Afaceri de la zero

China a facut un excedent comercial de 13 mld. dolari in mai

13.06.2006, 00:00
Excedentul comercial al Chinei a atins recordul de 13 mld. dolari (10,2 mld. euro) in luna mai, fata de 9,03 mld.(7,13 mld.euro) in mai 2005, fortand guvernul de la Beijing sa permita aprecierea yuanului, informeaza Bloomberg.

Potrivit site-ului web al Oficiului Vamal, importurile au crescut cu 21,7%, iar exporturile cu 25,1% fata de anul trecut. Aprecierea excedentului comercial al Chinei aglomereaza piata cu masa monetara alimentand inflatia, si pune in pericol politica bancii centrale chineze de restrictionare a creditului. Guvernul de la Beijing a ignorat pana in prezent apelurile SUA si ale Grupului celor Sapte natiuni industrializate pentru intarirea monedei.

"Acum, din cauza excedentului comercial, guvernul trebuie sa lase moneda sa se intareasca, altfel economia interna va avea de suferit", a spus Ben Simpfendorfer, analist al pietei chineze pentru Royal Bank of Scotland, in Hong Kong.

Excedentul comercial al Chinei, al treilea exportator din lume, a cumulat in primele luni ale acestui an 46,8 mld. dolari (36,9 mld. euro), fata de 29,9 mld. dolari (23,6 mld. euro) inregistrati in aceeasi perioada a anului trecut. Simpfendorfer prevede pentru acest an un excedent comercial de 150 mld. dolari ( 118 mld.euro). radu.racu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania