Afaceri de la zero

Cererea pentru muncitori din estul Europei, in crestere

28.04.2006, 00:00
Din ce in ce mai multe companii europene se arata interesate de angajarea muncitorilor din statele care au aderat recent la UE, potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare Manpower, scrie Monsters and Critics.

12% dintre companiile care au fost incluse in cadrul acestui studiu au angajat in ultimul timp muncitori din noile state ale UE, in timp ce anul trecut doar 7% dintre companii angajau muncitori din statele est-europene.

Cu toate acestea, numarul de persoane angajate ramane scazut, comparativ cu planul elaborat de oficialii UE in luna mai a anului 2004, de a permite accesul cat mai multor state in Uniune.

Cele 15 state care faceau parte din UE inainte de mai 2004 au decis sa stabileasca o perioada de tranzitie de 7 ani, astfel incat muncitorii din cele 10 state care au aderat in 2004 sa nu poata lucra pe anumite piete ale Uniunii Europene.

Statele care s-au alaturat Uniunii Europene in 2004 sunt Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia, actualmente, numarul statelor membre ridicandu-se la 25.

Cele mai multe dintre companiile care au oferit locuri de munca pentru muncitorii din Europa de Est activeaza in domeniul hotelier si cel al restaurantelor. Urmatorul sector, in functie de numarul angajarilor, este cel al constructiilor. Astfel, aproximativ 12% din firmele britanice de constructii prefera sa apeleze la muncitori care provin din statele care au devenit membre ale UE de curand. Pe locurile imediat urmatoare se afla sectorul agricol, si firmele din industria prelucratoare si cele din domeniul serviciilor financiare si de afaceri.

Conform aceluiasi studiu, companiile situate in estul Angliei angajeaza mai multi muncitori est-europeni decat cele din Londra sau celelalte zone ale tarii. Unul dintre motivele pentru care in 2005 s-a dublat numarul companiilor care au angajat muncitori din Europa de Est este ca angajatorii au devenit constienti de rolul important pe care l-ar putea avea acesti salariati pentru dezvoltarea afacerii.

Sporirea numarului de muncitori care au patruns pe piata britanica a avut un impact pozitiv, in conditiile in care activitatea muncitorilor straini va duce la o crestere a economiei Angliei cu 0,2%. Majorarea nivelului economic se va perpetua in 2007, urmand sa se inregistreze o crestere economica de 0,4 procente.



Se cauta est-europeni

* Muncitorii din statele care au aderat recent la UE sunt la mare cerere in Marea Britanie

* Cele mai multe angajari se fac in domeniul hotelier, al restaurantelor si constructiilor

* Angajatorii britanici constientizeaza importanta fortei de lucru est-europene

* Afluxul muncitorilor straini are un impact pozitiv pentru economia Angliei.

ana.raduta@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania