Afaceri de la zero

Credite Banc Post pentru cei care angajeaza someri

31.07.2000, 00:00 Autor: Adrian Barbulescu


Intreprinderile mici si mijlocii sau unitatile cooperatiste pot lua credite cu dobanda avantajoasa, subventionata din fondul de somaj, daca cel putin jumatate dintre noii angajati provin din randul somerilor, a anuntat saptamana trecuta Agentia Nationala pentru Ocupare si Formare Profesionala (ANOFP).

Creditele vor fi acordate prin intermediul Banc Post, institutie financiara cu care ANOFP a incheiat o conventie in acest sens. Numarul de angajati al firmelor care iau credite nu trebuie sa fie mai mare de 200, inclusiv locurile de munca nou create. Totodata, cifra anuala de afaceri a intreprinderilor beneficiare de asemenea credite trebuie sa fie cuprinsa intre 10 milioane si 20 de miliarde de lei. La intocmirea formalitatilor pentru contractarea creditului, conducerea intreprinderii respective trebuie sa-si ia angajamentul scris ca cel putin jumatate din noii angajati vor proveni din randul somerilor.

In cazul in care firma va concedia, mai devreme de trei ani de la semnarea acordului de imprumut, personalul provenit din randul somerilor, directorul va fi obligat ca pe locurile ramase astfel libere sa incadreze personal din aceeasi categorie. Acest lucru trebuie sa se intample intr-o perioada de maximum 30 de zile de la data la care posturile au devenit vacante.

In cazul in care se va constata ca intreprinderea nu respecta aceste conditii, patronul va fi obligat sa plateasca penalitati echivalente cu valoarea creditului acordat pentru fiecare loc de munca nou creat si neocupat.

In alta ordine de idei, beneficiarul creditului trebuie sa aiba ca activitate de baza productia, turismul sau serviciile.

Pentru a beneficia de imprumut, intreprinderea trebuie sa-si intocmeasca un proiect de studiu de fezabilitate, care sa fie avizat de comitetul judetean de credit si sa faca dovada achitarii contributiilor la fondul de somaj, insotita de extrasele de cont corespunzatoare. Banc Post avertizeaza insa ca nu vor fi acordate imprumuturi pentru firmele ale caror venituri provin in proportie mai mare de 40% din comert.

Pe de alta parte, locurile de munca pe care firma creditata se angajeaza sa le creeze pentru a primi creditare nu trebuie sa fie rezultatul disponibilizarilor de personal din ultimele 12 luni premergatoare incheierii contractului de imprumut.

Din depozitul constituit de agentia nationala de ocupare si formare profesionala la Banc Post, banca poate acorda intreprinderilor mici si mijlocii sau unitatilor cooperatiste credite pe termen scurt (maxim un an), care pot fi utilizate pentru aprovizionare, productie si desfacere, credite pentru investitii (dezvoltare, pana la trei ani, inclusiv perioada de gratie), in completarea surselort proprii, care se acorda pentru realizarea sau dezvoltarea unor capacitati de productie sau achizitionarea de masini, utilaje, mijloace de transport necesare desfasurarii obiectului de activitate si credite pentru investitii completate cu credite pe termen scurt pentru achizitionarea de materie prima in vederea realizarii investitiei respective.

Valoarea fiecarui credit va fi stabilita tinandu-se cont de posibilitatile reale de rambursare si de modul de constituire a garantiilor asiguratorii corespunzatoare. Acestor criterii li se adauga urmatoarele reguli general valabile: valoarea creditului sa nu depaseasca 30 de milioane de lei pentru fiecare nou angajat, creditul pentru investitii sa fie acordat in proportie de maxim 75% din valoarea proiectului, diferenta de 25% urmand a fi acoperita de catre beneficiar pe parcursul realizarii obiectivului de investitii (cu exceptia societatilor nou infiintate de catre someri, pentru care creditul se poate acorda in proportie de 90%), imprumuturile sa fie acordate conform graficului stabilit de comun acord cu clientul, din care sa rezulte cotele de participare ale bancii si ale intreprinderii la investitia propusa.

Pentru intreprinderile nou infiintate, limita maxima a creditelor acordate este de 120 de milioane de lei, in cazul celor infiintate de catre someri, si 90 de milioane de lei pentru celelalte categorii.

Perioada maxima de rambursare a creditului este de trei ani. In cazul creditelor pentru investitii, se poate acorda o perioada de gratie, care nu va fi mai mare de sase luni, fara ca durata totala de creditare sa depaseasca trei ani. Imprumuturile vor fi rambursate in rate lunare, pe data de 25 a fiecarei luni, conform graficului stabilit functie de veniturile ce urmeaza a fi realizate.

Societatea poate primi un nou credit cu conditia rambursartii integrale a celui acordat anterior si achitarii dobanzii si, eventual a penalitatilor. Banc Post nu va aproba acordarea de noi credite pentru intreprinderile care au inregistrat restante la rambursarea imprumuturilor anterioare si a dobanzilor. Totodata, banca precizeaza ca nu vor fi aprobate cererile de suplimentare a valorii creditelor acordate.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania