Afaceri de la zero

Chiriasii din Dresda, inspaimantati de noii proprietari

31.03.2006, 00:00
Demersul firmelor americane de a cumpara cladirile publice imprastie frica.

Unul din cinci chiriasi din orasul german Dresda, cu o populatie de 500.000 de oameni, are de luna aceasta un nou proprietar: un fond de investitii american cu o valoare de piata de 18 mld. euro.

Pe 10 martie, administratia orasului Dresda a fost nevoita sa vanda toate cladirile proprietate de stat , cu aproximativ 48.000 de apartamente, catre fondul de investitii Fortress, din New York, pentru a putea acoperi datoriile inregistrate.

Venitul de 2 miliarde de dolari inregistrat in urma vanzarii a fost folosit la plata datoriilor publice ale orasului, dar in acelasi timp a produs si panica printre germanii care se bazau in continuare pe guvern sa le asigure o masura de siguranta sociala.

Fortress este unul din fondurile de investitii care achizitioneaza loturi intregi de cladiri publice in urma campaniei de privatizare dusa de guvernul german.

Vanzarile cele mai mari se inregistreaza in special in orasele estice, unde multe generatii au trait in complexuri de apartamente muncitoresti construite in epoca comunista.

Fortress a promis ca deocamdata sa nu creasca pretul chiriilor si sa nu forteze chiriasii sa plece. Dar multi locuitori ai Dresdei sunt de parere ca guvernul nu a facut decat sa le incredinteze viitorul unor exploatatori straini care urmaresc doar profitul. Ei denumesc aceste companii "lacuste".

"Nu este normala folosirea cladirilor publice drept un mijloc speculativ", a declarat Ralf Hron, directorul regional al Uniunii Asociatiei Germane de Comert, asociatie care s-a opus tranzactiei. "Suntem in etapa in care ne intrebam cat de mult globalizarea ne poate influenta viata". "Ce se intampla in Dresda este doar inceputul", a mai spus el. "Multe din orasele din sudul Germaniei sunt fortate sa faca acelasi lucru. ÇLacusteleÈ au multi bani si un plan elaborat de achizitii".

Mai mult de 45.000 de oameni au semnat o petitie, care cerea administratiei orasului Dresda sa respinga oferta, manati de grija ca noii proprietari nu isi vor tine promisiunea cand vor vedea potentialul noilor achizitii.

Printre semnatarii petitiei se afla si Gisbert si Gabriele Merkel, un cuplu care traieste intr-un complex de apartamente construit in anii ?"60.

Locuinta de 160 mp este constituita dintr-un dormitor, o bucatarie mica, un balcon, si o sufragerie destul de mare pentru doi oaspeti si papagalul lor, Bubi.

Cuplul este multumit de apartamentul lor, care a fost renovat in urma cu 7 ani si pentru care plateste o chirie de 439 euro pe luna. Dar de abia isi permit sa plateasca aceasta chirie din pensia d-lui Merkel, care a lucrat timp de 33 de ani intr-o fabrica de tapet. El isi face griji ca dupa moartea sa sotia nu va mai putea sa plateasca chiria si implicit va fi evacuata. "E normal ca batranii sa fie mai ingrijorati", a spus el.

"Nu cunosc pe nimeni multumit de situatie", spune dna Merkel, preferand un administrator local care ar fi in tema cu problemele orasului. Dresda este inca in reconstructie dupa marele bombardament aliat care a distrus malurile raului Elba la sfarsitul celui de-al II-lea razboi mondial. Rata somajului este de 16%, mai mare decat rata nationala, dar mai mica decat a altor orase din sudul Germaniei, care inca se straduie in tranzitia la economia de piata.

Complexurile de apartamente din era comunista domina inca sudul tarii ca o mostenire trista ramasa din vechiul regim, mostenire care insa asigura o casa pentru fiecare chiar daca nu era mai mult decat o cutie de beton.

De la caderea zidului in 1989, agentiile guvernamentale germane s-au straduit sa dezvolte locuinte cu chirii mici garantate de stat pe care sa si le permita oricine.

Insa in era stagnarii economice simtul securitatii dispare, alungat de datoriile care cresc in continuare si de amenintarea globalizarii. Un purtator de cuvant al diviziei germane a Fortress, cu sediul in Frankfurt, a refuzat un comentariu asupra subiectului. Dar la conferinta de pe 10 martie Mathias Moser, directorul Fortress Germania, a declarat ca nu ar putea sa creasca chiriile nici daca ar vrea, pentru ca Dresda are un surplus de locuinte. Aproximativ 8.000 de apartamente din cele achizitionate de Fortress sunt inca nelocuite, iar jumatate din ele vor fi demolate in urmatorii cinci ani.

"Planul nostru va avea efect numai daca vom putea reduce numarul de apartamente nelocuite", a mai spus Moser. "Vom realiza aceasta numai prin modernizari si prin calitatea serviciilor furnizate chiriasilor". Primarul Ingolf Rossberg, care a sustinut vanzarea, spune ca a fortat Fortress sa semneze un contract care va asigura drepturile chiriasilor pe termen lung.

Una dintre clauze era ca acei chiriasi care au deja 60 de ani sa poata locui in apartamente pana la sfarsitul vietii.

"Bineinteles ca oamenii sunt ingrijorati ca lucrurile nu vor fi intocmai la fel", a spus el. "Asa tranzactie nu a mai avut loc pana acum, asa ca locuitorii sunt indreptatiti sa se ingrijoreze. Vor sa stie cui va trebui sa se adreseze daca apar probleme".

In Dresda s-au mai vandut aproximativ 12.000 de apartamente proprietate de stat in anii trecuti fara prea multe plangeri.

Primarul a mai adaugat ca sectorul privat va putea sa asigure mai bine locuinte sociale decat a facut guvernul pana acum.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania