Afaceri de la zero

Constanta devine port liber

26.06.2000, 00:00 Autor: Radu Ionescu


Portul Constanta va beneficia de statutul de port liber, incepand cu toamna acestui an, transformare care este esentiala pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, a declarat Nini Sapunaru directorul general al Directiei Generale a Vamilor (DGV).

Sapunaru a mentionat ca, in perioada urmatoare, mai multi specialisti ai portului Constanta, impreuna cu functionarii DGV, vor elabora un regulament de functionare a zonei libere din port, iar in vacanta parlamentara care urmeaza Ministerul Transporturilor va introduce pe ordinea de zi a Guvernului un proiect de ordonanta de urgenta privind infiintarea Portului Liber Constanta.

"In acelasi timp, sistemul vamal din Constanta va incepe sa aplice procedura de vamuire la domiciliu, adoptata deja in Brasov, Cluj, Timisoara, Craiova si Arad", a mai spus seful DGV. Acest procedeu este aplicat, in prezent, pentru aproximativ 100 de societati romanesti si straine care desfasoara activitati economice in tara. In urmatoarea perioada, vamuirea la domiciliu va acoperi peste doua treimi din totalul activitatilor vamale, a precizat Sapunaru.

Pentru a obtine autorizatia de vamuire la domiciliu, un agent economic trebuie sa fi desfasurat, in ultimul an, activitati vamale de minimum zece milioane de dolari si sa fi inregistrat cel putin 200 de declaratii vamale.

Sapunaru a adaugat ca acest procedeu va reduce birocratia si va elimina substantial coruptia din sistemul vamal romanesc.

Utilizatorii zonelor libere din Romania s-au constituit recent in Uniunea utilizatorilor Zonelor Libere din Romania, care are ca principal scop reprezentarea intereselor persoanelor fizice si juridice care isi desfasoara activitatea in cadrul zonelor libere romanesti.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania