Afaceri de la zero

Coulthard, mai tare decat Senna, Prost si Schumacher

10.08.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Aflat intr-o lupta dura pentru titlu cu Schumacher, Hakkinen si Barrichello -situatie care nu s-a mai repetat de 26 de ani, atunci cand intr-o situatie similara se gaseau Emerson Fittipaldi si Clay Reggazzoni (ambii pe McLaren), Jody Scheckter (Tyrrell) si Niki Lauda (Ferrari), scotianul David Coulthard pare usor avantajat de faptul ca este un pilot mult mai rapid decat adversarii sai.

Acest lucru a fost recent confirmat de statisticile aparute in revista britanica Autosport. Dincolo de originalitatea ideii, datele sunt cu adevarat impresionante , ele avand la baza analiza tuturor sedintelor de calificare disputate in Formula 1 de la intemeierea acesteia in 1950, care atribuie detinatorului de pole-position timpul ideal cotat cu 100%.

Primul loc este ocupat de cvintuplul campion mondial, argentinianul Juan Manuel Fangio, al carui cronometraj mediu este de 100, 306%. In urma lui se plaseaza doi campioni de legenda, Alberto Ascari si Jim Clark, podiumul fiind astfel dominat de personaje mitice ale caror performante nu pot fi contestate sub nici o forma.

Statistica devine intersanta de la locul patru, acolo unde se situeaza David Coulthard, al carui scor de 100,995% se justifica prin aceea ca pilotul scotian a beneficiat in cariera sa de masini super-performante precum Williams si McLaren, chiar daca la ambele team-uri a trebuit sa accepte pozitia de secund.

In spatele lui sunt clasati legendarul Ayton Senna si Michael Schumacher, actualul sau rival in lupta pentru titlu. Intre primele zece locuri mai figureaza alti doi mari campioni, Jackie Stewart (loc 7) si Alain Prost (loc 8). Surprinde clasarea dublului campion mondial Mika Hakkinen abia pe locul 47 (!!), el fiind devansat de mai modestii Fisichella si Alesi.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania