Afaceri de la zero

Ce poate face un democrat cu mostenirea unui republican

17.06.2004, 00:00 Autor: Crenguta Nicolae


Declaratiile de avere anuale depuse luni de membrii Congresului si ai Administratiei americane lumineaza o situatie pe care multi comentatori grabiti sa evidentieze bogatia candidatului prezidential John Kerry (sau mai bine zis a familiei sale) au trecut-o cu vederea: toti cei patru senatori care ar putea aspira la postul de vicepresedinte in cazul unei victorii a lui Kerry la alegerile prezidentiale sunt si ei milionari.



Conform declaratiilor de avere, cei patru - John Edwards din Carolina de Nord, Evan Bayh din Indiana, Bob Graham si Bill Nelson, ambii din Florida - au in proprietate fiecare active de mai multe milioane de dolari. Cel mai bogat din ei este Edwards, fost avocat pledant, cu active intre 14,3 si 44,7 milioane de dolari (declaratiile de venit specifica doar plafoanele minime si maxime in care se incadreaza averile), iar cel mai sarac este Nelson, cu active intre 1,8 si 7 milioane de dolari. "Asta e Senatul, un club al milionarilor", a comentat un consilier al Congresului pe probleme de etica, mai ales ca si declaratiile congresmenilor republicani sunt destul de impresionante in raport cu standardul de viata al americanului de rand.



Interesant la raportarile democratilor e insa ca au darul sa mai risipeasca din credinta ca numai republicanii lui Bush au fost porniti sa se imbogateasca de pe urma razboiului din Irak. Edwards, de pilda, declara ca a cumparat, cu o saptamana inainte de invazia SUA in Irak, actiuni evaluate intre 15.000 si 50.000 de dolari ale companiei United Technologies, care fabrica elicoptere de lupta Blackhawk, si actiuni ale companiei Lockheed Martin, furnizorul rachetelor Patriot, in aceleasi plafoane de valoare. A vandut apoi din ambele pachete de actiuni in septembrie 2003, pentru o suma intre 100.000 si 250.000 de dolari, beneficiind de cresterile importante de peste vara ale pretului lor. Bineinteles ca pe cand Edwards a concurat cu John Kerry la nominalizarea din partea Partidului Democrat pentru candidatura la presedintia SUA, unul din avocatii lui a sustinut ca Edwards nici nu stia ce actiuni are in portofoliu si ca toate tranzactiile erau supervizate de un consilier financiar care avea mana libera sa administreze plasamentele senatorului.



In ceea ce il priveste pe candidatul prezidential John Kerry, el si-a depus declaratia cu cateva luni in urma, incluzand acolo 89.000 de dolari ca drepturi de autor pentru cartile publicate si active personale intre 417.000 si 2,1 milioane de dolari, in patru conturi personale. In plus, detine intre 250.000 si 500.000 de dolari in conturi bancare comune cu sotia sa Teresa. Anul trecut, Kerry a obtinut venituri brute de aproape 400.000 de dolari, pentru care a platit impozite de 90.000 de dolari.





El are si-o nevasta



Mult mai greu a acceptat insa Teresa, la inceputul lunii trecute, ca averea ei sa fie facuta publica, pretinzand ca o astfel de dezvaluire ar incalca dreptul la intimitate al copiilor ei. In cele din urma insa, folosindu-se chiar de declaratii anterioare ale lui Kerry despre necesitatea unei campanii electorale transparente, opozantii republicani si presa au determinat-o pe sotia candidatului democrat sa-si dezvaluie si ea averea. Conform acesteia, doamna Kerry a castigat anul trecut circa 5 milioane de dolari si a platit impozite de aproximativ 750.000 de dolari. Veniturile ei brute au fost de 2.338.000 de dolari, in principal din dividende si dobanzi, la care se adauga 2.777.000 in dobanzi la obligatiuni de stat, municipale si de alte tipuri.



Nu se poate spune ca militarul, procurorul si apoi senatorul John Kerry ar fi fost vreodata un om sarac, insa toata lumea e de acord ca a devenit bogat in adevaratul sens al cuvantului abia dupa casatoria sa din 1995 cu Teresa Heinz, vaduva senatorului republican John Heinz III, descendentul familiei care a fondat H.J.Heinz Company din Pittsburgh, unul din cei mai mari producatori de ketchup, condimente si sosuri din America, actualmente cu o cifra de afaceri de peste 8 miliarde de dolari anual.



Teresa n-a pastrat nici o legatura cu compania, dar a ramas administratorul fundatiilor caritabile Heinz, cu un patrimoniu in valoare de 1,3 miliarde de dolari, de pe urma carora si-a castigat notorietatea printre filantropii americani. Stalp al comunitatii din Pittsburgh, Teresa Heinz a finantat acolo o multime de initiative sociale, de la centre de educatie pentru prescolari pana la restaurarea bibliotecilor. The Wall Street Journal s-a amuzat sa constate ca vaduva lui Heinz trateaza donatiile exact ca pe niste investitii cu capital de risc: cand a fost solicitata sa doneze 30 de milioane pentru redresarea financiara a Filarmonicii din Pittsburgh, Teresa a pus conditia ca institutia sa-i prezinte un plan de afaceri viabil, cu destinatie precisa a cheltuielilor, cu reduceri de personal si cu proiecte de rentabilizare, pentru ca in final sa nu cedeze decat 20 de milioane.



Revista Forbes l-a situat, de altfel, pe Kerry intr-un ipotetic top al celor mai bogati presedinti/candidati la presedintie, afirmand ca democratul care se lupta acum cu George W.Bush ar fi al treilea in top, dupa George Washington si John F.Kennedy; suma de 525 de milioane de dolari atribuita lui Kerry provine in majoritate covarsitoare din mostenirea sotiei sale. Associated Press a intocmit, la randu-i, o prezentare a celor cinci proprietati imobiliare de lux, in valoare de 33 de milioane de dolari in total, cu care s-a ales Kerry de pe urma casatoriei cu Teresa (o vila in Boston, un conac langa Pittsburgh, o locuinta cu 23 de camere in Georgetown, Washington DC, o cabana de schi la Ketchum, Idaho si o casa de pe plaja la Nantucket, Massachusetts), notand ironic ca unele din ele au ramas si acum pe numele primului ei sot.



Ziaristii l-au comparat cu ironie pe Kerry cu George Washington, care isi datora pozitia financiara solida faptului ca s-a insurat cu instarita vaduva Martha. Daca la aceasta se adauga si o observatie a lui "JFK" Kerry ca el a ajuns sa fie omul care o insoteste pe Teresa prin SUA (copiata dupa declaratia din 1961 a lui J.F.Kennedy, "Eu am fost cel ce a insotit-o pe Jacqueline la Paris"), atunci par usor de inteles ironiile gazetarilor republicani, care l-au etichetat pe candidatul democrat drept o papusa manuita de nevasta lui cea bogata si un candidat sustinut din banii ei.



Republicanii exagereaza: conform actualelor legi federale, Teresa nu poate contribui insa cu mai mult de 2.000 de dolari in donatii pentru campania electorala a sotului ei. Pana acum, printre sponsorii lui Kerry s-au numarat grupurile financiare Citigroup, Goldman Sachs si Fleet Boston Financial, grupul de media Time Warner si cateva mari case de avocatura din Boston. Pe de alta parte, fireste ca averea tot in familie ramane. In decembrie, Kerry si-a ipotecat pe termen de 30 de ani o parte din casa lor de la Boston (cumparata in 1995 din banii Teresei), ca sa faca rost de 6,4 milioane de dolari pentru campania sa, promitand ca va plati ipoteca din banii lui personali si nu din ai sotiei. Scepticii insaspun ca din ce castiga el n-ar putea sa plateasca nici macar dobanda de 200.000 de dolari pe an, nemaivorbind de achitarea de unul singur a intregii datorii, asa ca tot nevasta ii va sari in ajutor.



In plus, Teresa nu incalca nici o lege daca finanteaza indirect campania sotului, finantand campanii de publicitate sociala pentru anumite cauze rezonante cu cele ale sotului ei ori grupuri care promoveaza asemenea cauze. Paradoxul e insa ca presa de dreapta a descoperit ca doamna Kerry finanteaza de ani de zile niste grupuri care nu sustin deloc cauze rezonante cu cele ale sotului ei. FrontPage Magazine a acuzat-o ca da in jur de 4 milioane de dolari pe an unei fundatii a extremei stangi numita Tide, care are legaturi cu diverse organizatii islamiste, militanti ecologisti violenti, antiglobalisti, militanti antirazboinici si asa mai departe.



Or, se stie ca John Kerry si-a capatat dispretul pacifistilor fiindca n-a combatut suficient razboiul din Irak, iar in rest e de fel un tip destul de moderat. In schimb, Teresa a figurat la republicani numai fiindca era casatorita cu Heinz, nu din cine stie ce convingere politica. Faptul ca mai nou a trecut la democrati, alaturi de al doilea sot, nu spune nici el mare lucru: preocuparile ei intense pentru conservarea mediului si pentru binele lumii a treia (l-a intalnit pe John Kerry prima data in 1992, la celebrul Summit al Pamantului, de la Rio de Janeiro) sunt mai apropiate de zelul unor organizatii de stanga ca Greenpeace sau Friends of the Earth decat de vorbaria democratilor in favoarea protectiei mediului. Astfel incat FrontPage Magazine trage concluzia ca Teresa are de gand ca pentru sprijinul dat acum sotului sa-i ceara plata dupa alegeri, probabil in forma unei tolerante mai mari fata de organizatiile extremei stangi.





Si ce daca a facut injectii cu Botox?



Daca au putut aparea astfel de interpretari despre personalitatea sotiei lui Kerry e pentru ca de fapt opinia publica nu prea stie de unde s-o "apuce". Portugheza de origine, care si-a pastrat si acum accentul (este nascuta Maria Teresa Thierstein Simoes-Ferreira, ca fiica a unui oncolog ilustru), a copilarit in Mozambic, a studiat in Africa de Sud si la Geneva si a lucrat ca traducatoare-interpreta pentru ONU in America, unde l-a cunoscut pe primul sot, asadar e o persoana multiculturala din toate punctele de vedere. Admiratoare infocata a democratiei americane, pe care a descoperit-o dupa o copilarie petrecuta intr-un Mozambic sub dictatura portugheza, Teresa a ajuns sa-si aplice ideile despre libertatea de opinie inclusiv in discursurile din campania electorala a sotului, intr-un mod aproape jenant pentru staff-ul lui Kerry. Femeia catolica de 65 de ani, vesnic infasurata in esarfe pretentioase si mai in varsta decat Kerry cu cinci ani, nu s-a ferit sa vorbeasca in public despre faptul ca a semnat un contract prenuptial cu John, ca si-a facut injectii cu Botox in obraji, ca a vrut sa avorteze in tinerete si ca se considera sexy inclusiv la aceasta varsta.



Astfel incat, daca unii o simpatizeaza fiindca e spontana, altii se tem sa nu faca gafe, iar altii o dispretuiesc pentru lipsa de clasa, care o diferentiaza net de "prime doamne" ca Hillary Clinton sau Laura Bush. Nimeni nu poate spune insa daca e mai bine sau e mai rau pentru candidatura lui Kerry s-o aiba alaturi pe Teresa. Ce e cert e ca, daca va ajunge la conducerea SUA, John Kerry va fi urmarit mereu de ironia situatiei de presedinte democrat imbogatit cu banii vaduvei unui republican.
crenguta.nicolae@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania