Afaceri de la zero

Credite in lei si valuta de la BRD pentru extinderea activitatii

18.08.2000, 00:00 Autor: Radu Ionescu


Societatile care doresc sa realizeze investitii pentru extinderea activitatii pot beneficia de finantare, pentru completarea surselor proprii, printr-o noua linie de credit in lei si valuta lansata de Banca Romana de Dezvoltare (BRD), informeaza un comunicat al BRD.

Creditele se acorda pentru o serie larga de obiective de investitii, atat pe termen scurt (pana la un an), cat si pe termen mediu (unu-cinci ani) si lung (peste cinci ani), valoarea maxima a finantarii nedepasind insa trei sferturi din valoarea totala a proiectului de investitii.

In cazul societatilor cu capital majoritar privat, garantiile (care pot avea o varietate de forme, de la bunuri imobiliare pana la garantii bancare) trebuie sa acopere jumatate din volumul creditului si dobanzile aferente primului an de creditare.

Societatile interesate de contractarea unui astfel de credit trebuie sa pregateasca o cerere de credit, bilantul contabil, contul de profit si pierderi pe ultimii trei ani, bugetele de venituri si cheltuieli pentru perioada pe care se solicita creditul, ultimele situatii privind rezultatele si situatia patrimoniului, ultima balanta de verificare, studiul de fezabilitate aprobat de forul conducator al societatii, proiectia surselor de finantare pe perioada de acordare si rambursare a creditului, acte privind situatia juridica a terenului unde se realizeaza obiectul de investitii, ca si acordurile si avizele prevazute de lege privind protectia mediului inconjurator.

In plus, pentru achizitionarea de utilaje, masini, mijloace de transport, animale, societatile trebuie sa adauge la acestea un memoriu de fundamentare a creditului si rezultatele economico-financiare scontate.

Printre obiectivele de investitii eligibile pentru un astfel de credit se numara realizarea de noi capacitati de productie, dezvoltarea, modernizarea si/sau retehnologizarea utilajelor, instalatiilor si constructiilor existente, procurarea de masini, utilaje si mijloace de transport, asigurarea utilitatilor necesare functionarii obiectivelor si capacitatilor noi sau existente.

Informatii suplimentare se pot obtine la Directia Marketing a BRD, la telefon 01/312.73.32, sau la orice unitate a bancii.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania