Afaceri de la zero

Cum poti sa scapi ieftin de un castig asa de mare

13.05.2003, 00:00 Autor: Crenguta Nicolae

La fel de legitime ca orice alte mijloace de a castiga bani, lozul sau jetonul reprezinta un obiect de studiu pentru analistii financiari, care constata, de pilda, ca epocile de boom economic scad interesul pentru jocurile de noroc, in timp ce epocile de recesiune sau de incetinire a cresterii economice schimba structura bugetului de divertisment al familiilor, in favoarea pariurilor si a jocurilor de noroc. La noi, lucrurile par mai simple: nu e o noutate pentru nimeni ca lungile cozi de la ghiseele loto sunt reflexul saraciei, care ii impinge pe oameni sa spere in castiguri miraculoase tot la fel cum ii impinge sa umple bisericile in speranta ajutorului divin.
Aceeasi logica, ghidata de perspective diferite asupra saraciei, functioneaza si in cazul optiunilor pentru o forma sau alta de cheltuire/investire a banilor in caz de castig. Intr-una din extreme se situeaza speranta absurda ca banii vor remedia erori de care chiar jucatorul se face vinovat; este cazul unui angajat de la o Alimentara din Bacau care a furat din gestiune, acum doi ani, 128 de milioane de lei, cu care a jucat la Loto 6/49, sperand ca va reusi sa acopere lipsa din gestiune cu o parte din banii castigati. La polul opus se gasesc mai rarele cazuri de oameni politici sau de VIP-uri care joaca la loterie si cauta sa obtina beneficii de imagine, promitand sa ofere castigul in scopuri caritabile. Prin 2002, omul de afaceri George Padure a castigat 310 milioane de lei la Loto 6/49 si a afirmat ca va dona o parte din ei: "Voi da zece milioane de lei unei batrane pentru a-si cumpara medicamente si ce mai are nevoie. Cu restul ne mai plimbam si noi putin", a declarat George Padure, adaugand ca va cauta in ziare o batrana care sa aiba nevoie de ajutor. (Si "piata" pentru astfel de ajutoare e mare: toti castigatorii la loterie care au fost cat de cat popularizati de presa de la noi au avut de infruntat multimi de cereri de ajutor de la saraci si bolnavi, iar unii chiar incercari de extorcare).
Cel mai uzual caz este insa cel al jucatorului cu venituri medii sau mici spre medii, care niciodata nu stie cum ar trebui sa foloseasca banii castigati. "Nu stiu momentan ce sa fac cu atatia bani. Inca nu m-am orientat. Imi trebuie putin timp de gandire", a declarat Nicolae Ursea, proprietarul unui bar din localitatea Gradistea, judetul Buzau, care a castigat la inceputul acestui an, tot la 6/49, 12,9 miliarde de lei. In astfel de cazuri, lipsa optiunii denota pur si simplu lipsa de aspiratii: chiar atunci cand o persoana are propria ei afacere, e posibil ca orizontul ei de asteptare sa fie limitat si sa nu-si propuna sa realizeze mai mult - sau altceva - decat ceea ce are in prezent.
Dincolo insa de optiunile privind ce vor face cu banii, istoria anecdotica a marilor castiguri la loterie din Romania ultimilor ani tinde sa reinvie un anumit scepticism popular in legatura cu sumele incasate "fara munca", dupa logica modestiei - sau a invidiei - taranesti care considera ca banii castigati peste noapte trebuie neaparat sa se si piarda peste noapte.Judecand dupa Nenea Anghelache, intunecatul personaj al lui Caragiale care se sinucide fiindca a ratat un castig fabulos la loto, s-ar parea ca romanii sunt predispusi la idei destul de nesanatoase fata de banii veniti din noroc. Iar presa a exploatat din plin dimensiunea aproape mistica a jocului la loterie vazut ca un mod periculos de a forta destinul. E notoriu exemplul lui Gabriel Bobic, un mecanic auto din Arges care a castigat in 1996 la loterie 1,2 miliarde de lei, a devenit aproape vedeta, pentru ca apoi sa ajunga la inchisoare pentru ca a accidentat mortal o femeie si a condus masina in stare de ebrietate. Dar mai sunt si alte exemple, pe care le da indeosebi presa locala: tot in Arges, un cetatean din Vedea pe nume Constantin Tomescu, care a castigat mai recent 15 miliarde de lei, a fost nevoit sa plece din localitate si sa-si piarda urma, din cauza unor conflicte cu rudele si de teama amenintarilor ca ii vor fi furati banii.
In sfarsit, ar mai trebui spus ca saracia care indeamna spre ghiseele loto are o adevarata dimensiune regionala. De fiecare data cand Loteria Nationala de la noi anunta un report mare, se dezvolta un anumit soi de turism: moldoveni, ucrainieni, rusi, bulgari intra in Romania ca sa-si cumpere bilete. Invers, mii de romani din judetele limitrofe Ungariei trec granita ca sa-si cumpere bilete de loterie de la agentiile maghiare, atunci cand potul e aici mai mare. Uneori, pentru a economisi bani, prietenii, rudele si cunostintele isi deleaga cate un reprezentant caruia ii spun ce numere sa joace. O alta metoda e practicata de cativa ani in cazul tragerilor loto din Bulgaria, la care vin macedoneni, turci, romani, sarbi si greci deopotriva: dat fiind ca un cetatean strain nu poate scoate din Bulgaria sume castigate la loterie, ceilalti balcanici sositi acolo negociaza cu cetateni bulgari care cumpara bilete pe numele lor, iar eventualul castig il impart pe din doua. crenguta.nicolae@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania