Afaceri de la zero

Cu un singur ochi la piata

07.06.2004, 00:00 Autor: Vlad Nicolaescu

Dincolo de oscilatiile zilnice, singura evolutie notabila de la Bursa de saptamana trecuta a fost continuarea cresterii SIF-urilor. Brokerii spun ca investitorii in actiuni SIF stau cu un ochi la evolutia actiunilor de pe piata iar cu celalalt la informatiile privind dezbaterea legii consolidate a pietei de capital, care va reglementa si activitatea acestor societati.
"Toate fluctuatiile de pe piata au legatura cu informatiile privind legislatia pietei de capital in curs de adoptare si care circula cu viteze mai mari sau mai mici pe piata. Problema este daca prevederea de acolo va fi destul de clara pentru a permite unui investitor sa detina mai mult de 0,1% din capitalul unui SIF," spune Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment.
Indicele SIF-urilor, BET-FI a urcat saptamana trecuta cu 4,7%, principala castigatoare fiind SIF Muntenia cu o crestere de 6,6%. ZF Index, care urmareste intreaga piata a urcat cu doar 0,8% din cauza declinului celor mai mari doua companii din sectorul petrolier. Rompetrol Rafinare a pierdut 2,2%, iar Petrom a coborat cu 1,2%.
La fel cum brokerii urmaresc informatiile despre legea SIF, cei care prefera plasamentele monetare urmaresc posibila reducere a dobanzii de interventie a Bancii Nationale, cea care influenteaza deciziv toate dobanzile de pe piata. In ceea aceasta privinta, lucrurile stau la fel ca in urma cu doua saptamani: declaratiile ofilcialilor BNR indica o posibila scadere a dobanzilor "in urmatoarele zile". O singura banca, a modificat saptamana trecuta dobanzile la depozitele atrase. Banca Tiriac a redus cu 0,5% pana la 1% dobanzile oferite.
Piata valutara a inregistrat probabil cea mai linistita evolutie de la inceputul anului. Dolarul s-a apreciat fata de leu cu 0,2% pana la 33.372 de lei, iar  leul a castigat 40 de unitati fata de dolar, cotat vineri la 40.766 de lei.
Cresterea SIF-urilor a impulsionat si fondurile mutuale care investesc in actiuni, toate incheiind saptamana pe crestere. Cel mai performant fond a fost Napoca cu o crestere de 1,2%. Fondurile cu profil monetar au adus castiguri de 0,25-0,3%, iar castigurile fondurilor diversificate s-au situat, ca de obicei, intre cele ale fondurilor monetare si ale fonsurilor de actiuni.
vlad.nicolaescu@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania