Afaceri de la zero

Cine zicea ca romanii nu pot sa castige la Euro 2004?

05.07.2004, 00:00 Autor: Diana Sava

Reprezentantii caselor de pariuri recunosc ca pe perioada Campionatului European din Portugalia au inregistrat un varf de activitate, dar spun ca ar fi putut fi mult mai bine daca echipa Romaniei ar fi fost printre echipele participante.
Oricum insa, Euro 2004 a adus castiguri caselor de pariuri din Romania, ale caror incasari au inregistrat cresteri de cel putin 50 la suta. In privinta echipelor pe care s-a mizat, pariorii romani nu s-au asteptat deloc ca echipele Angliei sau Frantei sa fie eliminate, la inceputul campionatului acestea fiind cel mai des pariate, in timp ce echipa Greciei, ajunsa acum in finala, nici nu a fost luata in calcul.
Piata pariurilor sportive s-a dezvoltat destul de repede in Romania. In urma cu doi-trei ani, nu erau decat cateva firme de acest gen, care proveneau din Slovacia, Croatia sau Austria si care isi deschisesera agentii numai in Capitala. Piata insa s-a dezvoltat rapid, numarul agentiilor a crescut atat in Bucuresti, cat si in restul tarii.
In plus, noi jucatori de pe piata internationala au decis sa investeasca in Romania. In ianuarie 2004, grupul britanic Stanley Leisure, cu o cifra de afaceri anuala de peste 1,5 miliarde de euro, a deschis primele agentii de pariuri sportive si pariuri tip Loto in Bucuresti si in tara. Stanleybet si-a propus ca pana la sfarsitul acestui an sa investeasca aproape doua milioane de dolari, iar numarul agentiilor deschise sa ajunga la peste 100 de agentii.



Era bine sa fi fost si Romania
"Comparativ cu celelalte luni ale anului, Stanleybet a inregistrat un varf de activitate de cand a inceput Euro 2004. Incasarile au fost mari, dar acest lucru se intampla si datorita faptului ca oferta este pentru un timp foarte scurt. Vorbim de numai 31 de meciuri", explica Petrica Soptelea, director general al Stanleybet Romania.
Suma minima care se poate paria este de 23.000 de lei, iar castigul maxim pe un bilet, potrivit celor de la Stanleybet, poate ajunge la un miliard si jumatate de lei. Pe perioada campionatului, romanii au pariat cel mai mult pe selectionata Frantei si cea a Angliei. "Au fost unii inspirati care au mizat pe Portugalia, pentru ca era la ea acasa, altii au mizat pe valoare si au ales Anglia. Se mizeaza mult, dar asta nu se reflecta neaparat in castiguri. Cel mai mare castig pe care l-a realizat la noi un parior a fost in faza grupelor, de 149 de milioane de lei", spune Soptelea.
Pariorii romani au ales sa joace cel mai mult anteposturile, adica pariurile care se fac inainte de inceperea competitiei, dar si pariurile speciale - rezultatul la pauza, la finalul partidei, minutul primului gol, cine marcheaza primul gol etc. Cotele Stanleybet apar o data pe saptamana si raman neschimbate. "Daca echipa Romaniei nu participa, interesul pentru pariuri scade. Cred ca daca Romania participa la acest campionat european, castigurile caselor de pariuri ar fi fost mai mari cu cel putin 30 la suta. Oricum, casele sunt pe plus la acest Campionat European", apreciaza Petrica Soptelea.
In momentul de fata, Stanleybet are 27 de agentii de pariuri in Bucuresti si noua in tara, iar in urmatoarele doua saptamani vor mai fi deschise inca trei in Bucuresti.



Pariorul simte slabiciunea bookmakerului
Wettpunkt, firma austriaca de pariuri sportive, si-a inceput activitatea in Romania in octombrie 2000, iar in acest moment are cinci agentii de pariuri in Capitala si patru in tara. "In perioada Euro 2004, incasarile au crescut cu 50-60 la suta fata de o luna obisnuita, dar si platile au crescut, pentru ca oamenii au fost inspirati si bine informati si au pariat corect", spune Eduard Bieltz, director executiv al Wettpunkt Romania.
In opinia lui Bieltz, daca echipa Romaniei ar fi participat la campionatul din Portugalia, numarul de pariuri ar fi fost de trei-patru ori mai mare. "Interesul ar fi crescut si mai mult. In fiecare tara este asa. De fiecare data cand participa si echipa ta, casele de pariuri incaseaza mult mai mult".
Spre deosebire de celelalte case de pariuri de pe piata romaneasca, care si-au deschis foarte multe agentii incercand sa acopere o arie cat mai mare, Wettpunkt vrea sa ofere romanilor sali de distractie, unde pe televizoare cu ecrane mici si mari, pasionatii de sport pot privi meciurile si pot consuma mancare si bautura la preturi accesibile. In primul sediu, deschis in cadrul unui cazinou din centrul Capitalei, au fost investiti 800.000 de dolari. "Noi investim foarte mult in aceste sali, pentru ca vrem sa oferim iubitorilor de sport un mod de petrecere a timpului liber", spune Bieltz.
La fel ca si incasarile, numarul celor care au preferat sa vina la sala si sa urmareasca acolo meciurile impreuna cu prietenii a crescut cu 60 la suta. "La noi, pariurile sunt nenominale si nu stiu cat s-a castigat cel mai mult. Dar pot sa spun ca au fost pariuri si de 100 de milioane de lei. Este un joc intre casa de pariuri, care face cotele si pariori. Cand pariorul simte ca bookmakerul a facut o cota prea mare pariaza. Cand simte o slabiciune atunci pariaza", spune Eduard Bieltz".



Ghiciti numarul de cornere
Astra Bettings este prezenta pe piata romaneasca din 2001 si are la ora actuala peste 180 de agentii in intreaga tara. Dupa cum spune Daniel Sneada, director de imagine al Astra Bettings, pe perioada Campionatului European din Portugalia, incasarile au crescut, dar nu foarte mult, fiind similare cu cele realizate cu ocazia Champions League si a Cupei UEFA. "Orice firma de pariuri are un varf de activitate, dar nu a fost ceva special. Se fac mai putine bilete cu mize mai mari, fata de perioadele din sezon, cand ai o mie de meciuri, si sunt mai multe bilete cu mize mai mici".
Astra Bettings a oferit clientilor in aceasta perioada tipuri de pariuri unice pe piata - numarul de cornere dintr-un meci, cine bate lovitura de incepere, numarul de goluri. Suma minima care poate fi pariata este de 20.000 de lei. "Cele mai cerute au fost anteposturile, pariurile care se stabilesc inainte de inceperea competitiei. Cele mai mari castiguri, cel putin 20, au fost in perioada grupelor - intre 100 si 120 de milioane de lei - si au fost inregistrate pe tot teritoriul tarii, nu numai intr-o anumita regiune, cum se intampla deseori".
Astra Bettings isi prezinta cotele martea, iar acestea sunt valabile toata saptamana, avantajul acestui sistem fiind ca, pe un singur tichet, clientul poate paria marti la meciuri care pot avea loc tot in aceeasi zi sau in orice alta zi din saptamana, deci poate face un tichet pentru toata saptamana.
In opinia directorului de imagine al Astra Bettings, daca echipa Romaniei ar fi participat la campionatul din Portugalia si ar fi ajuns pana in semifinale, atunci incasarile caselor de pariuri ar fi crescut cu 300 la suta. "Ar fi crescut incasarile, chiar daca romanii nu pariaza intotdeauna pe victoria Romaniei, cu exceptia celor care sunt suporteri adevarati".
Oferta caselor de pariuri include pariuri generale, pentru toate disciplinele sportive, si pariuri speciale, pentru o singura disciplina sportiva, cu mai multe optiuni: rezultat (scor), varianta, handicap sau sansa dubla. Pentru fiecare categorie de evenimente, sunt posibile pariuri pentru castigatorul evenimentului, pentru catigatorul evenimentului cu handicap, pentru rezultatul partial sau final exact al evenimentului, pentru precizarea in ordine a primilor trei castigatori, pentru victoria unui sportiv, pentru clasament, pentru primul punct marcat in timpul evenimentului, pentru combinarea diverselor evenimente sau pentru calificarea jucatorului sau a echipei in cadrul unei competitii. In afara de competitiile sportive, unele case formuleaza pariuri si pentru alte evenimente (la Stanleybet, de pilda, regulamentul permite pariuri pentru premiile Oscar, concursul Miss World sau concursul muzical Eurovision). In privinta cotelor, fiecare casa le stabileste dupa propriile calcule, ceea ce inseamna ca bookmakerul trebuie sa fie intotdeauna cat se poate de informat si de ingenios, astfel incat sa poata evita situatiile in care casa de pariuri ar iesi in pierdere, adica atunci cand majoritatea rezultatelor anticipate de pariori s-ar confirma, iar platile catre acestia ar depasi incasarile. In afara de aceasta, bookmakerul trebuie sa se priceapa sa aleaga cotele astfel incat sa mentina interesul jucatorilor: daca o casa are cote prea mici, interesul pariorilor se reduce, iar daca sunt prea mari, casa se expune la pierderi.
diana.sava@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania