Afaceri de la zero

Cui ii e frica de ISO 9000? Ce stiu si ce nu stiu companiile romanesti

18.05.2005, 18:38 Autor: Lavinia Marin
"Dupa aderarea la UE vor rezista numai firmele care se vor adapta, celelalte vor disparea", spunea in urma cu o luna reprezentantul unei firme mici din Bucuresti. Temerea de Uniunea Europeana este impartasita de multi directori de IMM-uri si chiar companii mai mari, care incearca sa afle ce documente si certificate ar trebui sa aiba pentru a nu-si mai face griji in preajma aderarii la UE. Ei va trebui sa respecte o multime de standarde cu denumiri cifrate - ISO 9000, ISO 14001, HACCP, OHSAS, ISO 17025.

Dintre acestea, cel mai important este certificatul ISO 9000 care atesta implementarea sistemelor management al calitatii. Acesta a inceput sa fie din ce in ce mai solicitat si de catre firmele romanesti.

Ultimele statistici de pe site-ul oficial ISO arata ca in Romania au fost emise 3.189 certificate ISO 9000, in 2003, din circa o jumatate de milion la nivel mondial. Acest nivel nu se poate compara cu cel al tarilor de top, precum China (97.000), Italia (64.000) sau Marea Britanie (45.000), si este destul de mic si fata de cel al noilor tari membre UE, precum Ungaria sau Polonia care au certificat circa 8.000, respectiv 4.000 de companii.

Standardele ISO 9000 sunt obligatorii doar pentru domeniile reglementate (precum productia de piese pentru automobile, telefoane, calculatoare sau de lifturi), in timp ce pentru celelalte domenii sunt facultative.

Cercetarile internationale arata ca investitia in ISO 9000 poate fi rentabila. Conform unui sondaj realizat de Dun and Bradstreet, unul dintre principalii furnizori mondiali de informatii despre mediul de afaceri, 72,3% dintre firmele certificate raporteaza un avantaj competitiv major, iar 33,4% raporteaza o crestere a cererii din partea clientilor.

In Romania, standardele sunt elaborate sau aprobate de ASRO (Asociatia de Standardizare din Romania).

"Primul pas pe care trebuie sa-l faca o companie care doreste obtinerea certificatelor ISO este achizitia standardelor si ghidurilor de implementare de la noi", a explicat Mircea Martis, directorul general ASRO. Martis a adaugat ca desi pentru multe domenii, adoptarea acestor standarde este facultativa, ISO 9000 "da o siguranta in plus." ASRO, care este o organizatie nonguvernamentala, este singura autorizata sa le elibereze, iar marimea standardelor depinde de specificul companiei. Pretul acestor materiale se calculeaza la fila, doua file fiind de 40 eurocenti plus TVA.

In sistemul ISO sunt implicate mai multe organizatii: ASRO (Asociatia de Standardizare din Romania) care elaboreaza standardele pentru Romania, RENAR (Asociatia de Acreditare din Romania) care acrediteaza companiile de certificare, iar acestea din urma certifica daca companiile indeplinesc standardele ISO 9000 sau nu.

"Standardele se vor dezvolta in Romania si, o data cu intrarea in Uniunea Europeana, vor creste competitivitatea firmelor romanesti", este de parere reprezentantul ASRO. Martis a declarat ca ASRO nu este membra ISO, dar ca spera sa dobandeasca acest statut in cursul acestui an.



Analiza fara mila

"Acest proces (de implemenatre a ISO 9000 - n. red.) este destul de dificil si poate dura de la 5 la 6 luni, in functie de complexitatea sistemului care trebuie implementat", afirma Calin Sarchiz, directorul executiv al companiei PEGAS Sisteme de Management, o firma de consultanta romaneasca cu sediul la Tg. Mures, care asista companiile in proiectarea si implementarea sistemelelor de management al calitatii.

In prima etapa se formeaza o echipa de consultanta care merge la firma si analizeaza sistemul de management existent, iar apoi instruieste conducerea de varf in legatura cu noul sistem ce urmeaza sa fie implementat.

Dupa analiza amanuntita a companiei, se trece la elaborarea documentatiei referitoare la procesele generale si specifice ale companiei, etapa in care echipa de consultanta colaboreaza cu persoane atat din conducere, cat si cu cei implicati in procesele de productie.

Dupa finalizarea docu-mentatiei la nivelul proceselor organizationale se elaboreaza Manualul de Calitate, care descrie modul in care compania raspunde cerintelor standardului aplicabil.

Se continua apoi cu instruirea angajatilor firmei in legatura cu politicile si obiectivele in domeniul calitatii, cu Manualul Calitatii si cu procedurile interne aplicabile organizatiei. Angajatii companiei sunt pregatiti pentru realizarea auditului intern, prin instruirea de catre echipa de consultanti.

Procesul de consultanta pentru obtinerea ISO 9000 se finalizeaza prin obtinerea certificatului, de la o companie de certificare.

Sarchiz a specificat ca este destul de greu ca o companie sa nu obtina aceste certificate, dupa implementarea acestui sistem de management al calitatii cu ajutorul consultantilor. In prezent, pe piata romaneasca activeaza 21 de companii de certificare, acreditate de RENAR, dar si companii de certificare acreditate de alte organisme din Uniunea Europeana.

Un exemplu de o astfel de companie este TUV Rheinland Romania, filiala TUV Rheinland Group, companie de certificare din Germania. Aceasta este acreditata atat de RENAR, cat si de organismul de acreditare din Germania. Lucian Adrian Frantiu, directorul general al TUV Rheinland Romania, spune ca au emis pana acum 176 de certificate ISO 9000, numai in 2004 certificand aproximativ 68 de companii.

"Un ciclu de certificare dureaza 3 ani de zile, dupa care compania este reverificata. Tarifele depind in primul rand de numarul de angajati ai companiei si in al doilea rand de specificul activitatii acesteia", a afirmat Fratiu.

Astfel, pentru un IMM cu 50 de angajati, certificarea din primul an ar putea fi 1.800-2.000 de euro, iar auditul de supraveghere din urmatorii doi ani s-ar situa in jurul sumei de 1.000 de euro pe an.

"Acest tarif s-ar putea reduce cu aproximativ 300 de euro daca firma doreste sa obtina acest certificat cu acreditarea RENAR, si nu a organismului de certificare din Germania", a mai spus el. Frantiu a explicat ca aceasta diferenta nu consta in valoarea auditului, ci in diferenta dintre taxele de inregistrare care trebuie platite organismelor de acreditare din Romania si Germania.

O alta companie de certificare - Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii (SRAC) - a emis pana acum aproximativ 2.442 de certificate, din care 810 in 2004. "Tarifele sunt nediscriminatorii, ziua de audit fiind de 150 euro/auditor. Tariful pentru un IMM cu putini angajati va fi esential diferit de cel al unei firme mari, cu multi angajati si cu activitati variate", a afirmat Margareta Zaharia, sef Departament Marketing la SRAC. SRAC are acreditare de la RENAR si de la OLAS, organismul de acreditare din Luxemburg.



"Ne-a costat o avere, dar a meritat"

"ISO nu certifica produse, ci abilitatea furnizorului de a obtine satisfactia clientului", spune Anton Dobre, directorul consilier al producatorului de textile J&R Enterprises.

J&R Entreprises este o companie privata ce produce confectii textile prin intermediul celor 4 fabricii din Odorheiul Secuiesc, Botosani, Tulcea si Calarasi. J&R Enterprises, care detine printre altele marca Seroussi, a obtinut certificarea ISO 9000 in luna februarie a acestui an, dupa ce a inceput implementarea sistemului de management al calitatii la toate fabricile sale de confectii, la inceputul anului 2004. Pentru realizarea acestui demers compania a optat pentru serviciile unei companii de consultanta.

Dobre preconizeaza ca primele efecte ISO 9000 se vor vedea la inceputul anului viitor. "Se vor reduce costurile materiilor prime, precum si costurile ascunse, precum factura telefonica, cele cu arhivarea, iar procesele tehnologice se vor imbunatati", afirma el. Dobre considera ca Manualul Calitatii este cel mai important, deoarece contine procedurile pe care trebuie sa le urmeze compania, unele fiind impuse, celelalte fiind colaterale.

"Fiecare fabrica are propriul manual de calitate, acelasi schelet, si, in functie de specificul fiecarei activitati, se adauga proceduri specifice", afirma el. Referitor la costurile implementarii sistemului de management al calitatii reprezentantul firmei a adaugat ca "ne-a costat o avere, dar a meritat".



Ce este ISO 9000

ISO 9000 este o colectie generica de standarde internationale pe care se bazeaza implementarea sistemelor de management al calitatii si care pot fi aplicate in orice tip de organizatie, mica sau mare, independent de domeniul de activitate in care actioneaza si indiferent daca este o firma bazata pe profit, organ al administratiei publice, departament guvernamental, universitate sau spital. Familia standardelor ISO 9000 cuprinde cerintele pe care trebuie sa le satisfaca o firma pentru a demonstra capacitatea sa de a furniza in mod constant produse si servicii care stisfac atat asteptarile clientilor, cat si cele reglementare, si care isi propun sa creasca permanent satisfactia clientilor. Daca o companie doreste sa-si implemneteze sistemul de management al calitatii, are nevoie de ajutor specializat fie din partea unui grup de persoane din cadrul companiei pregatite in cadrul cursurilor organizate de RENAR pentru implementarea acestui sistem, fie prin apelarea la o firma de consultanta pentru proiecte de management.



Cum sprijina statul certificarea ISO 9000

Si Guvernul Romaniei sustine printr-un program de finantare initiativele companiilor romanesti de a-si implementa si certifica sistemele de management al calitatii in conformitate cu ISO 9000. Acesta este Programul de Crestere a Competitivitatii Produselor Industriale, administrat de Ministerul Economiei si Comertului conform prevederilor O.U.G. 120/2002 si

H.G. 357/2004. Cuantumul finantarii proiectelor IMM-urilor in cadrul acestui Program este de 65% de la bugetul de stat din cheltuielile efectuate de beneficiari si 35% cofinantare din surse proprii ale beneficiarilor, conform art.3 din Legea nr.346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. Suma maxima ce poate fi acordata unui agent economic este de 90.000 de euro, iar suma minima alocata de la bugetul de stat pentru un proiect este de 5.000 de euro.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania