de contractare sa fie derulat pana la sfarsitul lunii octombrie.

Programul Ricop va oferi oportunitati de angajare pentru aproximativ 8.000 de persoane, din care 80% sa provina din randul personalului disponibilizat colectiv, prin identificarea unor solutii alternative de dezvoltare economica in localitatile tinta. De asemenea, isi propune infiintarea a aproximativ 50 de centre de asistenta sociala, zece centre de reintegrare sociala si zece centre de asistenta de urgenta in cele 17 judete cel mai mult afectate de restructurarea industriala.

"Cele doua componente vor oferi somerilor nu numai servicii de consultanta pentru gasirea unui nou loc de munca, dar si asistenta in adaptarea capacitatii si a orientarii lor profesionale. In cadrul celei de-a doua componenta, vom sprijini centrele de urgenta infiintate pentru sprijinirea persoanelor aflate in situatii de risc", a afirmat Fotiadis.

Prima componenta privind masuri active de combatere a somajului prin crearea de locuri de munca in societati nou infiintate sau prin sprijinirea celor deja existente va beneficia de 9 milioane de euro de la UE. Costul pentru o persoana instruita este de maxim 1.500 de euro/absolvent. Beneficiarul proiectului trebuie sa contribuie, numerar sau in natura, cu zece% din valaorea totala a proiectului.

Pentru cea de-a doua componenta care cuprinde masuri pentru atenuarea impactului social al restructurarilor din industrie UE va acorda un ajutor nerambursabil in valoare de zece milioane de euro. Valaorea grantului acordat de UE este de pana la 100.000 de euro/proiect, costul pentru o persoana asistata este de maxim 600 de euro, iar cofinantarea din aprtea beneficiarului, in numerar sau natura, trerbuie sa fie de 20% din valaorea totala a proiectului.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania