Afaceri de la zero

Constructiile aduc la Bucuresti 700 de firme din 19 tari

04.05.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Aproape 700 de firme de constructii si organizatii din domeniu din 19 tari vor participa la cea de-a saptea editie a Expozitiei Internationale Construct -Expo, care va avea loc la Bucuresti in perioada 9-13 mai, se arata in materialele informative ale Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriale.

"Firmele romanesti si cele straine din tari precum Franta, Germania, Italia, Grecia sau Turcia vor avea la dispozitie o suprafata de 34.500 de mp pentru a-si expune oferta", au declarat oficiali ai ministerului.

Interesul mare al participantilor apare in pofida scaderii pietei in ultimii ani. Potrivit unui studiu al Bancii Turco-Romane, valoarea totala a lucrarilor de constructii realizate, a scazut, in termeni reali, in perioada 1992-septembrie 1999 de cinci ori. In consecinta, ponderea acestui sector la realizarea produsului intern brut a scazut de la 4,8% in 1992 la 4,1% in 1999, dupa un maxim de 6,6% atins in 1995. Situatia a fost favorizata si de continua diminuare a veniturilor medii ale populatiei ceea ce a restrans considerabil lichiditatea si asa redusa a pietei imobiliare, indepartand-o tot mai mult de sfera plasamentelor considerate rentabile de catre populatie.

Din volumul total al investitiilor straine atrase de Romania din 1990, circa 2,5 procente au intrat in domeniul constructiilor (inclusiv investitia Lafarge). Investitiile in sectorul constructiilor tind sa egaleze valoric nivelul lor in sectorul ce competitioneaza pentru atragerea fondurilor, cel al masinilor si utilajelor. In primele trei trimeste ale lui 1999, investitiile in lucrarile de constructii au totalizat circa 16.000 mld. lei (40,3% din totalul pe economie), comparativ cu 18.500 mld. lei (46,1% din total) pentru sectorul masinilor si utilajelor.

In 1999, intr-o proportie covarsitoare (91,3%), constructiile de locuinte au fost finantate din fondurile populatiei. Agentii economici cu capital de stat au participat la finantarea a 5,45% din valoarea lucrarilor realizate in primele trei trimestre ale anului trecut.

Pe de alta parte, sectorul constructiilor ar putea inregistra, in urmatorii ani, o dezvoltare atat in ceea ce priveste volumul investitiilor cat si in al ponderii in PIB. Oficialii ministerului considera ca decizia de racordare a Romaniei la cele doua coridoare rutiere de transport paneuropene, IV si IX, ca si cel navigabil, respectiv coridorul VII, pe Dunare, constituie un argument important de atragere a unor noi finantari europene, care sa contribuie la dezvoltarea sectorului constructiilor.



O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania