Afaceri de la zero

Criticul Berlusconi a lasat Italia fara antrenor

06.07.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Dino Zoff este cel de-al cincilea antrenor prezent la Euro 2000 care si-a prezentat demisia. Aceasta ca urmare a criticilor virulente proferate de Silvio Berlusconi, seful opozitiei de dreapta, magnat al comunicatiilor si patronul unuia dintre cele mai puternice cluburi de pe glob, AC Milan. "Am fost nevoit sa iau aceasta decizie. Unii vor spune poate ca m-am pripit. Cred insa ca am destul de multa experienta in a intelege ca in asemenea conditii nu se poate continua", a fost prima reactie a lui Zoff, care apoi a continuat: "Ma simt jignit si nu accept sa iau lectii de la Berlusconi. Vreau ca lucrurile petrecute pe teren sa fie dezbracate de nuantele politice. Singura politica la care ma pricep este fotbalul. Ii voi raspunde personal lui Silvio Berlusconi, intr-o discutie barbateasca, fata in fata, si nicidecum prin intermediul presei. Am fost ofensat ca persoana si nu ca tehnician".

Ce l-a deranjat atat de mult pe Dino Zoff, un om extrem de echilibrat, de a ajuns atat de repede la o astfel de decizie? Cu siguranta faptul ca Silvio Berlusconi i-a pus la indoiala onestitatea si capacitatea de a gestiona o echipa nationala. "Puteam sa castigam, si trebuia sa castigam. Numai un amator n-a inteles ca trebuia sa-l neutralizeze pe idane. Un antrenor cu adevarat profesionist nu poate sa nu observe aceste lucruri. Este nedemn ceea ce ni s-a intamplat", au fost cuvintele care au dus la demisia lui Zoff. Nuantandu-si ideile, in urma reactiei selectionerului, Berlusconi a mentionat ca " nu-mi vine sa cred. Eu nu l-am ofensat deloc pe Zoff. Nu i-am denigrat munca. Am formulat simple critici asupra tacticii de joc, critici pe care le sustin in continuare".

Are sau nu dreptate Berlusconi cand leaga insuccesul Squadrei Azzurra de lipsa de marcaj la Zidane? Sa vedem cum raspunde Gazzetta dello Sport acestor acuze: in minutul 80, Zidane a recuperat balonul la centrul terenului si l-a pasat scurt lui Vieira; in minutul urmator Deschamps nu l-a gasit cu o minge lunga pe Zidane; Toldo prinde in min. 83 balonul expediat din corner de francez; min. 84, Blanc nu-l gaseste liber pe Zizou; slalom nereusit in min. 88; min. 89, balonul adresat lui Henry ajunge la Nesta; min. 102, actiunea victoriei porneste din piciorul lui Zidane care a recuperat un balon la centrul terenului, l-a lansat pe Henry, acesta a pierdut mingea pe care Pires i-o va sufla lui Albertini, va urma cursa pe stanga, centrarea la Trezeguet, si golul de aur.

Cum lesne se poate remarca, periculozitatea actiunilor decarului francez a fost aproape nula.

Interesant este faptul ca in apararea antrenorului au sarit toti jucatorii azzurri, cel mai dur rechizitoriu apartinandu-i lui Nesta. "Cine critica nationala, este un cretin!", a tunat glasul jucatorului lui Lazio, cel caruia Zoff i-a fost presedinte si antrenor pana in 1997. "Desi lasarea mea de o parte pentru finala m-a durut, raporturile cu antrenorul, un om deosebit, nu s-au schimbat deloc", spune Pippo Inzaghi. Plin de umor - "a existat o problema Zidane? Ne aflam cumva pe Luna?. Sa fim seriosi, Zoff a facut mult prea multe pentru echipa. Berlusconi a cam sarit calul" s-a dovedit in schimb aparatorul Cannavaro.

Scandalul demisiei lui Zoff n-a lasat indiferenta nici breasla antrenorilor. Selectionerul Iugoslaviei, Vujadin Boskov, personaj familiar in Il Calcio, a precizat ca "Nu-mi place ce se intampla. Zoff e un personaj de legenda. Ca antrenor nu pot intelege criticile aduse de Berlusconi. Desigur, el are dreptul la opinie, dar cred ca si-a ales prost momentul". O alta nuanta contine declaratia lui Claudio Ranieri: "Pentru mine, interventia lui Berlusconi este un act politic". Fostul selectioner Arrigo Sacchi, care pe perioada lui euro s-a manifestat foarte critic la adresa jocului practicat de azzurri crede ca "Zoff s-a inselat cand a demisionat din cauza lui Berlusconi. Ce ar fi trebuit sa fac eu in '94 cand eram criticat de toti?". Azeglio Vicini, fost selectioner intre 1986 si 1992 vede in interventia lui Berlusconi " o rautate de care am avut si eu parte in '92. Ma asteptam si acum la asa ceva. Cum il cunosc foarte bine pe Dino, cred ca el nu va renunta la decizia luata". O decizie care nemultumeste in egala masura intreg spectrul politic de la dreapta lui Gianfranco Fini si Pier Ferdinando Casini, la stanga lui Fausto Bertinotti si Walter Veltroni.

Sondajul efectuat de Gazzetta dello Sport privind suportul de care se bucura Zoff si Berlusconi il indica invingator pe primul cu scorul de 89% la 11%. Autosesizandu-se, Federatia italiana de fotbal doreste sa faca lumina in acest caz extrem de delicat, motiv pentru care l-a chemat la audieri pe Silvio Berlusconi.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania